Enlaces accesibilidad

Els 5 tipus de gana que existeixen: Aprèn a identificar-les!

  • Hi ha 5 tipus de gana que van més enllà de l'alimentació física
  • La nutricionista, Boticaria García, presenta el seu llibre 'Tu cerebro tiene hambre' a Xavifòrnia de Ràdio 4

Per

Els 5 tipus de gana que existeixen i com afecten la teva salut
Identifica els 5 tipus de gana que existeixen

A vegades sents que tens gana, però no saps per què? Saps identificar si és realment fam el que experimentes? Les dietes, l'exercici i els canvis físics preocupen la majoria de la societat. És important, però que aquests canvis es facin sempre des d'una perspectiva realista i respectuosa amb un mateix. D'aquest i molts altres temes relacionats amb l'alimentació en parla la nutricionista Marián García, més coneguda com a Boticaria García, al programa Xavifòrnia de Ràdio 4.

Xavifòrnia - “Tu Cerebro tiene Hambre”, de Boticaria García - Escolta ara

Al seu llibre 'Tu cerebro tiene hambre' explica com l'experiència de la fam va més enllà de la simple necessitat de satisfer l'estómac. En la complexitat de les vides modernes, diferents menes de fam poden influir en les eleccions i comportaments de les persones. Hi ha 5 tipus de gana que van més enllà de l'alimentació física. Saps quines són?

1. Gana emocional

La gana emocional és la del cortisol que corre per les venes. Aquesta demana més sucre constantment i fa que l'estómac alliberi més ghrelina, la famosa hormona de la gana. La fam emocional es manifesta quan busquem menjar com a resposta a les nostres emocions. L'estrès, la tristesa o la felicitat extrema poden desencadenar-la. En lloc de satisfer una necessitat física, es busca consol o celebració a través del menjar.

Gana emocional

Gana emocional

2. Gana ambiental

El nostre entorn juga un paper crucial en el nostre comportament alimentari. I per això, el segon tipus de gana que existeix, segons Boticaria García, és la gana ambiental. Aquesta es caracteritza per desitjar el que els altres tenen. El cervell segrega dopamina que és el neurotransmissor de l'anticipació i el plaer. "Desitjo el que tu menges i quan menjo desitjo més", explica l'experta. Això també passa amb la majoria dels vicis com el sexe, el joc, l'alcohol o el tabac.

Publicitat, aromes temptadores i la disponibilitat d'aliments poden desencadenar el desig de menjar, fins i tot quan no s'experimenta fam fisiològica.

Gana ambiental

Gana ambiental

3. Gana Dragon Khan

La gana Dragon Khan és la de la muntanya russa. "Quan menges sucre hi ha un pic d'insulina i quan aquest cau el teu cos vol recuperar el nivell", assegura la farmacèutica. De fet, hi ha estudis on s'ha demostrat que les persones que per a esmorzar mengen molt sucre, acaben menjant més al llarg del dia.

Gana Dragon Khan

Gana Dragon Khan

4. Gana hormonal

El concepte de fam hormonal es refereix a la influència de les hormones en l'apetit i en els hàbits alimentaris. Les hormones exerceixen un paper crucial en la regulació de la fam i la sacietat, afectant la forma en què percebem i responem als senyals de fam i plenitud.

Quan hi ha desequilibris hormonals, ja sigui degut a factors genètics, estil de vida, o malalties, el control de l'apetit pot veure's afectat. Això pot portar a canvis en els hàbits alimentaris, augmentant la predisposició a l'excés de menjar o a la lluita per mantenir un pes saludable.

Gana hormonal

Gana hormonal

5. Gana real

En últim lloc, la gana de veritat és la que es produeix quan s'allibera la ghrelina i leptina. Aquesta es refereix a la sensació fisiològica i bàsica de necessitar aliments per a mantenir la salut i el funcionament adequat del cos. Està vinculada a senyals biològics i no a factors emocionals o externs. És important aprendre a reconèixer els senyals de fam genuïna i diferenciar-les d'altres tipus.

Gana real

Gana real

Sabies que es poden tenir tots aquests tipus de gana a la vegada? I és que una persona amb obesitat pot experimentar-les totes gairebé alhora. Per evitar els tipus de fam que perjudiquen i desestabilitzen a la persona hi ha una sèrie de trucs que es poden seguir. En comptes d'anar a la nevera, s'hauria de buscar la dopamina en altres llocs. Una gran font en són les relacions humanes, escoltar música, tocar un instrument, meditar, caminar o fer esport.

Radio

anterior siguiente