Enlaces accesibilidad
Verd i més verd

Eskocells, una iniciativa veïnal que enverdeix les ciutats

  • A Catalunya gairebé el 40% de la població viu amb dèficit de natura a la seva ciutat
  • Els eskocells és un grup de veïns i veïnes que planten vegetació en els espais que hi ha voltant dels arbres

Per

Va de Verd - El verd a les ciutats

L'Organització Mundial de la Salut recomana que hi hagi un mínim de 10 metres quadrats d'àrea verda per ciutadà a menys de 5 minuts caminant de casa. A Catalunya, uns 3 milions de persones viuen amb dèficit de natura a la seva ciutat. És a dir, prop del 40% de la població.

L'impacte a la salut és esfereïdor. Només a l'àrea metropolitana de Barcelona moren cada any un miler de persones per causes relacionades amb la manca d'accés a zones verdes. Mentre les autoritats competents es posen les piles, algunes iniciatives ciutadanes volen aportar el seu granet de sorra. És el que fa un grup de veïns i veïnes del barri de Gràcia a Barcelona i de municipis com Granollers, Lleida o Sant Feliu de Pallerols. S’anomenen ‘eskocells’. A ‘Va de Verd’, la presentadora Maria Gómez parla amb Liz Castro, un dels membres del projecte.

Què és un escocell?

Eskocells és un grup de persones que pensen que els espais al voltant dels arbres - els escocells - s'han d'aprofitar. Segons Liz Castro, a Barcelona n'hi ha 150.000. El que passa és que sovint aquesta terra està molt compactada pels excrements i els orins dels gossos i per la pressió urbana, per la qual cosa és difícil plantar plantes. De totes maneres, hi ha molts escocells que són potencials per convertir-se en un petit hort o jardí.

Escocell d'un arbre sense plantes

Escocell d'un arbre sense plantes RTVE Catalunya

Quin és l’objectiu dels eskocells?

Són un factor important en revertir el canvi climàtic

El grup d'eskocells vol afegir verd a les ciutats. Per a Liz Castro, és molt important tenir plantes al voltant: “Hi ha molt més efecte que no només l'estètic perquè afegir plantes millora el sòl i fa que sigui més friable i que pugui absorbir més aigua”. A més, la vegetació afegeix oxigen a l'entorn i baixa la temperatura del carrer. “Són un factor important en revertir el canvi climàtic. ”, recorda una de les integrants dels eskocells.

Escocell d'un arbre amb vegetació posada pel grup d'Eskocells

Escocell d'un arbre amb vegetació posada pel grup d'Eskocells RTVE

A part de l’impacte mediambiental, les accions dels eskocells també generen comunitat: “Quan anem a fer un escocell, cadascú aporta una cosa diferent. Una persona porta plantes, un altre porta el compost per millorar el sòl, un altre porta eines per fer un marc i d'aquesta manera, doncs, tota la comunitat està involucrada en plantar els escocells”. A més, Liz Castro indica que també tenen un efecte pedagògic perquè qui participa en el projecte pot aprendre com és el cicle de la vida de les plantes i com aquestes ajuden als arbres.