Enlaces accesibilidad
Covid-19

La vacuna d'AstraZeneca s'administrarà només dels 60 als 65 anys

Per
L'EMA veu "possibles vincles" entre els casos de trombosis i la vacuna d'AstraZeneca

El Ministeri de Sanitat ha proposat limitar l’ús de la vacuna d'AstraZeneca a partir dels 60 anys i fins als 65, apel·lant així al “principi de precaució”. La decisió s’ha pres després que l'Agència Europea del Medicament (EMA) hagi trobat “possibles vincles” entre les trombosis estranyes detectades en alguns vacunats i el vaccí britànic.

L'executiu estatal ha traslladat aquesta decisió a les Comunitats Autònomes durant la reunió del Consell Interterritorial de Salut, que s'ha celebrat després de la reunió urgent dels ministres de Sanitat de la Unió Europea per analitzar la situació.

Possible vincle amb les trombosis

L'EMA ha conclòs que les trombosis estranyes detectades en alguns vacunats poden ser "un efecte secundari infreqüent" del vaccí. Els nivells baixos de plaquetes seria un dels factors comuns en els casos de persones que han patit trombosi i han rebut la vacuna. Tanmateix, el regulador de la Unió Europea continua aconsellant el seu ús perquè els "beneficis superen els riscos".

“Principi de precaució”

En la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha declarat que el nou criteri s'adopta "per principi de precaució" i que, en virtut de la logística ja determinada per als pròxims dies, es continuarà vacunant el col·lectiu d'edat entre 60 i 65 anys.

Sobre si s'aplicarà la vacuna a gent superior a aquesta franja, Darias s'ha remès a la Comissió de Salut Pública, que es reuneix demà per debatre aquesta i altres qüestions.

Persones menors de 60 anys que ja tenen la primera dosi

La decisió de l’executiu deixa algunes incògnites amb aquesta suspensió parcial de la vacuna. No se sap encara què passarà amb la vacunació de les persones de menys de 60 anys que ja han rebut la primera dosi d’AstraZeneca.

Darias ha assenyalat, en aquest sentit, que hi ha, almenys dues opcions en estudi: completar la pauta amb un vaccí d'una altra companyia, en funció dels resultats dels assajos que estan en marxa en alguns països, o limitar-la a la primera dosi ja rebuda atesa la protecció del 70% que la farmacèutica assegura que aconsegueix el seu producte.

Júlia Vergara-Alert, viròloga i investigadora de IRTA-CReSA, ha explicat en el programa Cafè d’Idees que s'està estudiant la possibilitat de combinar dos fàrmacs diferents en les persones menors de 60 anys ja vacunades amb AstraZeneca.

Júlia Vergara-Alert: "No hem d'estar espantats pels efectes secundaris. Hi ha 1 cas de cada 500.000"

Què passarà amb el pla de vacunació?

El pla de vacunació és una altra de les incògnites. Tot i el nou panorama, la ministra ha mantingut el compromís de l'executiu estatal de tenir el 70% de la població espanyola vacunada a finals d'agost. Un altre objectiu és que entre l'abril i el maig s'hagi vacunat tots els majors de 60 anys de l'Estat.

La Comissió Europea ha emès un comunicat on es recullen les conclusions de l'EMA entorn de la vacuna d'AstraZeneca i s'acorda que calen més estudis de farmacovigilància en grups específics. També subratllen que, atès que els plans de vacunació estan en un estat "crucial" d'implementació, es mantindrà una "discussió continuada" dels assumptes relacionats amb tot el procés europeu i la planificació futura.

El que "sempre havia defensat Catalunya"

Alba Vergés, per la seva part, ha subratllat després del Consell Interterritorial d'aquest dimecres que el criteri que adopta l'Estat d'administrar la vacuna d'AstraZeneca només a partir dels 60 anys, és el que "sempre havia defensat Catalunya".

La consellera de Salut ha afirmat que els topalls d'edat que havia posat el govern estatal "i que no compartien altres països" semblaven "inadequats" i "no ajudaven a una estratègia de vacunació amb tota la coherència que ha de tenir".

Llums i ombres precedents a la campanya d’AstraZeneca

Més de dos milions d'espanyols han estat ja vacunats amb aquest sèrum, en una campanya que va començar la segona setmana de febrer en el col·lectiu de persones d'entre 18 i 55 anys de serveis d'emergència, policies, docents o personal sociosanitari. Una campanya de vacunació que ha discorregut amb llums i ombres, en unes ocasions per la falta de dosis subministrades per l'empresa i en altres per l'alarma generada després de l'aparició de casos de trombosis en diversos països europeus.

Després de Pfizer, AstraZeneca és el vaccí més utilitzat a Espanya, de manera que dels 9,3 milions de dosis de les tres vacunes autoritzades que les comunitats han injectat, una mica més de 2,1 milions corresponen a aquesta farmacèutica.