Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba


DEBAT POLÍTICA GENERAL. C'S, PSC I PP INTENTEN EVITAR QUE ES VOTIN LES RESOLUCIONS DEL BLOC INDEPENDENTISTA

DEBAT POLÍTICA GENERAL. C'S, PSC I PP INTENTEN EVITAR QUE ES VOTIN LES RESOLUCIONS DEL BLOC INDEPENDENTISTA

BCN GAMES WORLD. COMENÇA A BARCELONA EL SALÓ DEL SECTOR DEL VIDEOJOC MÉS IMPORTANT D'ESPANYA.

DUEL A TORÍ. ITÀLIA I ESPANYA ES JUGUEN EL LIDERAT DEL GRUP DE CLASSIFICACIÓ PER AL MUNDIAL A LES 20:45 PER LA 1.

OT, EL RETROBAMENT. ELS CANTANTS DE LA PRIMERA EDICIÓ ES REUNIRAN EL PROPER 31 D'OCTUBRE AL SANT JORDI.

 

Comencem el repàs de les noticies més destacades d'aquest dimecres 5 d'octubre ...i de seguida en desgranarem les claus des dels nostres faristols d'analisi...avui amb Olga Ruiz, Marina Llansana i Joaquim Coll.

Fa poca estona que ha finalitzat la primera jornada del debat de política general, el primer del President Puigdemont... on ha volgut prioritzar l'acció de govern i ha evitat concretar el referendum d'independència.

Junts pel sí i la CUP arribaven a un preacord per celebrar el referendum al setembre de 2017 com a molt tard, amb o sense acord de l'estat. Els cupaires però segueixen apostant per la via unilateral i Catalunya sí que es pot s'obre a negociar una consulta acordada.

La oposició, Ciutadans, PSC i PP, retreuen a Puigdemont que prioritzi la independencia a la gestió del dia a dia i l'acusen de fer poca autocrítica...en clau economica, CUP i PSC coincideixen en reclamar el retorn de l'impost de successions i l'augment d'impostos a les rendes més altes.

Els socialistes rebutgen la pressió del PP desprès que diverses veus de les files populars hagin dit que no es conformen amb una abstenció estratègica que deixi la legislatura ingovernable. Avui Rafael Hernando hi ha tornat a insistir.

Avui hem de lamentar la mort d'una dona de 84 anys i el seu fill de 59 en un incendi al l pis on vivien, a l'Hospitalet de LLobregat. El foc ha obligat a desallotjar als 25 veïns de l'edifici.

El polèmic Saloufest no es tornarà a celebrar. L'empresa promotora d'aquest festival d'esport i oci nocturn diu que les pressions de les administracions fan inviable la continuitat d'aquest esdeveniment, que en 16 anys ha portat més de cent mil turistes a la Costa Daurada.

  • Imatges en directe del Parlement on ja s'estan produïnt les intervencions de la tarda en el debat de política General. A les tres ha començat el líder del PP i en aquests moments és la CUP qui està intervenint. Com era previsible, el debat s'està centrant en el referèndum anunciat per Puigdemont, i molt menys en les polítiques socials del govern./ Com dèiem aquesta tarda ha estat el torn del PP i de la CUP. I en acabat, Puigdemont respondra conjuntament a tots els grups. Lluís Falgàs alguna novetat en la sessió de la tarda....???/ Al matí, crítiques contundents de Ciutadans i PSC. Inés Arrimadas ha acusat Puigdemont de no connectar amb la realitat, mentre que Miquel Iceta ha reclamat un gir cap a les prioritats socials. De la seva banda Catalunya Sí que es Pot li ha estès la mà sempre que s'oblidi de la desconnexió unilateral./ Tornem en directe al Parlament.... pequè a l'espera de la rèplica de Puigdemont, el debat de debó s'està fent als despatxos. D'una banda, Junts pel Sí i la CUP enllesteixen una ressolució conjunta sobre el referèndum. I d'una altra el govern intenta atraure a Catalunya SÍ que es Pot. Quines novetats hiha Lluís Falgàs...
  • Dues persones han mort aquesta matinada en un incendi a l'Hospitalet de Llobregat. Els Bombers han trobat morta una dona de 84 anys a l'habitació on s'ha concentrat l'incendi. El seu fill, de 59 anys, ha estat traslladat a l'Hospital per greu intoxicació de fum, i ha mort hores més tard./ El polèmic Saloufest no es tornarà a celebrar. L'empresa promotora d'aquest festival d'esport i oci nocturn diu en un comunicat que les pressions per part de les administracions fan inviable
  • Messi, Umtitit i Rakitic segueixen recuperant-se al marge del grup, i si els terminis de les seves lesions es compleixen tots tres podrien reaparèixer davant del Depor./ Mentre l'Espanyol també treballa sense els seus internacionals
  • Avui acabem amb una obra efímera, la que ha fet al davant del Mercat del Born l'artista urbà Jorge Rodríguez de Gerada

Debat de Política General al Parlament. El primer de  Carles Puigdemont. En el seu discurs ha reafirmat el full de ruta i ha apel.lat als vots de la CUP i Catalunya si que es pot per aprovar els pressupostos. Uns comptes que incorporaran una oferta de 7 mil llocs de treball públics. Mentrestant, segueix la negociació de les resulocions que es votaran demà. Sembla que Jutns pel sí i la CUP acostarien posicions sobre la data del referèndum tot i les seves diferències.

També us donarem els detalls de l'incendi a un pis de L'Hospitalet de Llobregat on han mort dues persones. Es tracta d'una dona de 84 anys i un home de 59, mare i fill, que vivien a l'habitatge afectat. El foc ha obligat a desallotjar als 25 veïns de l'edifici.

El polèmic Saloufest diu adéu. L'empresa organitzadora ha confirmat que el festival no es tornarà a celebrar. En un comunicat, asseguren que han rebut pressions de l'Ajuntament i la Generalitat que fan fet inviable continuar endavant. L'alcalde de Salou ha celebrat la decissió

La selecció espanyola acaba d'aterrar a Torí, on demà s'enfronta a Itàlia en el segon partit de classificació per al Mundial de 2018. Els homes de Lopetegui volen venjar-se de l'eliminació de la passada Eurocopa i situar-se com a líders de grup. Piqué, Alba, Busquets i Iniesta apunten a l'equip titular.

El catàleg d'obres de Gaudí creix. Aquesta és la capella de l'església de Sant Joan, al barri de Gràcia de Barcelona i que, segons un historiador, es tracta d'una obra que va dissenyar l'arquitecte. Fins ara es considerava que era d'un dels seus col·laboradors. El descobriment es presenta avui al segon congrés mundial sobre l'artista.

DEBAT DE POLÍTICA GENERAL. CARLES PUIGDEMONT REAFIRMA EL FULL DE RUTA I DEMANA SUPORTS PELS PRESSUPOSTOS.

INCENDI MORTAL. DUES PERSONES MOREN PER LES FLAMES QUE HAN AFECTAT EL SEU PIS DE L'HOSPITALET DE LLOBREGAT.

SALOUFEST S'ACOMIADA. L'EMPRESA PROMOTORA ASSEGURA QUE LES PRESSIONS DE L'AJUNTAMENT I LA GENERALITAT HO FAN INVIABLE.

CLASSIFICACIÓ MUNDIAL 2018. LA SELECCIÓ ESPANYOLA VIATJA A ITÀLIA AMB GANES DE REVENJA PER L'ELIMINACIÓ DE L'EUROCOPA.

ANTONI GAUDÍ. UN HISTORIADOR CONCLOU QUE LA CAPELLA DE L'ESGLÉSIA DE SANT JOAN ÉS DE L'ARQUITECTE.

 

Comencem el repàs de les noticies més destacades d'aquest dimarts 4 d'octubre ...i de seguida en desgranarem les claus des dels nostres faristols d'analisi...avui amb Josep Salvat, Joan López Alegre i Andreu Mayayo.

Un debat de política general que comença demà i que estarà marcat pel referendum d'independència.......i que ara mateix estan negociant a banda i banda. Junts pel sí i Catalunya sí que es Pot miren de tancar un text conjunt de suport a un referendum acordat amb l'Estat, que hauria de ser vinculant i amb reconeixement internacional.

El govern de Puigdemont ha donat avui llum verda al projecte de llei antidesnonaments, que vol esquivar la suspensió del Tribunal Constitucional. El Govern enllesteix una nova llei d'habitatge per evitar la suspensió del Constitucional guns canvis per adaptar els punts suspesos de la llei d'emergència social.

A Espanya el PSOE comença a aplanar el camí d'una possible abstenció...Primera reunió del president de la gestora amb el grup parlamentari, amb una absència destacada, la de Pedro Sánchez.

Torna la polèmica sobre la prohibició dels toros a Catalunya, en vigor des de 2012. El ple del Tribunal Constitucional estudia aquesta setmana si tomba la prohibició perquè queda fora de les competencies de la Generalitat.

I Dues imatges que ens deixen avui els tribunals...relacionades amb exdirigents del partit popular. L'inici del macrojudici pel cas Gurtel, amb 37 processats a la banqueta. Entre ells l'extresorer dels populars Luis Bárcenas i el pressumpte cap de la xarxa Francisco Correa...la fiscalia li demana 125 anys de presó. L'acusen de liderar un entramat societari per enriquir-se amb fons públics.

L'altre imatge és la de Rodrigo Rato, declarant per les Targetes black...l'exministre ha assegurat que el pagament amb les targetes era perfectament legal...i que eren part del seu salari.

  • L'estudi pel ple del Tribunal Constitucional del recurs del PP contra la prohibició dels toros a Catalunya ha revifat la polèmica entre els defensors i els detractors de la llei.
  • En un altre projecte llei, el de protecció del dret a l'habitatge, el govern català ha aprovat algunes masures en resposta a la suspensió del Tribunal Constitucional. El text estableix instruments alternatius als punts suspesos de la llei d'emergència social. La consellera de Governació ha criticat la falta de sensibilitat del govern i ha assegurat que el nou text és sòlid, rigurós i dificil de ser recorregut, ha dit.
  • El Debat de Política General que comença demà es convertirà en una prèvia del debat de pressupostos. La Cup proposarà apujar l'IRPF, recuperar successions i eliminar el mínim exempt de patrimoni. Però el govern ja ho ha rebutjat....
  • Més contundent encara ha estat l'expresident de la generalitat. Artur Mas ha defensat que amb els comptes que es presentaran n'hi ha prou per finançar les estructures d'estat que exigeix la CUP.
  • Paraules que exemplifiquen moltes situacions laborals que es produexen un cop s'ha acabat la temporada d'estiu. I és que la fi de l'estiu torna a deixar dades negatives a l'atur. El nombre de persones aturades a Catalunya va pujar de més de 5.600 persones, deixant més de 451mil persones sense feina. Sumen així 2 mesos consecutius de pujades, després d'uns mesos de creació d'ocupació. Al conjunt de l'Espanya, prop de 23mil persones s'han quedat sense feina al setembre.
  • L'aturada de seleccions ha deixat al barça sense 13 dels 22 jugadors de la plantilla.
  • Els barcelonins SIDONE són un grup de pop-rock amb 20 anys de trajectòria que s'han guanyat un lloc destacat en el panorama musical. La seva llibertat creativa els ha permès transitar des de la psicodèlia al rock i l'electrònica amb èxit. Ara acaben de publicar un nou disc (el vuitè) que, segons ells, parla del pop des del pop.

El ple del Tribunal Constitucional estudia aquesta setmana si aixeca la prohibició dels toros a Catalunya aprovada pel Parlament i que va entrar en vigor al 2012. La decisió respon al recurs que en el seu moment van presentar els senadors del Partit Popular al entendre que la prohibició estava fora de les competències de la cambra catalana.

Mentrestant, el govern de la Generalitat ha aprovat el projecte de llei que adapta els articles suspespesos pel Constitucional de la llei antidesnonaments. Tot plegat a 24 hores del debat de política general en el que la CUP demanarà al govern que incrementi el tram alt de l'IRPF, recuperi l'impost de successions i elimini el mínim de Patrimoni. Des del Partit Demòcrata, el seu president, Artur Mas, ja ha dit que no hi estan d'acord. Tot plegat condicionarà la negociació dels pressupostos.

L'atur ha pujat a Catalunya en més de 5.600 persones, coincidint amb el final dels contractes de la temporada d'estiu.

La Guàrdia Civil ja ha incautat aquest any 150.000 paquets de tabac que s'intentaven passar de contraban des d'Andorra. El contraban de tabac sempre ha estat present a l'Alt Urgell però la crisi l'ha fet repuntar, sobre tot durant l'estiu. Els controls als 64 quilòmetres de frontera s'han intensificat per mirar d'aturar aquesta activitat.

El Barça torna als entrenaments després de la derrota a Vigo amb només 7 jugadors del primer equip pels partits de seleccions. Un dels internacionals Jordi Alba ha explicat a Televisió Espanyola que no estan preocupats per l'inici de temporada i ha defensat Ter Stegen.

EL TC I ELS TOROS. EL CONSTITUCIONAL DECIDEIX SI AIXECA LA PROHIBICIÓ DE LES CURSES DE BRAUS A CATALUNYA.

DEBAT IMPOSTOS. LA CUP DEMANARÀ AL DEBAT DE POLÍTICA GENERAL QUE S'INCREMENTIN ELS IMPOSTOS.

ATUR SETEMBRE. EL FINAL DE LA TEMPORADA D'ESTIU FA PUJAR EL NOMBRE D'ATURATS EN 5.641 PERSONES A CATALUNYA.

MÉS CONTROLS. LA GUÀRDIA CIVIL INTENSIFICA LA VIGILÀNCIA PER EVITAR EL CONTRABAN DE TABAC DES D'ANDORRA.

ENTREVISTA A TVE. JORDI ALBA DIU QUE NO ELS PREOCUPA EL FLUIX INICI DE TEMPORADA I DEFENSA TER STEGEN.

En Cataluña, la Fiscalía pide diez años de inhabilitación para el expresidente de la Generalitat Artur Mas y nueve para las consejeras Irene Rigau y Joana Ortega. Les acusa de desobediencia grave y prevaricación por seguir adelante con la consulta del 9N, a pesar de estar suspendida por el Tribunal Constitucional.

Artur Mas ha dicho que considera un "honor" ser procesado por la consulta. La vicepresidenta del Gobierno en funciones respeta la decisión de la Fiscalía y ha afirmado que "nadie está por encima de la Ley".

La fiscalia demana 10 anys d'inhabilitació per a mas i 9 per a o +Ortega i Rigau pel 9N
La fiscalia del Tribunal Superior de Justícia demana 10 anys d'inhabilitació per Artur Mas i 9 per les exconselleres Ortega i Rigau pels delictes de prevaricació i desobediència al haver tirat endavant la consulta del 9N tot i la suspensió del Constitucional. El fiscal també considera que tots tres eren conscients i acusa Mas d'articular una estratègia de desafiament complet a lalt tribunal.

Cas Palau
El judici pel saqueig començarà l'1 de març i durarà 4 mesos

Començarà l'1 de març amb les qüestions prèvies i els principals acusats, Felix Millet i Jordi Montull declararàn a partir del dia 8. Avui s'han reunit les parts per pactar el calendari. El judici tindrà 55 sessions alternes i es preveu que acabi a finals de juny. El cas del palau de la Música es va iniciar ara fa 7 anys per l'expoli de la institució, que es xifra en 35 milions. Hi ha 20 imputats en aquesta causa, en la que també està implicada CDC per presumpta financiació il·legal. Els prinicipals acusats, Millet i Montull van reconèixer haver-se apropiat de 3 milions d'euros.

L'executiva del PSC manté el no a Rajoy i Parlón no descarta trencar la disciplina de vot
El PSC reclama a la gestora del PSOE que consulti a les bases si canvia el "NO" a Rajoy. L'executiva dels socialistes catalans lamenten la decisió de fer plegar Sánchez però, segons el president del partit, no es plantegen trencar la disciplina de vot tal i com defensa l'aspirant a primera secretària Núria Parlón.

Enquesta ciutadana
El turisme i el trànsit augmenten com a preocupació per als barcelonins

Per davant només hi té l'atur i els problemes laborals. I per darrera el trànsir. Són les conclusions de l'última enquesta de Serveis Munciipals, que recull lla sobreocupació turística en alguns barris com un dels problemes nous que fa 10 anys no existia. L'estudi també conclou que l'equip de govern d'Ada Colau aguanta i manté la nota de 6,3 que va tenir l'any passat i que continua sent la més alta de que hi ha registres.

El Barça es condemna a Balaídos pels errors comesos i perd l'oportunitat de ser líder
La derrota del Barça per 4 a 3 al camp del Celta reobre la polèmica sobre les rotacions a l'equip. Els blaugrana van encaixar tres gols en una primera part amb moltes pèrdues de pilota, van intentar reaccionar a la represa liderats per Piqué que va marcar un doblet, però una greu errada de Ter Stegen va aturar la reacció.

La fiscalia del Tribunal Superior de Justícia demana 10 anys d'inhabilitació per Artur Mas i 9 per les exconselleres Ortega i Rigau pels delictes de prevaricació i desobediència al haver tirat endavant la consulta del 9N tot i la suspensió del Constitucional. La text del fiscal considera que tots tres eren conscients de que estaven trencant l'obligatorietat de complir les decisions del Tribunal. També demana multes de fins a 36 mil euros per l'ex president i 30 mil per les altres dues investigades.

Avui també hem sabut que el judici pel cas Palau començarà l' 1 de març de l'any vinent i s'allargarà fins a finals de juny. També seguim pendents del PSOE. Avui, primera reunió de la gestora a Madrid mentre el PSC manté el seu no a la investidura de Rajoy i, fins i tot, la candidata a la primera secretaria, Núria Parlón, no descarta que els diputats del PSC se saltin la disciplina de vot si fos necessari.

Avui posem nota a l'estat de salut dels catalans, i podem dir, segons les dades de l'ultima enquesta, que el consum de tabac assoleix un mínim històric, tot i que encara fuma un de cada quatre catalans de més de 14 anys. L'excés de pes continua sent una assignatura pendent: el pateix la meitat de la població adulta, i un terç dels menors d'entre 6 i 12 anys.

Una altra enquesta, la de serveis de l'ajuntament de Barcelona, situa el turisme com el segon problema de la ciutat i el que més creix. Per davant només hi té l'atur i els problemes laborals. L'estudi també conclou que l'equip de govern d'Ada Colau aguanta i manté la nota de 6,3 que va tenir l'any passat i que continua sent la més alta de que hi ha registres.

El Barça perd per 4 a 3 al camp del Celta i deixa escapar l'oportunitat de situar-se líder de la lliga. Els blaugrana van encaixar tres gols en una primera part amb moltes pèrdues de pilota, van intentar reaccionar a la represa liderats per Piqué que va marcar un doblet, però una greu errada de Ter Stegen els va condemnar.

CONSULTA 9N. LA FISCALIA DEMANA 10 ANYS D'INHABILITACIÓ PER MAS I 9 PER ORTEGA I RIGAU.

CRISI PSOE. L'EXECUTIVA DEL PSC MANTÉ EL NO A RAJOY I PARLÓN NO DESCARTA TRENCAR LA DISCIPLINA DE VOT.

LA SALUT DELS CATALANS. EL 25% DELS MAJORS DE 14 ANYS FUMA I LA MEITAT DELS ADULTS TÉ EXCÉS DE PES.

ENQUESTA BARCELONA. EL TURISME ÉS EL SEGON PROBLEMA DELS CIUTADANS I EL GOVERN DE COLAU MANTÉ LA VALORACIÓ.

ERRADES GREUS. EL BARÇA CAU A BALAÍDOS PER 4 A 3 I PERD L'OPORTUNITAT DE SER LÍDER.