Anterior Cuando la red no es social Siguiente 'MasterChef' llega a la noche de los lunes con Carlos Maldonado como invitado en su próxima entrega Arriba Ir arriba
Arxiu TVe Catalunya - Hipercor, in memoriam

Hipercor, 25 anys després

  • TVE Catalunya recupera en el 25è aniversari de la matança d'Hipercor documents històrics del seu arxiu

  • Recordem les primeres hores en un document excepcional que inclou les trucades d'avís als mossos

  • Entre les declaracions, les d'alguns supervivents de la tragèdia d'aquell tràgic 19 de juny del 1987

|

Dirigit per Núria Noguera i amb guió de Laura Palmès, el documental "Hipercor, In memoriam" és presentat pel periodista Salvador Pardo.

Les víctimes de l'atemptat d'Hipercor afronten el 25è aniversari de la massacre d'ETA amb certa sensació d'alleujament pel cessament de la violència: és el primer aniversari després de l'anunci de l'abandonament de les armes per part de la banda terrorista

Però les víctimes i les seves famílies no donen per tancada la seva lluita, ja que 33 dels afectats encara no han cobrat les indemnitzacions.

Diversos actes oficials recordaran aquesta setmana la major matança d'ETA, la del centre comercial Hipercor de Barcelona, el 19 de juny de 1987, que es va saldar amb 21 morts i 45 ferits.

El cessament de la violència anunciat per ETA a l'octubre marca aquesta commemoració de la massacre.

Els supervivents de l'atemptat reivindiquen el dret a rescabalar les víctimes, sobretot si es té en compte que a 13 dels ferits sí que els tribunals els van concedir indemnitzacions pel un mal funcionament de les forces de seguretat aquell tràgic 19 de juny: les forces de seguretat responsables del cas no van arribar a detectar els explosius al centre comercial.

"Hipercor, in memoriam" mostra imatges excepcionals de la tragèdia i les trucades del diari 'Avui' als mossos dient que ETA els ha avisat

L'Audiència Nacional i el Suprem van desestimar les demandes d'aquesta trentena de persones, al·legant que les van presentar fora de termini. Però l'Associació Catalana de Víctimes d'Associació Terroristes (ACVOT) segueix reclamant al govern central aquestes indemnitzacions.

TVE Catalunya ha recuperat en ocasió del record d'aquell tràgic esdeveniment, diversos documents històrics del seu arxiu.

El primer és un reportatge emés dos anys després de la tragèdia a l'hipermercat. "Hipercor, in memoriam" és un document excepcional, amb imatges del dia de l'atemptat i fins i tot les trucades que el diari 'Avui' realitza als mossos d'esquadra explicant que des de l'organització terrorista els han avisat que hi ha un cotxe bomba al soterrani del centre comercial.

Uns minuts més tard, la tragèdia: l'explosió. En aquest reportatge també podem veure els testimonis que tot i la virulència de la explosió van poder salvar la vida.