Enlaces accesibilidad

S'han de relaxar les restriccions per salvar la Setmana Santa?

  • Magda Campins és contrària a relaxar les restriccions "per salvar la Setmana Santa"
  • Josep Maria Argimon, partidari "d'un cert aire" a alguns sectors afectats per les restriccions
  • La velocitat de contagi (Rt) torna a superar l'1 a Catalunya amb més de 3.000 contagis en un dia

Per
Relaxació de les restriccions: sí o no?

La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, creu que hem de ser conscients del moment i no relaxar mesures quan queda poc més d'un mes per Setmana Santa. "No podem salvar la Setmana Santa com vam salvar el Nadal, perquè ja hem vist el preu que hem pagat", ha dit en una entrevista a l'ACN.

Campins ha assegurat que estem en un context amb més circulació de noves variants i que, si es flexibilitzen les restriccions, la situació pot ser "crítica". Per això, creu que si s'ha de fer per motius econòmics, sigui d'una manera "molt mínima" i en allò que impliqui menys contagis.

Les noves variants ens allunyen de la desescalada

El doctor Tomas Pumarola ha incidit en què la variant predominant del coronavirus segueix sent la que ja teníem, però la britànica està ja al 40% "i pujant". El cap del servei de microbiologia de l'Hospital Universitari ha alertat de la incidència de la nova variant de la covid-19 en una entrevista al Cafè d'Idees.

Temor a una quarta onada

"Si flexibilitzem les mesures per donar una mica de respir a l'economia, tornarem a tenir una quarta onada que pot ser més perillosa que la tercera", ha alertat Campins. Ha argumentat aquesta idea sobre el fet que la pressió assistencial és molt més alta ara i en la que juguen un paper important les noves variants més transmissibles que les anteriors. "En la situació en què estem ara, si això es produís, seria terrible", ha insistit.

Tot i que afirma que veu possible aquesta quarta onada, no creu que pugui ser "tan terrible" com al Regne Unit, ja que a Catalunya ja hi ha mesures restrictives. "Però això no impedeix que hi puguin haver més casos i per això és molt important no desescalar", ha repetit.

Argimon defensa una flexibilització del sector del comerç

Enfront de la possible flexibilització d'algunes mesures la setmana vinent i amb què Campins ha manifestat el seu desacord, Argimon s'ha mostrat, en canvi, partidari de "donar aire" als sectors més afectats per les restriccions sanitàries.

El secretari de Salut Pública ha declarat que avui començaria l'anàlisi de la situació i que s'haurà de veure l'estratègia del Govern enfront del dilluns pròxim. "Que cadascú interpreti el que vulgui, no és difícil endevinar a quins sectors s'ha de donar més aire", ha afirmat.

Més de 3.000 contagis en un dia

La decisió de prolongar les restriccions es troba influïda per la situació actual en què l'epidèmia segueix a l'alça a Catalunya, amb una velocitat de propagació del virus (Rt) que ja és d'1,01. Els contagis han tornat a augmentar i s'han diagnosticat en les últimes 24 hores 3.178 nous positius amb tota mena de proves. El total d'infectats des de l'inici de la pandèmia ascendeix a 550.285.

Dades Covid-19: 24/02/2021

Dades Covid-19: 24/02/2021

Malgrat aquest repunt de l'epidèmia, segons les dades epidemiològiques actualitzades aquest dimecres pel Departament de Salut, la pressió hospitalària continua reduint-se lleugerament i aquest dimecres hi ha un total de 1.918 pacients amb covid-19 hospitalitzats, dels quals 587 estan greus en l'UCI.

La velocitat de reproducció de la malaltia està escalant ràpidament des del divendres, probablement per l'extensió de les variants del SARS-CoV-2 més contagioses, la britànica, la brasilera i la sud-africana.