Anterior Cuando la red no es social Siguiente 'El Paisano': Pablo Chiapella pone rumbo a Almonaster la Real, en Huelva Arriba Ir arriba
rtve

Joan Miró: descobriment en quatre capítols de l'artista mal conegut

|

Joan Miró ha estat un dels artistes contemporanis més destacats.

En vida va ser objecte d'exposicions i reconeixements internacionals al més alt nivell. Quasi dues dècades després de la seva mort,  l’interès pel seu treball no decreix.

Ho prova l’enorme èxit de l’exposició que li va dedicar fa uns mesos la Tate Modern, de Londres, i que està a punt de tancar-se a la Fundació Miró de Barcelona.

Però, a l’hora, Miró és un artista mal conegut. Se’n té una visió molt reductivista. Si ens acostem a la seva obra veiem que és molt més que les estrelles, el negre i els colors bàsics.

Se’n té una visió molt reductivista. Si ens acostem a la seva obra veiem que és molt més que les estrelles, el negre i els colors bàsics


'Miró' recorre els escenaris de la vida de l’artista: Barcelona, la ciutat on va néixer; Mont-roig, el poble de Tarragona on passava les vacances de nen; París, la capital de l’art als anys 20; i Palma de Mallorca, on va instal·lar-se al tornar a Espanya, fugint de la II Guerra Mundial.

També els llocs i museus espanyols, europeus i americans on millor es pot conèixer la seva obra.

La sèrie en català consta de quatre capítols: 'Sota un cel d'estrelles', 'La creació del món', 'Jardiner d'espais' i 'Entre les masses'.

L'obra i la personalitat de Miró queden reflectides en entrevistes amb el pintor provinents del fons de TVE i amb especialistes internacionals com Jacques Dupin, Georges Raillard, Robert Lubar, Victoria Combalia, Rosa Maria Malet, directora de la Fundació Miró de Barcelona, el seu amic Francesc Català Roca i el seu net Joan Punyet Miró.

'Sota un cel d'estrelles' parla de la vinculació del pintor amb la terra, especialment amb la terra roja de Mont-roig, i abasta des del seu naixement fins a la primera exposició, un autèntic fracàs que el va empènyer a continuar.

Miró: 'Sota un cel d'estrelles'

a Mallorca, va mantenir el seu compromís cívic amb la democràcia

'La creació del món' arranca a París i segueix la formació de l’estil de realisme detallista amb influències cubistes propi de La masia.

Miró: 'Creació del món'

'Jardiner d'espais' explica com Miró va viure la Guerra Civil i com, començada la Guerra Mundial, va tornar a Espanya, a Mallorca, on va mantenir el seu compromís cívic amb la democràcia.

Miró: 'Jardiner d'espais'

Finalment, el capítol 'Entre les masses' mostra l’interès de Miró en fer murals i escultures per arribar al gran públic. 

Miró: 'Entre les mases'“Miró”, produït per TVE amb motiu del centenari del naixement del pintor, el 1993, va ser dirigit per Soledad Gomis i realitzat per Jaume Serra i Fontelles.