Enlaces accesibilidad
Es compleixen 40 anys del discurs del mestre davant les Nacions Unides

Pau Casals: 'I am a catalan'

  • Es compleixen 40 anys del discurs de Pau Casals davant l'ONU en que va reclamar davant del món la identitat de Catalunya i la pau i també 50 anys del concert que va oferir a la Casa Blanca
  • En ocasió d'aquest esdeveniment, recordem aquell músic excepcional que va sorprendre el món amb el seu compromís, el seu saber i la seva voluntat

Per
Arxiu TVE Catalunya - 'I am a catalan', discurs de Pau Casals davant l'ONU el 1971 (fragment)

El breu fragment que encapçala aquesta informació mostra un moment històric en ple franquisme. Era el 1971 i feia anys que Casals no tocava el violoncel en públic com a protesta per la situació política espanyola. La imatge pertany al documental 'Discurs de Pau Casals' que podeu veure aquí íntegre:

Missatge de Pau Casals - ONU, 1971


40 anys del discurs a la seu de l'ONU...

El 24 d'octubre de 1971, Pau Casals és a Nova York per a rebre la Medalla de la Pau que li ha concedit l'ONU. Casals se sent honorat i emocionat: la pau ha estat sempre una de les seves grans il·lusions. Li han encarregat l'Himne de les Nacions Unides i li hi estrena.

Quan rep el guardó, és davant l'assemblea amb el seu violoncel. Casals, exilat i tan enyorat de Catalunya, adreça als assistents un discurs emocionat. 'I am a catalan', diu ben expressiu. I tot seguit, explica que Catalunya ha estat el primer país del món on es van reunir unes 'nacions unides', al segle XI a Toluges -actualment una població francesa- per parlar de la pau. "Perquè els catalans d’aquell temps ja estaven contra, en contra, en contra de la guerra. Per això les Nacions Unides, que treballen únicament per l’ideal de la pau, estan en el meu cor..."

...I mig segle del concert a la Casa Blanca

També es compleixen aquests dies 50 anys de l'actuació de Pau Casals a la Casa Blanca davant el president i la família Kennedy i les autoritats. Un concert amb el qual es reconegué l'excel·lència del genial mestre, intèrpret i compositor. És coneguda la devoció dels Kennedy per Casals des d'aquella data. Per això, aquests dies, el Palau de la Música Catalana ofereix un concert d'homenatge a Pau Casals en motiu d'aquests dos esdeveniments que van deixar palesa l'emprenta de Casals al món de la música i la pau.

Homenatge a Pau Casals
Arxiu TVE Catalunya - Memòria Popular - Pau Casals a l'ONU