Enlaces accesibilidad
Negociacions

Metges de Catalunya desconvoca la vaga després d'un acord amb Salut

Per
Metges de Catalunya i Salut fan una nova reunió per evitar la vaga
Metges de Catalunya i Salut fan una nova reunió per evitar la vaga

Han fet falta fins a sis llargues reunions per tancar un acord satisfactori per les dues bandes. Després de la vaga de la setmana passada, que va tenir una alta participació i mobilitzacions als carrers, la pressió sobre la Generalitat era innegable. Finalment, Metges de Catalunya ha desconvocat la vaga prevista per aquest dimecres, dijous i divendres després d'haver pactat amb el Departament de Salut la creació d'una taula estable d'interlocució per abordar les millores per al col·lectiu de facultatius i el sistema sanitari.

"Hem desconvocat una vaga, però ara comença molta feina", ha explicat el conseller Manel Balcells a la sortida de la reunió, que ha especificat que, a banda de la taula de treball, també s'ha pactat un pla de mesures per millorar l'accessibilitat al servei. Balcells ha destacat que s'ha pactat implementar un nou sistema -que no ha concretat- que entre d'altres comportarà una "desburocratització" de la feina del facultatiu.

D'altra banda, i com ja s'havia especificat en reunions anteriors, les reivindicacions de caràcter laboral, com millores de sou o altres, es derivaran a les negociacions dels convenis col·lectius respectius.

La jornada d'aquest dimarts ha començat a primera hora del matí amb dos grups de treball amb representants del sindicat i del Servei Català de la Salut per concretar les possibles mesures sobre les condicions organitzatives i assistencials. A la tarda, els responsables del departament, encapçalats pel conseller Manel Balcells, i la direcció del sindicat s'han tornat a asseure per negociar, amb les propostes dels grups de treball damunt la taula. La reunió ha començat a les 6 de la tarda i s'ha acabat a quarts de nou.

Els acords de la cinquena trobada

Entre els acords de la darrera trobada, hi ha el marc que garanteix l'encaix jurídic per negociar millores organitzatives i assistencials. Així ho han explicaven les dues parts a la sortida de la reunió de dilluns.

Nova reunió entre Metges de Catalunya i Salut per desbloquejar la vaga | Guillem Vives

Entre els principals punts del dia de la reunió han participat els grups de treball de caràcter tècnic que han abordat l'organització dels facultatius, és a dir, les conegudes com agendes dels metges, molt saturades, i també els problemes en l'accessibilitat tant a l'atenció primària com als hospitals.

Desconvocades les tres jornades de vaga

Si les negociacions no arribaven a bon port, els facultatius haurien tornat a la vaga una setmana després de les darreres mobilitzacions. El calendari previst incloïa una vaga parcial als hospitals entre les 8h i les 11h i les 17h i les 20h en el torn de tarda. A l'atenció primària, les aturades serien de 11h a 14h i de 17h a 20h. Dijous 2 de febrer hi havia prevista una nova concentració, en aquest cas, davant el Centre Corporatiu de l'Institut Català de la Salut (ICS). Divendres es repetirien les aturades en el mateix horari de dimecres.

Els serveis mínims de la vaga de facultatius de l'1, 2 i 3 de febrer que s'havien establert garantien l'atenció d'urgències i el normal funcionament de les unitats especials.