Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Les notícies de L'Informatiu del 21/05/2019:

Acte de constitució: Meritxell Batet, escollida presidenta del Congrés.

Pendents de la Mesa: Ha de decidir la permanència o la suspensió dels 4 diputats en presó preventiva

Constitució del Senat: Manuel Cruz, escollit president del Senat, aposta pel diàleg "des del respecte a la constitució"

Presidència del Senat: El TC admet a tràmit el recurs del PSC pel veto del Parlament a Miquel Iceta

Decret d'habitatge: La Generalitat aprova limitar el preu del lloguer però la norma es pot recórrer

Decret VTC: L'AMB vota avui ampliar a 60 minuts la precontractació de les VTC

Vaga escoles bressol: CCOO fa una crida a la mobilització en contra la precarització laboral

Protesta discapacitats: Més d'un centenar de persones protesten per un millor finançament dels centres on treballen

Dia de tècnics: Eusebio s'acomiada del Girona i Óscar García veu favorit al Barça a la final de Copa del Rei

Osasuna torna a primera: Els jugadors celebren amb l'afició l'ascens a la màxima categoria 3 temporades després

Últim partit de Xavi: Tanca una brillant etapa de 20 anys com a jugador i a l'estiu acabarà de formar-se com entrenador

Philip Glass: El pare de la música minimalista. Ell i la seva obra avui al palau de la música

L'actualitat de Catalunya a L'Informatiu en 3 minuts:

Noves Corts: Meritxell Batet, presidenta del Congrés, i al Senat, Manuel Cruz

Pendents de la Mesa: Ha de decidir la permanència o la suspensió dels 4 diputats en presó preventiva

Decret d'habitatge: La Generalitat aprova limitar el preu del lloguer però la norma es pot recórrer

Vaga escoles bressol: CCOO fa una crida a la mobilització en contra la precarització laboral

Dia de tècnics: Eusebio s'acomiada del Girona i Óscar García veu favorit al Barça a la final de Copa del Rei

Queden quatre dies per què acabi la campanya electoral, repassem els missatges i actes dels diferents candidats. A  l'Hospital Parc Taulí de Sabadell s'han repres les obres d'ampliació després d'estar mesos aturades per problemes amb la constructora. A Rubí, 300 veins es van concentrar ahi en contra del trasllat de 80 menors estrangers no acompanyats pròximament. I les escoles bressol privades o externalitzades que hi ha a Catalunya estan cridades avui a la vaga per demanar un conveni estatal digne pel sector.
 

Es cons dia en què es constitueixen Congrés i Senat. La tretzena legislatura arrenca amb la tensió que provoca entre alguns partits la presència dels parlamentaris electes que estan en presó preventiva i jutjats pel procés independentista català. Jordi Sánchez, Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras i Raul Romeva han pogut assistir personalment a presentar les seves credencials com a diputats o senador, segons els casos. PP i Ciutadans anuncia que demanaran de forma inmediata que se'ls suspengui.

El ple del Tribunal Constuticional ha d'estudiar si admet a tràmit el recurs presentat pel PSC contra el veto del Parlament a la designació de Miquel Iceta com a senador autonòmic. Iceta alega que s'ha vulnerat la Constitució i demana als magistrats que suspenguin els efectes de la votació de la cambra catalana. 

El govern té previst aprovar avui el decret per regular el preu dels lloguers en zones de forta demanda. I l'Area Metropolitana de Barcelona vota aquest dimarts el reglament sobre els vehicles de lloguer amb conductor que ampliarà el temps de precontractació d'un VTC de 15 m inuts que va marcar el govern a 60.

Partido Popular y Ciudadanos quieren que el Congreso y el Senado suspendan a los cinco parlamentarios electos en prisión que hoy han recogido sus actas mañana participarán en la sesión constitutiva de las Cámaras. Las Mesas deberán decidir si les suspenden o no de sus funciones.

El Tribunal Supremo ha dejado en sus manos la decisión que afecta a Junqueras, Sánchez, Rull, Turull y Romeva. Sin embargo, en su auto ya hace referencia al artículo 21 del reglamento del Congreso y el correspondiente del Senado que estipula que un parlamentario en prisión preventiva deberá ser suspendido.

Els presos electes ja han recollit les seves actes al Congrés i el Senat. Diputats dels republicans han acompanyat a Oriol Junqueras i de Junts per Catalunya a Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez. Raül Romeva també ha presentat les seves credencials al Senat. Mentre feien els tràmits, han enregistrat diversos vídeos difosos a les xarxes socials.... malgrat que el Suprem els havia prohibit fer declaracions a la premsa i mantenir reunions.

La vuitena jornada d'aturades al metro de Barcelona per la crisi de l'amiant torna a deixar andanes col·lapsades i vagons plens a vessar. Els sindicats xifren el seguiment en el 95%. Als Ferrocarrils de la Generalitat, el sindicat de maquinistes també fa vaga però amb poca incidència.

La decisió de Google de no actualitzar les aplicacions de l'empresa Huawei preocupa els usuaris que ja han començat a mostrar el seu malestar.

El Barça acaba la lliga amb la màxima diferència històrica respecte el Madrid: 19 punts. Messi iguala els sis "pichichis" de Zarra i amb el doblet a Eibar es distancia a 4 gols d'Mbappé en la lluita per la bota d'or. A l'Espanyol, jugar l'Europa League obligarà a reforçar l'equip, però aprofitaran l'estructura del planter.

Les notícies de L'Informatiu del 20/05/2019:

Legislatura inèdita: Junqueras, Rull, Turull i Sànchez recullen les seves actes al Congrés i Romeva al Senat

Contesa electoral: La bombolla immobiliària i els lloguers eix de la campanya a Barcelona

Vaga per l'amiant: Una nova jornada de protestes col·lapsa el metro en hores punta

Estudi advocacia catalana: Un de cada tres advocats catalans suspèn el funcionament de l'administració de justícia

Dia mundial de l'abella: La UAB posa en marxa el primer projecte a Espanya que vol aturar-ne la desaparició

Punt i final a la lliga: El Barça li ha tret 19 punts al Madrid, màxima diferència històrica entre els dos grans

Doblet fraternal: Jornada rodona pels germans Márquez a les mans triomf de l'Àlex en Moto2, amb triplet espanyol

El Temps: Dilluns i dimarts de dinàmica primaveral: matins de sol i tardes de nuvolades, ruixats i tempestes en algunes comarques, no a totes. La causa d'aquesta inestabilitat és la presència encara de bastant aire fred en altura, que d'altra banda manté les temperatures a ratlla.

L'actualitat de Catalunya a L'Informatiu en 3 minuts:

Legislatura inèdita: Junqueras, Rull, Turull i Sànchez recullen les seves actes al Congrés i Romeva al Senat

Contesa electoral: La bombolla immobiliària i els lloguers eix de la campanya a Barcelona

Vaga per l'amiant: Una nova jornada de protestes col·lapsa el metro en hores punta

Dia mundial de l'abella: La UAB posa en marxa el primer projecte a Espanya que vol aturar-ne la desaparició

Punt i final a la lliga: El Barça li ha tret 19 punts al Madrid, màxima diferència històrica entre els dos grans

Ultim dia per publicar enquestes de cara a les generals, la de GESOP que publica avui El Periódico de Catalunya augura un empat entre Esquerra Republicana i Barcelona en Comú.

Parlem de l'Automobile que ha tancat una edició de récord, amb 800mil visitants i un increment de les vendes d'un 10 per cent. En plana de tribunals comença a l'Audiència de Barcelona el judici contra tres persones acusades d'explotar treballadors als que obligaven a fer jornades de més de 12 hores per 300 euros mensuals sense declarar.
 

Els líders independentistes presos que van resultar electes el 28 d'abril com a diputats o senadors aniran avui en persona a presentar les seves credencials al Congrés i al Senat, abans de què demà es constitueixin Les Corts. Ho faran custodiats des de la presó de Soto del Real i amb l'objectiu de ser reintegrats al centre penitenciari el més aviat possible segons la interlocutòria del Suprem. Demà tornaran a sortir per participar en les sessions de constitució de les cambres.

Comença la darrera setmana de campanya electoral per les eleccions del 26 de maig. És l'ultim dia en què es poden publicar enquestes.  La de GESOP que publica avui El Periódico de Catalunya augura un empat entre Esquerra Republicana i Barcelona en Comú.
 

En plena campaña electoral, los cinco líderes independentistas en prisión preventiva acuden escoltados a recoger sus actas de parlamentarios al Congreso y al Senado. El Supremo ha dejado la decisión de suspender su acta en manos de las mesas de las cámaras. Junqueras, Sánchez, Turull y Rull llegarán desde la cárcel de Soto del Real en furgones policiales al garaje situado en el patio del Congreso. La policía de la Cámara Baja les dirigirá a la sala donde todos los diputados electos recogen sus actas.

Los presos catalanes encarcelados en Soto del Real, Madrid, acudirán al Congreso de los Diputados a recoger sus actas parlamentarias en un furgón de la Guardia Civil. Serán escoltados hasta el interior de la Cámara y allí quedarán bajo custodia de la Policía Nacional. No podrán hablar con la prensa ni hacer ningún tipo de manifestaciones. Al día siguiente volverán a hacer el mismo recorrido, tras dormir nuevamente en prisión, para asistir a la sesión constitutiva. 19/05/19

Elecciones europeas: Oriol Junqueras ha participado por videoconferencia en un mitin de ERC en el que ha insistido en reforzar con votos el proyecto republicano que el 28 de abril ganó las elecciones en Cataluña y que el martes le lleva hasta su escaño en el Congreso. Por eso pide el voto útil indepedentista convencido de que la suya, dice, es la única candidatura que puede conseguir que Europa actúe aunque eso les incomode.

El líder de Unidas Podemos en el Congreso, Pablo Iglesias, ha participado en un acto junto Alberto Garzón para arropar a la alcaldesa de Barcelona y candidata a la reelección, Ada Colau. Iglesias considera que su gestión en el ayuntamineto es un ejemplo de un gobierno que piensa en las familias y no en los poderes económicos y considera que Colau tiene en contra a la clase alta porque "no se ha vendido nunca".

 Diumenge de mítings importants a la campanya electoral. Els partits independentistes, amb els candidats presos, autoritzats per la Junta Electoral. Presència també de líders com Pablo Iglesias o els candidats socialistes al Congrés i al Senat.

Els museus catalans van tornar a obrir fins a la mitjanit en una nova edició de "La Nit dels Museus". La majoria oferien activitats complementàries com recreacions històriques, actuacions o tallers.

Cara i creu als esports. L'Espanyol esclata d'alegria en aconseguir tornar a Europa 12 anys després. El Barça femení va perdre la final de la Champions davant l'Olympique de Lyó.