Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Salvador Illa defensa que una comissió d'investigació sobre el suposat espionatge als independentistes "no és la millor manera d'arribar al fons". El president del Grup Parlamentari dels Socialistes - Units per avançar diu que "ja ho veurem" si tornen a bloquejar una comissió, ara pel Catalangate. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa que les propostes del ministre de la Presidència Félix Bolaños són "una prova evident" que l'executiu central "es pren en serio" el cas: "Es va desplaçar per reunir-se. No és un gest menor". Assenyala que pot ser que "actuessin altres agències" en el suposat espionatge, més enllà del CNI. Defensa que Bildu formi part de la Comissió de Secrets Oficials per investigar el Catalangate: "Hi ha de ser tothom".

D'altra banda, defensa que Laura Vilagrà està fent una "una molt bona feina" amb la candidatura dels Jocs d'hivern, tot i no anar avui a la reunió, ja que no s'han de "barrejar llibretes". Insisteix en que els socialistes honoren sempre els seus pactes, preguntat per l'acord amb Junts per Catalunya a la Diba. Considera que el cordó sanitari independentista als socialistes ja s'ha trencat, però "no ho volen dir". I assegura que el govern va actuar d'acord amb la llei en la compra de material sanitari a l'inici de la pandèmia del coronavirus: "Estic molt tranquil. No tinc cap por".

Molts infants adquireixen l'hàbit de llegir des de ben petits. La pandèmia ha estat un bon aliat en aquest objectiu però s'ha demostrat també el que ja se sabia: que el gust per la lectura es fomenta primer des de casa i acompanyant la filla o fill. La festivitat de Sant Jordi és un bon moment per despertar la curiositat i el gust per la lectura, amb una oferta que any rere any es multiplica.

La conselleria de Cultura i l'ajuntament de Barcelona començaran aquest dilluns a treballar amb el sector editorial per trobar fórmules que compensin els afectats pels aiguats intensos que van caure durant Sant Jordi i van malmetre estructures i material. El tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de Barcelona, Jordi Martí, ha contactat amb editors i llibreters i assegura que buscaran solucions “perquè l’aigua no s’emporti l’alegria” recuperada aquest any.

El Gremi de Llibreters de Catalunya ha anunciat que tots els desperfectes causats per la pluja a les parades professionals seran atesos des de la Cambra del Llibre. Però això no ha impedit que diverses editorials afectades s'hagin mostrat molt crítiques a les xarxes socials pel que qualifiquen de falta de previsió.

La participació a la segona volta de les eleccions presidencials franceses ha caigut uns quants punts al conjunt del país, però els residents a fora que s'han desplaçat fins al punt habilitat al Camp Nou, a Barcelona, semblen estar més mobilitzats. Durant tot el matí s'han registrat cues i esperes de més de mitja hora per poder triar si el futur del país ha d'estar en mans de l'actual president, Emmanuel Macron, o l'aspirant, Marine Le Pen.

  • La comunitat ucraïnesa es desmarca de la protesta pel seu caràcter purament antibelicista
  • Es compleixen dos mesos de l'ofensiva russa i tot fa pensar que el conflicte s'allargarà
  • Els psicòlegs adverteixen del risc d'insensibilitzar-nos davant d'estímuls repetits en el temps

Durant 2 mesos hem pogut seguir, gairebé en directe, una guerra amb imatges de morts i destrucció que, molts, creien impensables al segle XXI. Les escenes de matances i atrocitats com les comeses a Bucha o Borodyanka produeixen un impacte molt immediat però amb el pas del temps la ment humana s'hi acostuma i pot arribar a perdre la sensibilitat i la capacitat de commoure's.

Els experts asseguren que es tracta d'un mecanisme de defensa mental que desenvolupa el cos per protegir-se. Un fenomen semblant és el que s'ha viscut amb la solidaritat. Malgrat que les necessitats de la població civil a Ucraïna segueixen sent molt elevades, la mobilització d'ajuda ha anat minvant. Les primeres setmanes l'onada de solidaritat va ser desbordant i ara la percepció a milers de quilòmetres de distàcia del conflicte és que no és tan necessària.

Unes 300 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest diumenge pel centre de Barcelona contra la guerra d'Ucraïna just quan es compleixen 2 mesos des que Rússia va començar la invasió. La protesta, convocada per la Plataforma Aturem la Guerra, ha començat a plaça Universitat i ha acabat a plaça Sant Jaume.

Durant la manifestació s'han sentit consignes contra l'enfrontament bèl·lic com "ni Putin, ni OTAN, deixeu-nos en pau". La comunitat ucraïnesa no s'hi ha sumat i ha preferit fer una protesta a la plaça Catalunya perquè consideren que ara mateix és necessari enviar armes que permetin a les institucions legítimes del país defensar-se de l'agressió russa.

El ministre de Presidència del govern espanyol, Félix Bolaños, ha anunciat aquest diumenge un “control intern” del CNI sobre el ‘Catalangate’ i ha plantejat la constitució urgent de la Comissió de Secrets al Congrés amb tots els grups parlamentaris. Després de reunir-se amb la consellera de la Presidència, Bolaños ha explicat que ja han traslladat a tots els grups la necessitat de constituir la comissió, on compareixeria la directora del CNI i donaria compte del resultat de l’auditoria interna del centre.

El govern de Pedro Sánchez es compromet a investigar el cas de suposat espionatge a l'independentisme. Després d'una reunió de 3 hores entre el ministre Félix Bolaños i la consellera Laura Vilagrà a Barcelona, l'executiu espanyol anuncia l'activació de 4 mecanismes per aclarir els fets. Això inclou un control intern al CNI, facilitar la investigació del defensor del poble i activar la comissió de secrets oficials del Congrés. També es mostren disposats a desclassificar els documents que siguin necessaris.

Es compleixen 2 mesos de la invasió a Ucraïna i Barcelona surt de nou al carrer per demanar la fi de la guerra. Mobilitzacions de la comunitat ucraïnesa i de la plataforma 'Aturem la Guerra'. Avui ens preguntem si ens hem insensibilitzat després d'aquests 60 dies d'imatges d'horror.

Els llibreters avaluen les pèrdues provocades per la pluja aquest Sant Jordi que va malmetre parades i molts exemplars. Les institucions busquen fórmules per compensar els afectats.

El Betis torna a alçar un títol 17 anys després. Els sevillans guanyen la final de la Copa del Rei contra el València als penals.

  • El ministre Bolaños anuncia una bateria de mesures per esbrinar què ha passat i ofereix desclassificar documents secrets
  • El govern català no dona les relacions per normalitzades i insisteix que fan falta dimissions
  • El Defensor del Poble anuncia que obrirà una investigació per "possible vulneració de drets fonamentals"
  • L'ajuntament de Barcelona i la conselleria de Cultura cerquen maneres de compensar els afectats
  • El Gremi de Llibreters de Catalunya es farà carrec de tots els desperfectes causats per la pluja a les parades professionals

Els ruixats intermitents que han caigut de manera dispersa durant les primeres hores de Sant Jordi no han aigualit les ganes de celebrar aquesta Diada. El sector editorial confia superar el milió i mig d'exemplars que es venien abans de la pandèmia, mentre que el gremi de floristes espera almenys igualar els 6 milions de roses venudes.

El suposat cas d'espionatge a l'independentisme marca el Sant Jordi polític. Des de Barcelona, la vicepresidenta Yolanda Díaz qualifica l'episodi de molt greu mentre els partits del govern català reclamen explicacions immediates i dimissions.

Aquest dissabte passa a disposició judicial el presumpte autor de la brutal agressió sexual a una noia de 16 anys durant la nit de Halloween a Igualada.

El Barça femení té un peu i mig a la final de la Lliga de Campiones després de golejar per 5 a 1 el Wolfsburg, en un partit amb nou rècord mundial d'assistència. El partit va aplegar 91.648 espectadors.

La pluja de primera hora no ha esgarrat la jornada matinal de Sant Jordi a Lleida i el sol ha brillat fins ben entrat el migdia, quan els núvols han tornat a fer acte de presència i s'han tornat a escapar algunes gotes acompanyades de vent. Això no ha frenat als lleidatans a l'hora de sortir massivament al carrer per celebrar la gran festa de la literatura catalana i les roses. La rambla de Ferran s'ha omplert de gom a gom, i els llibreters i floristeries tenen l'esperança de registrar xifres similars a les del 2019, abans de la covid.

  • La pluja intermitent no aigualeix les ganes de celebrar el primer Sant Jordi en condicions normals des de l'aparició de la covid-19
  • La Cambra del Llibre fa una valoració positiva, malgrat els problemes d'alguns paradistes per la pluja i el fort vent
  • Els floristes done per assolit l'objectiu de vendre 6 milions de roses, les mateixes que el darrer any abans de la pandèmia

Llibres i roses a sopluig de la pluja intermitent que ha caigut durant el matí. I gent, molta gent entre les parades que es distribueixen dins el Palau de Fires. Girona celebra un Sant Jordi de ple ambient prepandèmia. Però a l'interior, perquè la previsió de mal temps va fer decidir traslladar sota coberta la celebració de la Diada. Llibreters, floristes, escriptors i els qui s'han apropat a les parades estan satisfets de tornar a recuperar el contacte. I la gran majoria també valoren bé el canvi d'ubicació.

Centenars de persones fan llargues cues per obtenir una signatura i tenir l'oportunitat de conversar breument amb els principals autors que han publicat novetats editorials aquest Sant Jordi. La superilla literària de Barcelona ha reunit destacats noms com els escriptors Javier Cercas o Sílvia Soler, el dramaturg Sergi Belbel o l’exvicepresident del govern espanyol i exlíder de Podem, Pablo Iglesias. En molts dels casos els lectors no han abandonat el seu lloc en les llargues cues malgrat la intensa pedregada que ha caigut al centre de la capital catalana. Autors i lectors han coincidit en celebrar el retorn a la normalitat de la Diada després de dos anys afectats per les restriccions contra la covid-19.

La diada de Sant Jordi ha servit per tornar a evidenciar les diferències entre el Govern català i l'executiu espanyol abans que aquest diumenge abordin en una reunió al Palau de la Generalitat el conegut com a CatalanGate. La reunió estarà encapçalada pel ministre de la Presidència, Félix Bolaños i la vicepresidenta del govern català, Laura Vilagrà. 

El mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la tradicional recepció que se celebra cada 23 d’abril a Palau, ha tornat a exigir al cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, que doní explicacions.

Qui també ha tornat a demanar "dimissions" ha estat la presidenta del Parlament. Laura Borràs ha aprofitat la visita a les parades de llibres del Passeig de Gràcia de Barcelona per exigir "anar més enllà de les explicacions" pel cas d'espionatge polític a líders independentistes.

La vicepresidenta segona del Govern espanyol, Yolanda Díaz, viu el seu primer Sant Jordi a Catalunya, convidada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En una atenció als mitjans després del tradicional esmorzar amb escriptors que organitza l'Ajuntament, ha tornat a insistir en l'aposta pel diàleg.

Els partits independentistes afectats per l'espionatge a través de Pegasus continuen pressionant perquè Pedro Sánchez doni explicacions. Oriol Junqueres ha citat als mitjans de comunicació per parlar de la qüestió del Catalangate en la seva visita a la Fira d'abril. Pròleg de Sant Jordi a la Generalitat. Aragonès apel·la a la "força transformadora de la cultura" i crida a "potenciar el català".