Enlaces accesibilidad
Sala 4 amb 'Històries de l'altra banda'

El radioteatre torna a Ràdio 4 amb 'Turisme rural' de Jordi Galceran

  • El radioteatre torna a Ràdio 4 amb 'Turisme rural' de Jordi Galceran, en col·laboració amb la Sala Beckett
  • Aquesta temporada s'emetran tres obres inèdites més de Cristina Clemente, Jordi Casanovas i Clàudia Cedó

Per
Torna el radioteatre a Ràdio 4 amb 4 noves creacions

Ràdio 4 de RNE i la Sala Beckett del Poblenou de Barcelona han decidit sumar esforços per tornar el radioteatre a la radiodifusió catalana amb el programa 'Sala 4' que dirigirà Margaret Rius. El programa inclourà 'Històries de l'altra banda' una coproducció de Ràdio 4 i la Sala Beckett, que emetrà quatre obres breus de teatre contemporani de nova producció, obrint un camí de ficcions sonores originals.

Toni Casares, director de la Sala Beckett, comenta: "Escoltar teatre per la ràdio, en aquesta època de forçat aïllament, ens situa i ens projecta socialment. Hem d'agrair-ho als radiofonistes i als grans "Imaginadores d'històries", que són els dramaturgs i els intèrprets.

El 24 d’abril estrenarem 'Turisme rural' de Jordi Galceran

 RÀDIO 4 - RTVE.es

El cicle es diu "Històries de l'altra banda", reflectint el seu caràcter de ciència-ficció, de traspàs a un món imaginari, des d'una circumstància crítica de l'actualitat. També amb un toc d'humor. Aquestes primeres "Històries de l'altra banda", compten amb les veus de David Bagés, Míriam Iscla, David Vert i Anna Ycobalzeta. El disseny de so va a càrrec de Jordi Bonet (Oido) i Joan Melero. La direcció és de Sergi Belbel.

Aquest dissabte 24 d'abril, a partir de les 23hores s'estrenarà TURISME RURAL, de l'autor Jordi Galceran .

  • El dia 22 de maig, a partir de les 23 hores s'estrenarà TENSIÒMETRE, de l'autora Cristina Clemente.
  • El dia 19 de juny, a partir de les 23 hores s'estrenarà MALA SORT, de l'autor Jordi Casanovas.
  • El dia 17 de juliol, a partir de les 23 hores s'estrenarà LISTEN BABY, de l'autora Clàudia Cedó.

Ràdio 4 assumeix la producció executiva i tindrà els drets d’emissió de les 4 produccions

El disseny sonor l’assumiran a mitges Ràdio 4 i la Sala Beckett i aniria a càrrec del director artístic Jordi Bonet, conjuntament amb dos professionals dels serveis tècnics de Ràdio 4 amb gran experiència, Joan Melero, Antoni Flores i la supervisió del cap d’emissions de RNE a Catalunya, Raúl Hernández. Les produccions comptaran amb tres sessions d’assaig i una sessió d’enregistrament. Sempre d’acord amb les normatives de prevenció de la COVID19, s’intentarà que pugui assistir a les gravacions finals un nombre de públic limitat.

 RÀDIO 4 - RTVE.es

'Sala 4': estrenes i l’arxiu històric de RNE a Catalunya

'Sala 4' serà el programa que a més embolcallarà les estrenes i recuperarà part de l’arxiu històric de RNE a Catalunya, descobrint la història del radioteatre a Catalunya. El programa Sala 4 comptarà amb la realització d’Antonio Flores i Joan Melero i amb la participació de Paula Ginés, Maite Casado i la producció de Víctor López.

D’aquí a mitjans d’agost podrem escoltar

  • 'L'Hostal de la Glòria' de Joan de Sagarra
  • 'Solitud' de Víctor Català
  • 'Els condemnats' de Baltasar Porcel
  • 'Antígona' en versió de Salvador Espriu
  • 'El malalt imaginari' de Molière
  • 'És perillós fer-se esperar' de Josep Maria Espinàs
  • 'El pati blau' de Santiago Rusiñol
  • 'Aquesta nit tanquem' de Manuel de Pedrolo

La tradició a RNE i Ràdio 4

Històricament hi ha hagut dues grans escoles de radioteatre al nostre país, Ràdio Barcelona i RNE. Durant els 50, 60 i 70 moltes generacions van créixer escoltant els “Elencos escénicos” de les dues empreses i algunes telenovel·les mítiques, com les de Guillermo Sautier Casaseca, serials com “Matilde, Perico y Periquín” o “Lucecita” van arribar als 70. Entrats en la transició, encara es van mantenir algunes sèries, com “La saga de los Porretas” a la SER (76-88) o “Sobrenatural” (1994-1996) o “Historias” (1997-2003) a RNE.

 RÀDIO 4 - RTVE.es

Des que va néixer, el 13 de desembre del 1976, Ràdio 4 es va comprometre a difondre el teatre català. Evidentment amb autors clàssics, però també amb obres de Salvador Espriu ,Baltasar Porcel, Josep Ma. Espinàs, Goldoni, Alfred Badia, Joan Oliver, Rafael Anglada o Manuel de Pedrolo.

Entre els seus intèrprets, també veus històriques impressionants com Maria Matilde Almendros, Juan Manuel Soriano, Constantino Romero, Montserrat Carulla, Paquita Ferrándiz, Josep Ma. Caffarel, Josep Ma. Angelat, Felip Peña, Però també amb la participació d’actors i actrius més joves en aquells moments com Àngels Moll, Joan Pera, Carme Elías, Mercè Sampietro. Comptarem amb alguns d'ells a 'Sala 4' perquè ens expliquin les 'intimitats' d’alguns enregistraments històrics.