Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Els Mossos d'Esquadra investiguen la mort violenta d'una dona en un domicili de Reus. El seu pressumpte agressor ha mort després de llençar-se al vuit des del mateix inmoble. De confirmar-se una relació entre ambdós seria el primer crim masclista a Catalunya aquest 2019. El govern ha aprovat, per cert, un nou protocol contra l'assetjament masclista en zones d'oci. Permetrà multar comportaments que no estan recollits com a delicte al Codi Penal.

En clau político-judicial i a l'espera del trasllat a Madrid dels líders independentistes en presó preventiva, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat als catalans que els donin suport. I a menys d'un mes per al Mobile World Congress, els seus organitzadors han desvetllat que les tensions polítiques a Catalunya el 2018 els van fer buscar dues ubicacions alternatives a Barcelona i fora d'Espanya per celebrar el Congrés.

En clau esportiva el Barça s'ha classificat per semifinals de la Copa del Rei després de guanyar al Sevilla, mentre l'Espanyol ha caigut davant el Betis. El Girona s'enfronta avui al Reial Madrid. 

Els polítics independentistes processats per l'ú d'octubre seran traslladats a centres penitenciaris madrilenys divendres 1 de febrer. El president de la Generalitat, Quim Torra, encapçala un acte de suport institucional als processats i a les seves famílies. L'ex vicepresident, Oriol Junqueras,  espera una sentència dura però diu que va al judici amb voluntat de desenmascarar l'Estat. En una comferència llegida per persones del seu entorn, Junqueras ha reivindicat Esquerra Republicana com l'únic partit capaç d'articular majories àmplies. Ho deia tres dies després d'haver-se constituit La Crida Nacional per la República impulsada per l'ex president Carles Puigdemont.

El secretari de la comunitat islàmica de Ripoll, Hamid Barbach, ha explicat que agents de la Policia Nacional es van adreçar a ells fins a tres vegades per preguntar sobre l'imam de Ripoll, Abdelbaky Es Satty, considerat el cervell de la cel.lula jihadista que va atemptar a Barcelona i Cambrils.

Els Bombers de la Generalitat que es mobilitzen contra la manca de personal i mitjans. En hores prèvies a què el conseller d'Interior, Miquel Buch, comparegui al Parlament per explicar la situació del cos. Mentre els conductors de VTC estudiaran noves mobilitzacions contra el decret aprovat pel govern per regular la seva activitat.

L'Ajuntament de Barcelona denunciarà davant la fiscalia l'atac patit pel centre LGTBI de la capital catalana. Inaugurat fa una setmana, el centre ha aparegut amb els vidres trencats i pintades amb amenaces de mort a la façana. A les 18,30 s'ha convocat una concentració de rebuig a les portes del centre. En clau política la insistència de la Crida Nacional per la República en acordar llistes unitàries de cara a les eleccions del maig no incrementa les diferències entre el sobiranisme. Esquerra torna a tancar la porta a aquesta possibilitat. D'altra banda la Diputació Permanent del congrés vota avui si, com demana el PP, es convoca una sessió monogràfica sobre l'ultima reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra. 

La comissió del Monestir de Montserrat creada per investigar abusos a menors s'entrevistarà aquesta setmana la segona victima coneguda d'abusos per part del germà Andreu Soler. Mentre el Bisbat de Girona es reuneix per abordar el suposats abusos sexuals també a nens de l'antic mossèn de Vilobí d'Onyar.

En clau cultural, Entre dos aguas d'Isaki Lacuesta triomfa als Premis Gaudí que atorga l'Acadèmia del Cine en Català. Ha rebut set dels nou als quals aspirava, entre ells el de millor pel.lícula en llengua no catalana i millor direcció. La millor pel.lícula en català ha estat per Les distàncies d'Elena Trapé. 

Els Mossos d'Esquadra llencen una operació contra el terrorisme jihadista a Barcelona i Igualada. Amb sis entrades i registres, L'operatiu es fruit d'una investigació iniciada el 2017 i està tutelada pel jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional. En el terreny político-judicial els partits independentistes es decanten per una esmena a la totalitat dels Pressupostos Generals de l'Estat, tot i que encara no han pres una decisió definitiva. I les defenses dels encausats per l'1 d'octubre comencen a presentar els seus escrits de conclusions provisionals. El president de la Generalitat, Quim Torra, demana des de la Universitat de Stanford, als Estats Units, una mediació internacional entre Catalunya i l'Estat. A Pineda de Mar més de 300 persones es concentren per rebutjar els maltractaments que un nadó de dos mesos hauria patit a mans del seu pare. Ens apropem també al concert homenatge a Moncho, el gitano del bolero.

ERC reúne este viernes a su ejecutiva en Ginebra- a dónde huyó su secretaria general- para acordar su postura ante las cuentas de Pedro Sánchez. Por su parte, el president Quim Torra se ha reunido con Carles Puigdemont en Waterloo para decidir si apoyarán o no los Presupuestos. Por ahora están en el no, aunque aseguran que el sentido del voto deberán decidirlo los diputados en el Congreso. 

El Consell de Ministres preveu aprovar el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat sense tenir garantit encara el suport dels grups independentistes que és clau per a què tirin endavant. Els comptes preveuen complir per primer cop amb les inversions contemplades a la disposició addicional tercera de l'Estatut. Pels sobiranistes no és suficient com a gest  i mantenen obert el debat. El president Quim Torra es reuneix amb l'ex president Carles Puigdemont a Waterloo i  Esquerra Republicana de Catalunya es reuneix amb la seva secretària general, Marta Rovira, a Ginebra. Mentrestant el president del tribunal que jutjarà els processats per l'1 d'octubre, Manuel Marchena, el president del tribunal que jutjarà als polítics independentistes demana al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska que els presos siguin portats a la capital l'ultima setmana de gener. 

A Banyoles la noia menor d'edat detinguda per haver pressumptament degollat la seva mare ha confessat ser l'autora material del crim. Al municipi es guardaran 5 minuts de silenci en memoria de la victima.