Enlaces accesibilidad

El virus canvia de tendència a Catalunya i pren més velocitat de propagació

  • La consellera de Salut, Alba Vergés, alerta que una quarta onada seria “molt dramàtica”
  • El virus accelera la seva propagació amb una velocitat de transmissió de 0,99

Per
El virus accelera la seva propagació
El virus accelera la seva propagació

El virus ha canviat de tendència a Catalunya i accelera la seva propagació, amb una velocitat de transmissió que ja és de 0,99 amb propensió d'arribar a l'1 en els pròxims dies, mentre que el risc de rebrot, que mesura l'índex de creixement potencial de l'epidèmia, també ha pujat cinc punts i s'ha situat en 268.

Dades Covid-19: 23-02-2021

Dades Covid-19: 23-02-2021

Segons les dades epidemiològiques a Catalunya hi ha 1.973​ pacients hospitalitzats, dels quals 593 estan greus en l'UCI.

Una quarta onada, un escenari possible

La consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, reconeix que es viu un "moment fràgil" pel que fa a la pandèmia de la Covid-19. En una entrevista a TV3 ha assegurat que es preveu que la taxa de contagi pugui arribar a 1 i alerta que una quarta onada seria “molt dramàtica”.

“Estem en setmanes molt clau” ha dit. La consellera no ha volgut especular sobre si podrien canviar les restriccions la setmana vinent i ha explicat que cal estar atents a les dades epidemiològiques. En tot cas, ha dit que es continuarà buscant “el millor equilibri dins d’aquesta fragilitat”.

Vergés ha explicat que la tercera onada ha passat per sota de la segona epidemiològicament parlant, però no pel que fa al sistema assistencial, que ha quedat “molt afectat”. Per això, ha afirmat que seria “molt dolent” que ara arribés una quarta onada. Segons ella, és necessari tenir temps perquè baixi la tensió assistencial i que la vacunació avanci.

Setmana Santa

En ser preguntada sobre la Setmana Santa, tampoc no ha volgut avançar escenaris. Sí que ha afirmat que sempre s’ha intentat “trobar l’equilibri” entre el que demanava la societat en dates clau, com l’estiu o Nadal, amb la situació epidemiològica del moment. Tot i això, ha reconegut que la situació a l’estiu era “molt diferent” de la d’ara.

Presència de noves variants

La velocitat de propagació s'ha disparat en els dos últims dies, probablement per l'extensió de les variants més contagioses -la britànica, la brasilera i la sud-africana-.

Ha mantingut que la variant britànica serà majoritària en les properes setmanes i que per això caldrà estar atents a si canvia el patró actual de l’epidèmia. Vergés ha explicat que de moment no han variat els protocols, però que si tècnicament s’indica que cal fer canvis en les quarantenes o més proves, es farà.