Enlaces accesibilidad
Les cuines dels nous catalans

Xile: cloïsses amb salsa verda i papas rellenas

Aquesta setmana ens acostem a la gastronomia de Xile gràcies a l'hospitalitat d'una família xilena amb arrels catalanes. La República de Xile té una geografia molt especial: ocupa una estreta franja de terra de 4.000 quilòmetres de llarg, amb l'oceà Pacífic a una banda i la serralada dels Andes a l'altra. La seva cuina beu, per tant, d'aquesta combinació extrema. La Maribel, l'Eduardo i les seves tres filles ens cuinen dos plats típics, un de mar i un de muntanya: Cloïsses amb salsa verda i Papas rellenas. I per postres, Cocadas i Merenga amb manjar. Aprofitem també per conèixer la història de la Maribel. Els seus avis materns es van exiliar a Xile el 1939. A la capital, Santiago, van refer la seva vida procurant mantenir sempre viva la cultura catalana.

Per
Els nous catalans - La cuina: Xile

Les receptes:

CLOÏSSES AMB SALSA VERDA

Ingredients

2 quilos de llimones, 4 o 5 cebes, coriandre,1 quilo de cloïsses (segons el nombre de comensals)

Elaboració

Primer de tot, cal netejar les cloïsses (amb aigua sola o amb aigua i sal). Després tallem la ceba ben petita o la piquem. Espremem les llimones i a aquest suc hi afegim la ceba. Obrim les cloïsses, els traiem la closca i les aboquem al suc. Per últim, hi afegim el coriandre picat. Tot plegat ha de reposar, com a mínim, mitja hora. Si ens agrada fred, ho posem a la nevera.

PAPAS RELLENAS

Ingredients

Patates grosses (podem preveure 2 patates per cap), 1 ou, farina de blat, mig quilo de vedella picada, 4 o 5 cebes, olives negres (tantes com patates), un grapat de panses sense pinyol, sal, comí, orenga, julivert, un parell de pastilles de brou de carn, oli de gira-sol.

Elaboració

Comencem posant les patates a bullir. Mentrestant, preparem el farcit (el 'pino'). Tallem i sofregim les cebes. Quan s'hagin daurat hi afegim les espècies: comí, orenga, julivert i 2 pastilles de brou de carn. Al cap d'uns minuts hi aboquem la carn picada i les panses.

Mentre es cou, escorrem les patates ja bullides i les aixafem com si féssim puré. Hi afegim 4 o 5 cullerades soperes de farina i 1 ou. Ho mesclem tot bé. Amb aquesta massa fem una espècie de bola (de la mida de la mà) i la farcim amb la carn ja cuita (el 'pino'). No ens hem d'oblidar de posar-hi una oliva negra a dins de cada patata. L'últim pas es fregir les patates farcides amb oli de gira-sol.