Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El conseller de medi Ambient, Francesc Baltasar, va estar al 59 segons, on li van preguntar per les conclusions de la comissió de l'incendi d'Horta, per la neteja de boscos malmesos per la neu, per la campanya contra incendis i les reserves d'aigua. També tractarem la polèmica sobre el dret a la vaga quan el conflicte plantejat perjudica els ciutadans.

Les primeres eleccions catalanes van tenir lloc el 20 de març de 1980 i la sessió constitutiva del primer Parlament restablert es va fer el 10 d'abril, amb un ple inaugural presidit per Josep Tarradellas. En aquesta sessió, Heribert Barrera va ser elegit president de la cambra, i dies després, el 24 d'abril, es va fer el primer debat d'investidura, en que Jordi Pujol va ser elegit president de la Generalitat. "Aquí Parlem" repassa aquell moment històric amb tres convidats de luxe: els exparlamentaris Jaume Camps, Eulàlia Vintró i Josep Curtó.

TVE Catalunya, a travès del Canal 24horas, ha retransmès el Ple solemne pel 30è aniversari de les primeres eleccions a la cambra i del restabliment del Parlament el 1980, que s'ha fet dimecres 25 de març del 2010. La sessió commemorativa l'ha presidida Ernest Benach i han intervingut davant la cambra els presidents dels grups parlamentaris per ordre de menor a major representació. El president de la Generalitat, José Montilla, ha fet el discurs de cloenda i tot seguit s'ha cantat l'himne nacional. L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i els expresidents del Parlament, Heribert Barrera i Joan Rigol, han seguit la sessió des de les llotges d'honor. Els comentaris de la retransmissió han anat a càrrec del cronista parlamentari Lluís Falgàs.

Los tres grupos del tripartito catalán han impedido que saliera adelante la propuesta de la oposición de cesar a la cúpula de Interior por su actuación en el incendio de Horta, en el que murieron cinco bomberos. Sí ha habido unanimidad, sin embargo, para sacar adelante 66 medidas destinadas a mejorar la prevención y extinción de incendios.
  • El 20 de març de 1980 es van convocar les primeres eleccions democràtiques al Parlament de Catalunya, després de la dictadura franquista.
  • En ple procés de transició, les primeres eleccions catalanes van suposar un pas transcendental cap a la consolidació de l'autogovern de Catalunya.

L'any 1980 el periodista Ricardo Fernández Deu va entrevistar al president Jordi Pujol després de la victòria de CIU en les eleccions al Parlament de Catalunya. Ricardo Fernández va preguntar a Pujol si esperava els resultats obtinguts i va valorar la jornada electoral.

El 21 de març de 1980, Joan Armengol va entrevistar al president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol després de la victòria de CIU en les eleccions al Parlament de Catalunya. Armengol preguntà aPujol sobre els pactes de govern i la influència dels resultats en la política espanyola.

Programa commemoratiu del primer aniversari de la presa de possesió de Jordi Pujol com a president de la Generalitat de Catalunya. Emès el 6 de maig de 1981. 

Especial informatiu de la nit electoral de les segones eleccions democràtiques al Parlament de Catalunya (les primeres van ser l'any 1932). Connexions en directe amb el Palau de la Generalitat on Ricardo Fernández informa de l'escrutini. 

Propaganda electoral dels diferents partits polítics que es van presentar a les eleccions autonòmiques al Parlament de Catalunya del 20 de març de 1980. En aquest documental es pot observar propaganda de CIU, del PSUC, del PSA, de Fuerza Nueva, dels Centristes de Catalunya, del PCOC, de la Falange Española de las Jons i d'ERC. 

Ambient a les sales de premsa durant les primeres eleccions autonòmiques al Parlament de Catalunya després de la dictadura de Franco.  

El tripartito y CIU han sumado sus votos y el PP se ha abstenido. La Comunidad Valenciana es la única que de momento no se ha pronunciado en contra de albergar esta instalación.