Enlaces accesibilidad
Coronavirus

Nou rècord de contagis per Covid a les Balears

Per
El 50% de les proves que analitzen al laboratori de Son Espases són positives
El 50% de les proves que analitzen al laboratori de Son Espases són positives

Al laboratori de l'hospital de son Espases de Palma, el 50% de les mostres analitzades durant la jornada d'ahir van donar positiu. D'ençà que va començar la pandèmia no hi havia hagut un percentatge tan elevat, ni tanta càrega de feina com la d'aquests dies. Entre els positius, nou de cada deu són per la variant òmicron, molt més contagiosa.

No es detecten tots els casos

Les xifres de la pandèmia mostren un nou rècord a les illes: 4.659 positius en només un dia. També creix la pressió assistencial, augmenten els ingressos i les UCI de les Balears es troben en risc alt d'ocupació.

Si hi ha desenes de milers de contagiats, tot i que el percentatge de casos greus sigui petit, n'hi haurà molts

Tot i que sembla que Òmicron és més lleu, diu el cap de microbiologia de l'hospital de Son Espases, Antonio Oliver, amb el nombre de casos que hi ha, continua sent perillosa. "Si hi ha desenes de milers de contagiats, tot i que el percentatge de casos greus sigui petit, n'hi haurà molts". A més, adverteix que no es detecten tots els casos i que n'hi podria haver el doble perquè hi ha gent amb símptomes lleus que no és conscient que pot tenir la infecció.

Tractar la Covid com una grip?

En aquesta setmana rècord de contagis, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha proposat tractar la Covid com la grip en acabar aquesta onada. Això vol dir que ni els infectats ni els contactes estrets hauran d'aïllar-se. Preguntada sobre aquestes declaracions, la directora assistencial de l'Ib Salut, Eugènia Carandell, ha dit que això es decidirà a la Comissió de Salut Pública i tot i que, entén que no estem en aquest moment, considera que hi haurà un canvi de paradigma i que els casos lleus s'hauran de tractar d'una altra manera. Antonio Oliver pensa igual, però adverteix que la incidència actual per Coronavirus és fins a deu vegades més gran que quan la grip estacional està en fase epidèmica.

L'OMS preveu que més de la meitat de la població d'Europa s'infectarà els propers dos mesos. El director de la branca europea de l'OMS, Hans Kluge, ha advertit del risc que suposa l'augment de la pressió assistencial i ha dit que és prematur tractar la Covid com una malaltia endèmica.