Enlaces accesibilidad
Eleccions 14-F

El TSJC, la sortida del presos i els pactes electorals centren els primers atacs de campanya

  • Oriol Junqueras i Raül Romeva participen en un míting d'ERC a Badalona
  • El candidat del PSC, Salvador Illa, es compromet a anar a la investidura si és el més votat
  • Els 'Comuns' insten a l'esquerra a "no vetar possibles pactes"

Per
Els líders independentistes surten de la presó per participar en la campanya

El primer dia de la campanya del 14-F ha estat marcat per la decisió del TSJC de tombar el decret d'ajornament del Govern de les eleccions del 14 de febrer. La sortida dels líders independentistes de la presó després de concedir-los el tercer grau ha aixecat les suspicàcies de Cs i PP. ERC, de fet, ha pogut comptar amb Junqueras ja en campanya a Badalona. Una jornada en que també s'ha conegut l'enquesta del CEO que dóna la victòria a ERC just per sobre de JxCat. La gestió els Fons Europeus i els eventuals pactes electorals han estat altres temes de debat.

La sortida dels líders independentistes de la presó entra en campanya

Junqueras crida a anar a votar el 14-F perquè no "guanyin els de sempre"

La sortida de la presó dels líders del procés condemnats pel Tribunal Suprem també marca bona part del discurs electoral d'aquesta primera jornada. ERC ha comptat ja amb Oriol Junqueras i l'exconseller Raül Romeva en un acte a Badalona que ha aixecat una gran espectació. La cap de llista de la CUP i alcaldesa de la ciutat, Dolors Sabater, els ha volgut saludar personalment.

Oriol Junqueras participa en el seu primer míting a Badalona després de sortir de la presó

El president d'ERC ha demanat el vot per no donar el "gust" als que creuen que poden guanyar "tancant-los a la presó" i ha fet una crida a participar el 14-F tot i la pandèmia "perquè no guanyin els de sempre".

Borràs exigeix a Sánchez que impedeixi que la Fiscalia presenti un recurs contra el tercer grau

En el primer acte dels exconsellers JordiTurull i Josep Rull amb la candidata de JxCat, Laura Borràs després de sortir de la presó, cridat l'independentisme a "reaccionar per evitar la castració química" de les institucions. Borras, precisament, ha reclamat desde Reus "un gest" al president espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha exigit que impedeixi que la Fiscalia presenti un recurs contra el tercer grau dels presos.

La decisió del TSJC sobre el 14-F no agafa per sorpresa

La decisió del TSJC de mantenir la data de les eleccions del 14 de febrer no ha agafat amb el peu canviat als partits. Alguns com Ciutadans o PP diuen respectar les decisions judicials. Altres com el Pdcat ataquen el Govern per “un decret d’ajornament mal fet” tot i que coincideixen amb ERC en els “interessos electoralistes” de la suspensió.

ERC guanyaria per la mínima a JxCat el 14-F i el PSC, tercer a més distància

El sondeig de l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat dóna ERC com a guanyadora de les eleccions del 14-F amb entre 34 i 35 escons, amb un mínim avantatge sobre JxCat, que obtindria entre 32 i 34. Mentrestant, el PSC quedaria en tercera posició més distanciat, amb 26-29 escons. El sondeig situa com a quarta força a Ciutadans, amb entre 12 i 13 escons, seguida de PPC (9), els comuns (6-8) i CUP (8), i en última posició VOX, que entraria al Parlament amb entre 5 i 6 diputats.

Illa promet presentar-se a la investidura si és el més votat en les eleccions del 14-F

El candidat del PSC a la presidència a la Generalitat, Salvador Illa, ha promès aquest divendres que es presentarà a la investidura si és el més votat en les eleccions autonòmiques catalanes del 14-F, a diferència del que va fer Ciutadans després dels anteriors comicis a Catalunya, que va guanyar, però no va arribar a presentar-se a la investidura. Així ho ha anunciat en el debat de candidats organitzat per La Vanguardia, en el qual ha defensat un govern de la Generalitat que s'ocupi de "protegir la salut dels catalans", de "reactivar l'economia" i d'assegurar-se "que ningú queda enrere" "desplegant drets socials".

Arrimadas assegura que el PSC mai podrà substituir a Catalunya a Ciutadans, "sempre ferm contra el nacionalisme"

Ciutadans ha acusat Esquerra Republicana, responsable de Justícia, d'obrir les presons als líders independentistes condemnats pel Suprem. La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha tornat a acompanyar al candidat Carlos Carrizosa que ha advertit del "perill" que els independentistes poden tornar a governar. Arrimadas també ha alertat que el PSC mai podrà substituir a Catalunya a la formació taronja, que, a diferència del PSOE, "no té corrupció", s'ha mostrat "sempre ferma contra el nacionalisme".

Albiach reclama deixar de banda els "vetos creuats"

La candidata d'En Comú Podem a les eleccions, Jéssica Albiach, ha reclamat a ERC i el PSC que deixin de banda els "vetos creuats" perquè "són cosa del passat i no serveixen de res" i ha demanat articular una majoria progressista. El vicepresident segon del Govern i líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha assegurat aquest divendres en referència al candidat del PSC, Salvador Illa, encara que sense citar-lo, que "cap candidat dels poders mediàtics" serà "mai" el que "defensi a les classes populars i faci polítiques d'esquerres".

Els pactes postelectorals i els atacs a Illa centren el primer debat dels candidats del 14-F

Els pactes postelectorals i els atacs al candidat del PSC, Salvador Illa, han centrat el primer debat dels presidenciables del 14-F, organitzat per 'La Vanguardia' aquest divendres. La gestió els fons europeus, les propostes per la recuperació econòmica, la situació sanitària provocada per la crisi de la covid-19, i l'habitatge han enfrontat els partits. La pandèmia ha deixat el procés sobiranista en segon pla.

El PDeCAT proposa castigar amb presó l'okupació de primeres residències

El PDeCAT ha proposat endurir les penes perquè l'okupació d'una primera residència sigui castigada amb penes de presó. Així ho ha anunciat la candidata del PDeCAT , Àngels Chacón, que ha assenyalat que l'okupació compta amb "la benedicció tàcita del Govern ". Chacón ha assenyalat que “cada vegada són més les màfies professionals” i que “són autèntiques expertes, potser després de llegir-se i aprendre's aquest manual que proposava la CUP, a canviar panys i okupar habitatges".

Sabater condiciona un Govern amb ERC i JxCat a la creació d'una banca pública

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, és escèptica sobre un eventual referèndum d'autodeterminació a Catalunya: "El que no farem és caure en el parany de les varetes màgiques". La líder 'cupaire' ha condicionat la formació d'un Govern amb ERC i JxCat a la creació d'una banca pública i a tenir el control de l'energia. H ha dit que si s'hagués d'integrar en un executiu amb les dues forces que el formen ara "per continuar fent el que han estat fent" en l'última legislatura, diria "rotundament no"

Fernández (PP) promet combatre la Llei Celaá des del Parlament perquè la considera "totalitària"

El candidat del PP a les eleccions catalanes del 14-F, Alejandro Fernández, assegura que combatrà la Llei Celaá des del Parlament si té l'oportunitat de governar després del 14-F amb les competències pròpies en Educació que té la Generalitat. Segons Fernández, aquesta Llei "destrueix la llibertat d'elecció de centre educatiu i intentar imposar el model" a les famílies. "Això és el que diferencia el totalitarisme d'una democràcia", ha insistit.