Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El Memòries de la Tele entrevista Lluís Vidal. Càmera durant 34 anys a TVE, ha estat a la primera línia d'alguns dels grans esdeveniments dels darrers 50 anys: el Mundial de futbol del 82, les Olimpíades del 92 o la primera visita de Joan Pau II a Montserrat. Ens explicarà els secrets d'aquest departament, el dels càmeres, sense el qual la televisió no seria possible.

Memòries de la Tele reemet aquesta setmana la sèrie "El maquis a Catalunya", un dels primers programes de divulgació que va reconstruir els fets històrics amb figurants. El seu director, Jaume Serra Fontelles, explica les dificultats que van passar per filmar set capítols dedicats als guerrillers anarquistes que volien tombar la dictadura de Franco amb sabotatges. "El maquis a Catalunya" descriu la relació d'aquelles persones que resistiren fins al 1963 amagats a la boscúria o a la ciutat defensant els seus ideals.

El Memòries del Carrer recorda els Corresponsals de TVE amb els ciutadans de Torrelles de Llobregat. La Butaca visita aquesta setmana Manlleu on els seus veïns presentaran el programa. De la mà del popular dramaturg i guionista Josep Maria Benet i Jornet, fem un repàs de la seva trajectòria a Televisió Espanyola a Catalunya. Carmè Elies, Enric Majò, Antoni Chic recorden "Mare i Fill S.L" on Mary Santpere era la mare vídua.

Desde Mieres, Asturias, ha salido hoy sábado el "Tren de la Memoria" con destino Gijón. El objetivo es celebrar el aniversario de la Revolución del 34, emulando el viaje que muchos obreros realizaron hace 75 años. 24/10/09.

La Junta de Andalucía ha anunciado el acuerdo para iniciar las excavaciones donde podrían encontrarse los restos de García Lorca. Los trabajos empezarán la próxima semana, pero de hallarse los restos del poeta, no podrán ser identificados por decisiòn expresa de la familia. El anuncio del gobierno andaluz se lo hemos contado en 'La Mañana en Vivo' donde también hemos hablado con el titular de la cátedra García Lorca de la Universidad de Granada, Antonio Carvajal (16/10/09)

  • Los estudios geográficos en Granada delimitan una zona de 200 m2
  • Han identificado seis fosas, donde se cree están los cadáveres
  • Se exhumarán todos los cadáveres pero se identificarán cuatro de ellos
  • Tal y como la familia de Lorca quiere, sus restos seguirán reposando allí
  • El lugar, declarado apto de enterramento por el ayuntamiento de Alfacar
  • Se colocará una carpa para garantizar la confidencialidad de los trabajos

Aquesta setmana al "Memòries del Carrer" recordem la Boda de la Infanta Cristina que es va celebrar a Barcelona.

Memòries de la tele repasarà la trajectòria de Pep Guardiola en TVE Catalunya i recordarem el programa "Escenari" amb Toni Moreno.

El programa Escenari (1978-1979),que va ser presentat per Mònica Randall, s'ocupava de les diferents manifestacions artístiques que es feien arreu de Catalunya, des de teatre, cinema, varietats, música i televisió.

De la mà del crític teatral Toni Moreno, Memòries de la Tele rememora els millors moments del programa, com ara actuacions de Angel Pavloski i Bárbara Rey, un strep-tease de Christa Leem, interpretacions teatrals d'uns joveníssims Lluís Homar i Josep Maria Flotats, així com el pas pel programa de les reporteres Anna Castells i Rosa Maria Calaf.

El programa Cosas va ser una experiència descentralitzadora de TVE. Des de Madrid i Barcelona feien cada divendres a la tarda aquest programa dedicat al cap de setmana . A Miramar el presentava l'actriu Mònica Randall i a Prado del Rey Joaquín Prat i Marisa Abad. L'experiència va durar un any i mig i es va acabar quan van nomenar un nou director general de RTVE. A Cosas hi participaven escriptors, artistes i periodistes especialitzats.

Ante la posible apertura de la fosa donde está enterrado el poeta García Lorca hablamos con el Presidente de la Asociación para la Recuperación de la memoria Histórica (29/09/09).

Recién acabada la Guerra Civil, España es una inmensa cárcel: en 1940 hay cerca de 300.000 prisioneros. En la década de los 40 se viven los años más amargos del siglo XX, caracterizados por una implacable y cruenta represión y miedo. Primer reportaje de la serie Las décadas del olvido.

El juez Baltasar Garzón declara en el Tribunal Supremo por un supuesto delito de prevaricación. Según dos asociaciones de extrema derecha, el juez habría hecho trampas para hacerse con el caso de la Memoria Histórica, cuando no era de su competencia. Hablamos de esto con José Antonio Martín Pallín, magistrado emérito del Tribunal Supremo (9/09/09).

Es una de las imáganes del día, la del juez Garzón entrando en el Supremo. Ha ido como imputado por un presunto delito de prevaricación en el caso de las fosas del franquismo.