Enlaces accesibilidad
Restriccions

Bars i restaurants poden obrir fins a les 17 h a partir d'avui

  • Les taules de sis persones a bars i restaurants ja no estan limitades a dos grups bombolla
  • Sanitat i les CC.AA. pacten el tancament perimetral de les autonomies durant la Setmana Santa i mantenir el toc de queda a les 22 hores
  • Les UCI baixen dels 500 ingressats a Catalunya per primera vegada en gairebé dos mesos

Per
La restauració podrà obrir de 7:30 a 17h

Avui entra en vigor la relaxació de les mesures anticovid, que implica l'ampliació de la franja horària per a bars i restaurants i la recuperació de l'activitat presencial de les universitats, entre altres. La millora de les dades epidemiològiques ha fet possible que es doni aire a la restauració, tot i que el Gremi de Restauració de Barcelona ha manifestat el seu malestar amb el Govern, que "ha decebut als restauradors" amb la decisió d'ampliar l'horari d'obertura fins a les 17 h, sense permetre els sopars.

El Gremi de Restauració lamenta la decisió d'ampliar l'horari d'obertura fins les 17 h | Laura Alzueta

Nova franja horària

A partir d'avui dilluns 8 de març, els bars i restaurants poden obrir fins a les 17 hores en horari ininterromput. Una altra novetat és que les taules de sis persones a bars i restaurants ja no es troben limitades a dos grups bombolla.

Fins ara, els bars podien obrir en dues franges, la d'esmorzar, de 7.30 h a 10.30 h, i la de dinar, de 13 h a 16.30 h. Ara s'ha decidit eliminar el descans que hi ha pel mig i ampliar mitja hora més.

Els sectors afectats es pronuncien

Els restaurants dels centres comercials són els grans discriminats d'aquestes mesures que semblen beneficiar tots els sectors menys el de la restauració. Asseguren que fa cinc mesos que estan tancats i se senten fora de lloc, ja que no entenen per què alguns restaurants si poden obrir i ells no.

Gremi de Restauració

El Gremi de Restauració ha lamentat la decisió d'ampliar l'horari d'obertura, sense poder servir sopars. El director del Gremi, Roger Pallarols ha assegurat en una entrevista al programa Cafè d'Idees que l'avenç és poc significatiu.

Roger Pallarols: "S'ha tractat a la restauració de Catalunya amb una duresa que no hem vist amb altres comunitats"

A banda de les paraules de Pallarols, els restauradors han agraït treballar ininterrompudament.

Per la seva banda FECASARM, la patronal de l'oci nocturn i restauració, també veu insuficient l'horari per a l'hostaleria i torna a reclamar que puguin obrir durant la franja nocturna.

Àmbit esportiu i lleure

En l'àmbit esportiu la consellera ha assegurat que "es podran mantenir els vestuaris oberts" de gimnasos i centres esportius, però han demanat un ús racional d'aquests i recomanen que qui es pugui dutxar a casa ho faci.

S'ha autoritzat també la represa de competicions esportives federades, de majors de setze anys.

El lleure extraescolar s'amplia ara a l'ESO, Batxillerat i Formació Professional, així com la sortida i pernoctació fora de la comarca amb la bombolla escolar.

Pel que fa a les activitats lúdiques a centres cívics, es poden dur a terme a l'aire lliure i a partir dels 65 anys. "Molta cautela, no és la recuperació de tota l'activitat als centres cívics, només pels tallers de memòria i activitat física".

Respecte a les relaxacions al lleure educatiu, la Fundació Pere Tarrés ha celebrat la represa de les activitats i ha subratllat el benestar físic i emocional que comporta als joves.

Universitats i cultura

Les universitats ja poden recuperar l'activitat presencial, amb un 30% de l'aforament a les aules. També es permet la represa de les activitats culturals als museus, galeries d'art i sales d'exposicions.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha aclarit que les restriccions en les trobades socials es mantenen en sis persones, "però ja no estan limitats a dues bombolles".

Sàmper ha recordat que les mesures tindran una vigència de set dies, i es revisaran. Es manté el confinament perimetral comarcal i les restriccions de mobilitat sense justificació.

Setmana Santa

En relació amb la Setmana Santa, Catalunya vol establir un calendari de relaxació de les restriccions, especialment de la mobilitat, segons ha explicat aquesta setmana la consellera de la Presidència i portaveu en funcions, Meritxell Budó, d'acord amb les autoritats sanitàries.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha destacat, però, que encara no hi ha cap mesura planificada per aquesta setmana i que s'haurà d'esperar perquè "totes les mesures es van fent amb una vigència d'una setmana per tal de no fer 2 passes endavant i 4 endarrere".

Evolució positiva de les dades

L'evolució de les dades epidemiològiques continuen a la baixa. El nombre de contagis ha baixat, així com el risc de rebrot i el nombre d'ingressats a les UCI, que baixen dels 500 per primera vegada en gairebé dos mesos. La situació epidemiològica s'estabilitza amb una Rt que es manté en 0,93. No obstant això, ha augmentat la quantitat de persones ingressades i el nombre de morts.

Dades Covid-19: 08/03/2021

Dades Covid-19: 08/03/2021