Enlaces accesibilidad
15 consellers del PSC

Illa emula Maragall i presenta el seu govern a l'ombra

  • Illa presenta 15 consellers encapçalats per Alícia Romero com a portaveu
  • El líder del PSC preten per fiscalitzar l’executiu d’Aragonès
  • L'ampliació del Prat i el diàleg entre partits catalans seran les prioritats de l’executiu alternatiu

Per
Salvador Ila presenta el seu govern a l'ombra en un acte solemne al Palau Requesens

El líder del PSC, Salvador Illa, ha presentat aquest diumenge el seu govern a l'ombra. Recupera així la fórmula que ja va impulsar Maragall l'any 2000, quan va guanyar les eleccions en vots i va estar a l'oposició.

En un acte solemne al Palau Requesens, un edifici històric a escassos 200 metres de la seu oficial de l'executiu, el Palau de la Generalitat, Illa ha reunit per primera vegada els seus 15 'consellers a l'ombra'. L'objectiu, diuen els socialistes catalans, és construir una alternativa real a la coalició independentista i fiscalitzar l'executiu de Pere Aragonès.

15 consellers i dos comissionats liderats per Alícia Romero

El govern a l'ombra el formaran diputats actuals amb Salvador Illa com a president, 15 consellers i dos comissionats encapçalats per Alícia Romero a Economia i Hisenda i, també, com a portaveu.

La resta de diputats que el configuren beuen de la seva experiència anterior, com Ramon Espadaler, conseller a l'ombra de seguretat, Gemma Lienas a Igualtat o Jordi Terrades a Infraestructures i Territori. David Pérez s'ocuparà de Transparència, Asumpta Escarp de Salut, Raúl Moreno d'Afers Socials, Esther Niubó a Educació i Òscar Ordeig, d'Indústria i empresa. Completen el govern socialista, Pol Gibert, Rosa Maria Ibarra, Silvia Paneque, Rocío García, Rubén Viñuales i Marta Moreta.

Paper destacat per a Eva Granados i Ferran Pedret com a comissionats de presidència. Una infraestructura paral·lela que es complementarà amb un consell tècnic que prepararà projectes pel govern alternatiu. Les reunions dels dos ens seran quinzenals i tot el treball que facin serà públic a la web del PSC.

Prioritats de l'executiu alternatiu

El cap de l'oposició ha avançat les dues principals urgències que vol abordar: l'ampliació de l'aeroport del Prat i la convocatòria d'una "taula de diàleg" entre les forces polítiques catalanes. En aquest sentit, Illa ha assegurat que el seu executiu alternatiu serà tan "exigent" com "lleial" al govern espanyol.

Inspirat en el 'shadow cabinet' britànic i en l'estratègia utilitzada per l'expresident Pasqual Maragall l'any 2000, Illa ha assegurat que neix per fer un "seguiment crític" a l'acció del Govern de Pere Aragonès, que considera que neix d'una "fórmula fracassada".

Renovació d'alts càrrecs

En un termini màxim de tres mesos, Illa proposa renovar tots els alts càrrecs designats pel Parlament que estan pendents, sota criteris de "meritocràcia, representativitat, pluralisme i perspectiva de gènere". Entre els càrrecs a renovar es troben el Síndic de Greuges, els set membres de la Sindicatura de Comptes, els sis membres del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i la totalitat del Consell de Garanties Estatutàries, entre altres.

En la primera reunió amb els seus "consellers alternatius", Illa els ha fet lliurament d'una carta en la qual els emplaça al fet que es posin en contacte amb els seus consellers corresponents per a traslladar-los la seva disposició i disponibilitat "per a treballar per a treure Catalunya avanci". Entre la documentació que ha lliurat Illa als seus "consellers" també figura una còpia del discurs de l'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas durant la seva presa de possessió.