Enlaces accesibilidad

Montsalvatge: centenari del compositor de la 'generació perduda'

Montsalvatge és un dels grans exemples del que se'n diu generació perduda d'intel·lectuals a conseqüència de la caiguda de la República. És més conegut a l'estranger que aquí. Composà sobretot música simfònica, però també òpera, ballet, música per a pel·lícules i per a obres infantils, cançons, obres per a solistes instrumentals...

Per
Xavier Montsalvatge - L'Informatiu CS - 04/03/2012

Xavier Montsalvatge i Bassols forma part de l'anomenada 'generació perduda': la dels instal·lectuals que marxen del país o abandonen l'aficció o la professió per causa de la caiguda de la República.

Nascut a Girona el 1912, el seu èxit com a compositor va començar cap als anys 40 amb Cinco canciones negras (1945) i més tard amb Cuarteto indiano (1951).

Però va ser fora del nostre país, on se'l reconeixia, fins al punt que del seu estil se'n diu 'antillanisme'. Composa el Concerto breve (1953) per a piano i orquestra i Cinco invocaciones al Crucificado (1969) Laberinto (1970) per a orquestra, i Sonata concertante per a violoncel i piano (1971).

Més tard, escriu composicions per a més instruments i en per a més àmbits: Concerto-Capriccio (1975), clavicèmbal Concierto del Albaycín (1977) i per a guitarra Metamorfosis de concierto (1980), la Sinfonía de réquiem (1985), la Fantasía para arpa y guitarra (1983), Sortilegis (1992) i Bric à Brac (1993).

Les òperes de Montsalvatge són Una voce in off (1961), Babel 46 (1967) i la que ens oferí la ORTVE, El gato con botas (1946).

El Teatro Real ofrece 'El gato con botas' de Montsalvatge

El Teatro Real ofrece 'El gato con botas' de Montsalvatge. Alejandro Alarcó

Montsalvatge compon també sardanes i obres per a cobla: 5 Canciones negras en tenen el rimte. Amb Elegia a Juli Garreta ret homenatge al gran compositor gironí com ell. I el paisatge català i els seus ritmes formen part de altres sardanes des del títol mateix: La meva Girona, La rosa de Sant Jordi, Madrigal en forma de sardana, Puigsacalm, Setembre...

L'any 2000, TVE Catalunya li ret homenatge amb un documental sobre la seva vida, que s'emet l'octubre del mateix any, quan Montsalvatge ja ha complet els 88 anys.

Han dirigit o interpretat les seves obres Eduard Toldrà, Sir Neville Marriner, José Serebrier, Franz-Paul Decker, Rafael Frühbeck de Burgos, Antoni Ros Marbà, Jean-Pierre Rampal, Marilyn Horne, Alexis Weissenberg, Kathleen Battle, Victòria dels Àngeles, Alicia de Larrocha, Montserrat Caballé o Barbara Hendricks...

En aquest reportatge ens parla ell mateix de la seva vida, de com veu la mort, de la música i els companys de viatge que amb ell l'han fet possible.

Xavier Montsalvatge va morir a casa seva a Barcelona el 7 de maig del 2002 .

L'editorial Columna Música està publicant en CD la integral de la seva obra (9 discos fins al 2005).