Enlaces accesibilidad
Economia

Les Balears són la comunitat amb les hipoteques més cares

  • De mitjana, les famílies aquí hi destinen més del 60% del sou per pagar les quotes
  • El Govern ha signat amb tres entitats bancàries el programa Garantia Hipoteca

Por
Dues joves demanant informació a una entitat bancària
Dues joves demanant informació a una entitat bancària

Firmar una hipoteca continua sent una missió impossible per a moltes famílies. La pujada dels tipus d'interès i els requisits que demanen els bancs fan que cada vegada sigui més complicat. Maria Cruz, responsable CaixaBank a Balears explica que durant tot el 2022 van fer 3.500 hipoteques per aproximadament 600 milions d'euros i considera que "no hi ha hagut una frenada hipotecària".

Els tipus d'interès continuaran a l'alça

No hi ha hagut una frenada hipotecària

Tot i això, durant el mes de desembre s'han signat un 30% d'hipoteques manco. Amb la pujada dels tipus d'interès, el nombre d'hipoteques s'ha frenat els darrers mesos. I les properes pujades dels tipus d'interès que ja ha anunciat el Banc Central Europeu podrien tenir conseqüències. Tot després d'un 2022 en què les Balears han estat la comunitat amb les hipoteques més cares. Aquí pagam uns 1.098€ quan la mitjana estatal no arriba als 650 euros. Segons el president de la Caixa d'estalvis de Pollença, Josep Antoni Cifre, les quotes hipotecàries "podrien ser més altes a conseqüència de la pujada de l'euríbor".

Programa per facilitar l'accés a l'habitatge

Les quotes hipotecàries "podrien ser més altes a conseqüència de la pujada de l'euríbor

De mitjana, les famílies aquí hi destinen més del 60% del sou. Per facilitar l'accés a un primer habitatge, el Govern ha anunciat un nou programa amb un pressupost de 15 milions d'euros. La presidenta del Govern ha celebrat que, "per primera vegada, a més d'impulsar la política d'habitatge més important de la història, s'arribi a acords amb el sector privat".

Només habitatges inferiors a 270.000 €

Hi ha operacions fetes a la comunitat amb 270.000€ i també a les Pitiüses, però potser no tantes

Per facilitar la compra d'un primer habitatge el Govern ha signat amb tres entitats bancàries el programa Garantia Hipoteca. L'IBAVI concedirà un finançament de fins al 20%. Les principals condicions són que l'habitatge tengui un preu inferior a 270.000 € i que els ingressos del sol·licitant siguin inferiors a 57.000 € si és una persona i 64.000 € si és una família.

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha destacat que "hi ha operacions fetes a la comunitat amb 270.000€ i també a les Pitiüses, però potser no tantes". Les sol·licituds per accedir a aquesta ajuda ja es poden presentar. En total es destinaran 15 milions d'euros. Per a més informació, podeu visitar el web garantiahipotecaibavi.caib.es