Enlaces accesibilidad

50 anys del mític concert de Duke Ellington a Barcelona en que es va cridar 'Llibertat'

  • Aquest diumenge fa 50 ays del primer concert de Duke Ellington a la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona
  • El públic va quedar meravellat amb l'espectacle i sorpresos per la interpretació del tema 'Freedom' en ple franquisme
  • El músic va tornar per oferir un altre concert al mateix emplaçament i amb el mateix èxit de crítica i de públic el 1974

Per
50 anys del mític concert de Duke Ellington a Santa Maria del Mar

Impactat, el públic va escoltar a Santa Maria del Mar, al barri de la Ribera de Barcelona, el concert de Duke Ellington i la seva orquestra, interpretant la cançó "Freedom". Era 1969. Se celebraba la clausura del IV Festival Internacional de Jazz de Barcelona i un dels espectacles destacats n'era aquest concert.

Al costat del gran Duke Ellington (Washington, 1899) i la seva nombrosa orquestra, cantaven els vocalistes Alice Babs i Tony Watkins, i completava la magnífica posta en escena la Coral Sant Jordi amb el seu con su fundador i director, Oriol Martorell, dirigint. Tambin hi havia entre els músics un grup d'afeccionats al jazz que dos anys més tard formarien la mítica banda La Locomotora Negra.

El concert pertany als anomenats de música sacra que va compondre Ellington. Un músic que per a compondre bevia de les seves arrels al món de l'espectacle, de la cultura afroamericana i també de la seva fe.

I així ho va mostrar en aquells primers anys de la televisió el programa Estudio en negro. Els equips de TVE van enregistrar l'esdeveniment el 24 de novembre de 1969 i es va emetre per Nadal. La realització la va fer Jose Carlos Garrido i el narrador va ser l'Albert Mallofré. L'enregisrament està en dues parts i poc s'assembla a les nadales familiars de l'època a la televisió.

Freedom, una canción con muchos significados

Com si Freedom no signifiquès en anglès 'llibertad', la interpretació del tema amb aquest títol va deixar molta gent sorpresa. La basílica era plena a vessar de fans del gran músic, del jazz i de qualsevol esdeveniment que obrís la porta als ritmes i l'art estrangers. L'any 1969, en plena dictadura franquista, no es podia escriure la paraula 'llibertad' a les parets de les ciutats.

Menys sorpresos estarien els cantaires de la Coral Sant Jordi, una entidad creada el 1947 per Oriol Martorell i un grup d'amics que entenien la música com una projecció social, compromesa amb la cultura catalana.

Si per a Ellington i la seva orquestra era una reivindicació dels drets civils als Estats Units, després dels assassinats de John F. Kennedy el 1963 i de Martin Luther King el 1968, per a molts dels asistents era una situació impensable.

'Duke', el nom real del qual era Edward Kennedy Ellington, compositor, pianista y líder d'una big band, es va sentir tan feliç en aquell concert que va tornar. Va ser el 1974 i l'escenari, la Basílica de Santa Maria del Mar, un alte cop.

En aquest cas, el concert es va enregistrar el 12 de març i es va emetre el 14 d'abril del 1974. Duke Ellington va morir pocs dies després, el mes següent, el 24 de maig, als 75 anys.