Enlaces accesibilidad
Diada 2021

Les roses i els llibres tornen a conquerir els carrers per Sant Jordi

Per
Ambient festiu a Catalunya en la Diada de Sant Jordi

Les parades de llibres i roses han tornat a prendre els carrers dels municipis de tot Catalunya aquest Sant Jordi en una Diada organitzada enmig de la pandèmia. Des de primera hora del matí, taules plenes de roses i llibres han inundat els punts neuràlgics. La tornada als carrers, el contacte amb la gent i el bon temps, després d'un any de pandèmia, han fet d'aquest any una diada màgica i plena d'il·lusió.

Les roses tornen a prendre els carrers per Sant Jordi | Marga Esparza

Onze espais perimetrats

A Barcelona els lectors han començat a fer cua des de primera hora per accedir als 11 espais perimetrats on s’instal·len enguany les 500 parades de llibres i roses i on es poden retrobar amb els autors.

Els espais delimitats pel Gremi de Llibreters a la capital disposen de totes les mesures de seguretat, però, les ganes de sortir de la gent han fet que la distància de seguretat desaparegui per moments i s'aglomerin una gran quantitat de persones als punts més cèntrics de la ciutat, especialment aquells on es podien retrobar amb els escriptors com el Passeig de Gràcia.

Quintana, Romeva i Sáenz de Urturi ens expliquen el seu Sant Jordi 2021 | Montse Soto

La Casa Batlló, un dels punts més emblemàtics de la Diada, com cada any ha cobert la façana amb roses vermelles, un jardí vertical que guarneix el Passeig de Gràcia. Aquest matí moltes persones han decidit endinsar-se al passeig per adquirir nous llibres i roses de tots els colors.

4 milions de roses venudes

Les roses són les protagonistes també a la Rambla aquest any. Des de primera hora del matí els floristes hi han instal·lat les parades. Aquest any s'han venut prop de 4 milions de roses, un 40 % menys que abans de la pandèmia, però més del doble que l'any passat.

A Lleida s'ha gaudit des de primera hora del matí d'un acte institucional en clau artística davant la porta dels apòstols de la Seu Vella amb lectura i representació de textos.

A Tarragona les parades de llibres i roses s'han instal·lat a la Rambla Nova dins d'un espai delimitat. A Girona es disposaran entre l'esplanada de La Copa i el Passeig de la Devesa i a Lleida a l'Avinguda Francesc Macià.

Girona recupera l'alegria de Sant Jordi: cues i bona afluència a la Copa i a la Devesa. Una seixantena de parades de llibreries, floristeries i entitats es reparteixen als espais alternatius per la pandèmia.

Firmes d'escriptors

Aquesta és una de les jornades preferides dels autors perquè poden trobar-se amb els seus lectors. Avui valoren que gràcies a aquest Sant Jordi menys massificat poden conversar amb més tranquil·litat que mai, gràcies a les mesures de control.

Javier Cercas, María Dueñas, Gerard Quintana o Eva García Sáenz de Urturi són alguns dels autors més reclamats aquesta Diada. Són autors entregats als seus lectors que, pacients, fan cua per tenir una firma. Calia fer reserva de cita per internet. Però també s'hi han pogut sumar, després, els que no n'havien fet. Altres protagonistes inesperats han estat els epidemiòlegs com Oriol Mitjà o Josep Maria Argimon que també s’han estrenat amb força.

Sant Jordi recupera el contacte entre els escriptors i els seus lectors

Aquest també és un Sant Jordi sense autors internacionals i amb un marcat caràcter literari català, com la Premi Josep Pla d’enguany, Maria Barbal. Reconeix que es pren aquesta Diada “amb molta il·lusió perquè és una situació molt especial”. També han començat a signar de bon matí el Premi Sant Jordi, Víctor Garcia Tur i Irene Pujada i Laia Viñas, guanyadores del Premi Documenta.

Oriol Mitjà i Maria Dueñas entre els més venuts

El Gremi de Llibreters de Catalunya ha celebrat haver pogut superar les previsions inicials de vendes per Sant Jordi amb prop d'un milió de exemplars. Esperaven vendre un 60% dels llibres del 2019 però que l'increment de l'afluència a les llibreries els dies previs a la diada ha fet que se superessin totes les expectatives.

Més d'un milió de llibres i 4 milions de roses venudes per Sant Jordi

Pel que fa als llibres més venuts, s'han complert els pronòstics:

  • En ficció en català: ‘La dona de la seva vida’ (Columna Edicions), de Xavier Bosch; ‘Consumits pel foc’ (Proa), de Jaume Cabre´.
  • No ficció en català, per aquest ordre, són: ‘A cor obert’ (Columna Edicions), d’Oriol Mitjà; ‘Paraules d'Arcadi’ (Angle Editorial), d’Arcadi Oliveres; ‘El dia que vaig marxar’ (Univers Llibres), d’Albert Om.
  • Ficció en castellà: ‘Sira’ (Editorial Planeta), de María Dueñas; ‘Independencia’ (Tusquets Editores), de Javier Cercas; ‘El juego del alma’ (Suma de Letras), de Javier Castillo.
  • No ficció en castellà: ‘El humor de mi vida’ (Harper Collins), de Paz Padilla; ‘El infinito en un junco’ (Siruela), d’Irene Vallejo; ‘En tierra de Dioniso (Acantilado), de María Belmonte.

El Sant Jordi polític centrat en les presses per la investidura

El Govern i el Parlament han recuperat aquest Sant Jordi alguns dels actes tradicionals com la missa a Palau o la benedicció de roses. Enguany, encara no hi ha president de la Generalitat, i per tant, com al Nadal, tampoc hi ha hagut missatge institucional. Això sí tant el vicepresident, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, s’han referit a les presses per la investidura. Si el republicà encara confia en assolir un acord aquest mateix més d’abril, la líder de Junts insisteix que no hi ha pressa i prefereix esperar a un acord fort. Mentrestant els partits de l'oposició tornen a demanar que es formi Govern ja. Ciutadans i Vox consideren, a més, que la Diada de Catalunya hauria de ser avui i no l'11 de setembre.

El Sant Jordi polític centrat en les presses per la investidura

Iniciatives solidàries

Diverses iniciatives solidàries faran arribar als hospitals i centres sanitaris milers de roses per agrair al personal la seva tasca en la lluita contra la covid-19, però també perquè els pacients ingressats puguin viure aquesta diada. L’Hospital Clínic, per exemple, repartirà fins a 7.000 roses entre els malalts i els treballadors. Això ha estat possible gràcies a la iniciativa solidària de l’aplicació de pagaments Verse i l’empresa emergent La Rosa de Sant Jordi.

La fundació ‘Amics de la Gent Gran’ també farà arribar 1500 roses a les persones que viuen soles. Són roses de feltre per poder penjar a la solapa. L’objectiu és que se sentin una mica més acompanyats i també participin de la festa, sobretot després d’un any de pandèmia que ha estat especialment dur per la majoria.

6 recomanacions de llibres

  • 'Sira', Maria Dueñas

​​

'Sira' Maria Dueñas

'Sira' Maria Dueñas

La Segona Gran Guerra arriba a la seva fi i el món emprèn una tortuosa reconstrucció. Concloses les seves funcions com a col·laboradora dels Serveis Secrets britànics, Sira afronta el futur amb ànsies de serenitat. No ho aconseguirà, no obstant això. El destí li tindrà preparada una tràgica desventura que l'obligarà a reinventar-se, prendre sola les regnes de la seva vida i lluitar per a canalitzar l'avenir.

  • 'No escriuré la teva història', Laia Fàbregas Ferrús

​​

'No escriure la teva història' Laia Fàbregas

'No escriure la teva història' Laia Fàbregas

Una saga familiar atípica a l'Amèrica més desconeguda. Quan en Dylan recupera el coneixement a la vora d'una carretera del desert californià, després d'un accident de moto, no sap què li ha passat, ni per què va descalç ni on és la Sarah, la noia que anava amb ell. Tampoc sospita que les respostes a aquestes preguntes tenen l'origen gairebé cent anys enrere, en una granja d'Oklahoma... 'No escriuré la teva història' abraça tres generacions de la família Pont.

  • 'Dilluns ens estimaran', Najat El Hachmi

'Dilluns ens estimaran' Najat El Hachmi

'Dilluns ens estimaran' Najat El Hachmi

Aquest llibre explica la història d'una jove que vol ser lliure i feliç. Les circumstàncies en què viu, però, són complicades. Un entorn opressiu, del qual no li serà fàcil sortir sense haver de pagar un preu molt alt, marca el seu present i potser el seu destí. Tot comença el dia que coneix una noia que l'enlluerna. Forma part de la seva mateixa comunitat, però la seva família viu la condició cultural sense els llasts ancestrals de la resta. La nova amiga tot just està afrontant els primers reptes que com a dona li presenta la vida. I ho fa amb una vitalitat, una determinació i una il·lusió tan fascinants que empenyen la jove a seguir les seves passes.

  • 'El campament', Blue Jeans
'El campament' Blue Jeans

'El campament' Blue Jeans

Deu joves, un campament i una mort en estranyes circumstàncies. Deu dels nois més prometedors del país han estat convidats a un campament molt especial als Pirineus. En aquell idíl·lic paratge, rebran formació i seran preparats per a convertir-se en la mà dreta del milionari. Les coses marxen segons el que es preveu i els candidats gaudeixen d'aquella experiència fins que en el segon divendres de convivència els coordinadors del grup desapareixen i un dels joves mor en estranyes circumstàncies.

  • 'Batec de paraules', Joana Raspall
'Batec de paraules' Joana Raspall

'Batec de paraules' Joana Raspall

Antologia de tota la poesia de Joana Raspall, amb una recopilació de poemes inèdits mai publicats fins ara ('Vivències' o els 'Poemes de Nadal'). Compta amb pròleg de Carles Duarte i un volum que permet tenir compilada tota l'obra lírica d'una veu autora de poemaris impressionants com el 'Jardí vivent'.

  • 'Transbord a Moscú', Eduardo Mendoza

​​​

'Transbordo en Moscú' Eduardo Mendoza

'Transbordo en Moscú' Eduardo Mendoza

Les aventures de Rufo Batalla semblen encaminar-se a la calma quan contreu matrimoni amb una rica hereva, però no aconsegueix oblidar al príncep Tukuulo i a la seva exquisida esposa. L'agitada transició política espanyola ha donat pas a una prosperitat econòmica que sembla destinada a no tenir fi. Mentrestant, la caiguda del mur de Berlín culmina un procés de transformació que presagia el daltabaix de l'URSS, i de sobte la conquesta del regne de Livonia, es torna possible. Quan descobreix que el servei d'intel·ligència soviètic camina darrere del príncep, Rufo s'adonarà que la vida familiar i la d'agent secret no són fàcils de compaginar.