Enlaces accesibilidad

Els països de la UE pacten llançar un 'passaport covid' de cara a l'estiu

  • L'objectiu és recuperar el turisme sense augmentar el risc sanitari
  • La CE assegura que el document digital respectarà "la protecció de dades, la seguretat i la privacitat"

Per
Fernando Valdés: "Ens interessa garantir un turisme segur"

Brussel·les presentarà una proposta legislativa aquest 17 de març per crear un "passaport sanitari" de cara a l'estiu. Així ho ha avançat aquest dilluns la presidenta de la Comissió Europea Ursula Von der Leyen en una reunió amb la CDU alemanya.

La Comissió Europea fa un pas més en la creació del que anomena "passaport digital verd", mentre els 27 estats membre de la Unió Europea continuen les discussions en l'àmbit polític sobre aquest sistema amb l'objectiu d'arribar a un acord sòlid a finals de mes. "Respectarà la protecció de dades, la seguretat i la privacitat", ha assegurat Von der Leyen.

La idea és que el passaport per la covid-19 permeti moure's per la UE a aquells que presentin un certificat de vacunació, un test d'anticossos o una PCR negativa. La Comissió Europea pretén crear un sistema "simple" i "pràctic" a tota la UE que serveixi per reconèixer mútuament certificats mèdics, segons ha avançat aquest dilluns un portaveu de l'executiu europeu.

A més, volen que tingui tant una versió digital com en paper per garantir que la gent sense telèfon mòbil pugui justificar també el seu estatus sanitari en relació amb la covid-19.

Fernando Valdés, Secretari d'Estat de Turisme

Fernando Valdés, Secretari d'Estat de Turisme, ha parlat sobre l'ús del passaport en una entrevista al Cafè d'Idees. Ha assegurat que els estats ja estan treballant en el seu desenvolupament i que el fet de no tenir la vacuna no restringirà la mobilitat per a cap ciutadà.

Reactivar la mobilitat

"L'objectiu és facilitar gradualment la mobilitat segura a la UE i a l'estranger, tant per treballar com per fer turisme", ha afirmat Von der Leyen.

Proposta

Brussel·les elaborarà una proposta concreta "en les pròximes setmanes" i preveu trigar almenys tres mesos a fer operatiu tècnicament el nou sistema europeu de control de viatgers per la covid-19. En paral·lel, Brussel·les apressa els governs europeus a "treballar ràpidament" per preparar els seus sistemes informàtics i la connexió amb la resta de països de la UE.

Sense vacuna no es pot viatjar?

Cap país està plantejant aquesta opció. Per dos motius: no tothom podrà estar vacunat d'aquí a l'estiu i la vacuna no és obligatòria. La idea és que la immunització enfront de la covid convisqui amb una altra mena de proves com les PCR i els testos d'antígens. El passaport o certificat inclourà tota aquesta informació: vacunes i proves.