Enlaces accesibilidad

Comença la verema amb falta de mà d'obra

  • Els cellers han hagut de cercar treballadors fora de les Illes
  • La majoria són temporers que venen d'altres països

Por
Un treballador del celler Mesquida Mora
Un treballador del celler Mesquida Mora

La falta de mà d'obra és una realitat que fa temps afecta el sector turístic i de la restauració. Des del començament de la temporada, la manca de treballadors es fa notar. També a fora vila. Ara, aquesta mancança també comença a afectar a altres sectors.

Arranca la verema

Torna a arrancar la verema a Mallorca,  una verema avançada on falten mans.  Falten treballadors que puguin fer una feina delicada i que no pot fer qualsevol. Davant aquesta situació, els cellers han hagut de cercar treballadors fora.  Són temporers i alguns venen des de països llunyans com Colòmbia.

A Porreres, Bàrbara Mesquida, del celler Mesquida Mora, contracta una colla de temporers a Colòmbia. Sempre són els mateixos treballadors. Explica Bàrbara que necessita d'un personal que no troba aquí, ja que sempre és més complicat trobar gent que vulgui fer feina a fora vila.

Falta mà d'obra

No és fàcil i enguany està sent encara més complicat

Tot i així, explica que el problema no és una cosa que vengui d'ara, sinó que fa anys que es va donant i amb el pas del temps, és cada vegada més greu. "Una cosa és tenir una plantilla estable per fer les feines durant tot l'any, on també ja hi ha dificultats, sinó que s'hi suma aquest punt de feina que és la verema. No és fàcil i enguany està sent encara més complicat", admet Bàrbara.

La manca de relleu generacional obliga a cercar gent fora. Unió de Pagesos de Mallorca, de Catalunya i del País Valencià, a través de l'organització Pagesos Solidaris i juntament amb Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA),  aprofiten un conveni signat entre Espanya i Colòmbia per a dur aquests treballadors temporers.

Homes, d'entre 40 i 55 anys

El conveni, a més, contempla l'obligació d'oferir un contracte, un allotjament i el bitllet d'avió per a tots els treballadors que es desplacen. El perfil d'aquest tipus de jornalers és el d'un home d'entre 40 i 55 anys.

Hi va haver un temps en què n'arribaren a venir 450 temporers des de Colòmbia. Ara, després de la pandèmia, encara no s'ha pogut recuperar aquesta xifra. Al 2022 n'arribaran, en total, uns 250 temporers,  que seran contractats sota la figura de fix-discontinu.

Són com la meva família, i sense ells l'organització hauria estat molt diferent

La seva incorporació, reconeix Bàrbara, és imprescindible. Fa quinze anys que té aquesta plantilla estable de 3 persones que diu, per a ella, "són com la meva família, i sense ells l'organització hauria estat molt diferent. Faciliten molt la tasca, i que puguin venir amb contracte ho posa tot molt fàcil". I enguany encara més, amb una verema avançada i un raïm que no pot esperar.