Enlaces accesibilidad
Dia Mundial del Donant de Sang

El 15% de les transfusions l'any 2020 a Catalunya van anar destinades a pacients covid

  • 'Hem estat, som i serem imprescindibles' és el lema d'aquest any amb motiu del Dia Mundial del Donant de Sang
  • Els centres hospitalaris recuperen les intervencions i necessiten 1.000 donacions diàries
  • Una de cada deu transfusions que es van fer en 2020 es va destinar a un pacient amb covid-19

Per
El 15% de les transfusions van anar destinades a pacients covid

El Banc de Sang i Teixits de Catalunya confirma que en 2020 un total de 44.606 persones van necessitar sang a Catalunya, de les quals 7.100 van ser pacients Covid-19.

El contagi per Covid-19 pot desestabilitzar les malalties de base d'alguns pacients, com les anèmies, i generar complicacions en la seva salut i, de fet, un 15% de les transfusions van ser destinades a pacients amb aquestes característiques.

Més de 7.000 infectats de covid van rebre sang en 2020 | Isabel Díaz

'Hem estat, som i serem imprescindibles'

Amb motiu del Dia Mundial del Donant de Sang d'aquest dilluns el banc ha impulsat una jornada en homenatge a totes les persones i entitats que han fet possible que "mai hagi faltat sang als hospitals catalans" malgrat la pandèmia.

Tots els hospitals viuran aquest dia amb festivitat i els donants que s'acostin rebran el llibret “Hem estat, som i serem imprescindibles”, el lema de la campanya. L'exemplar recull alguns dels moments més emocionants d'aquest últim any tan extraordinari. També destaca la gran resposta dels donants davant els moments de por, incertesa i dubte que es van viure.

Es necessiten 1.000 donacions diàries

Les últimes setmanes les transfusions als hospitals han pujat un 15% respecte al 2019 i per això es necessiten més donacions per a garantir els tractaments, per la qual cosa han instat la ciutadania a reservar hora a través de la pàgina web per a "agilitar la donació i mantenir les distàncies".

Cartell Dia Mundial del Donant de Sang

Cartell Dia Mundial del Donant de Sang

En els centres hospitalaris estan recuperant les intervencions que es van haver de deixar de fer per l'impacte de la pandèmia i es necessiten "1.000 donacions diàries", quan fa un any eren necessàries al voltant de 800.

El director assistencial del Banc de Sang, Enric Contreras, explica que gràcies als donants, l'any passat, tot i la pandèmia no va faltar sang, però la donació va ser més complicada.

Actes d'homenatge

El dilluns a les 17h se celebra l'acte d'homenatge, que per primera vegada, es realitzarà en el Parlament de Catalunya. Les entitats homenatjades seran totes les que van permetre mantenir l'estat de les reserves de sang. Des del donant de sang fins a l'ajuntament i / o associació que va oferir sales per a acollir campanyes de donació.

També, amb motiu d'aquest Dia Mundial del Donant de Sang, el dilluns a la nit les 4 capitals catalanes il·luminaran de color vermell les façanes d'edificis emblemàtics.