Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El candidato de CiU en las elecciones, Artur Mas, ha avanzado este lunes que, si es presidente de la Generalitat, una de sus primeras decisiones será convocar una cumbre de partidos catalanes para pactar la estrategia a seguir para exigir a Madrid, tras las generales de 2012, el concierto económico.

La tercera jornada de la campaña electoral de las elecciones del próximo 28-N ha estado protagonizada por las críticas del candidato de CiU, Artur Mas, a la presencia del líder del PP, Mariano Rajoy, y del secretario general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero. José Montilla ha reinvindicado la acción conjunta del gobierno autonómico y central. Por su parte, el líder de ERC, Joan Puigcercós, ha defendido su opción independentista y Alicia Sánchez-Camacho (PPC) ha firmado con Alberto Núñez-Feijóo y Antonio Basagoiti un compromiso simbólico de las autonomías históricas con la unidad de España. Joan Herrera (ICV) pide la reforma de la Constitución para hacer de España un estado federal.

Las recetas para combatir el paro, la inmigración y la posición frente a un eventual referéndum sobre la independencia centran estas primeras horas. Esta información la hemos elaborado a partir del resultado de las anteriores elecciones catalanas y siguiendo los criterios de la Junta Electoral. Una obligación que critica el Consejo de Informativos de TVE por considerar que vulnera la libertad de información.

Ha contado con la participación del presidente catalán, José Montilla, la candidata del Partido Popular, Alicia Sánchez-Camacho, y el candidato de ICV-EUiA, Joan Herrera.

Los candidatos de las elecciones catalanas, José Montilla (PSC), Alicia Sánchez-Camacho (PPC) y Joan Herrera (ICV) responden a los ciudadanos en el programa "Tengo una pregunta para usted..." Montilla ha tenido que explicar por qué cobra el doble que el presidente del Gobierno, José Luis Rodríguez Zapatero. Sánchez-Camacho ha reconocido que gana 6.000 euros y Joan Herrera ha defendido la política lingüística de Cataluña.

Jorge Belluscio Portugués también ha preguntado al candidato de ICV a la Generalitat de Cataluña sobre la obligación de los comercios de rotular en castellano bajo amenaza de multa.

La periodista Cristina Puig condueix un especial del programa que es va emetre tot seguit del "Tinc una pregunta..." per fer l'anàlisi política de les intervencions dels candidats.

Joan Tàpia, del consell editorial d'El Periódico; Jordi Barbeta, cap de política de La Vanguardia; Àlex Sàlmon, director d'El Mundo Catalunya; Esther Vera, delegada de Cuatro a Catalunya; Xevi Xirgo, director de l'Avui; i Josep Carles Rius, director de Público Catalunya, seran els encarregats de fer l'anàlisi de les intervencions de José Montilla (PSC), Joan Herrera (ICV) i Alicia Sánchez-Camacho (PPC).

  • El presidente catalán responde en Tengo una pregunta para usted de TVE
  • Reconoce que los políticos están "bien pagados" pero que trabaja "mucho"
  • Alicia Sánchez-Camacho, en contra de que los homosexuales adopten niños
  • Joan Herrera (ICV) asegura que "el bilingüismo es una realidad" en Cataluña

Ver también:  Especial elecciones | Intervención de Montilla | Sánchez-Camacho | Herrera 

Sis aturats, sis estudiants, sis jubilats, cinc mestresses de casa i altres professionals interrogaran el futur president de la Generalitat a TVE

Representatius de tots els àmbits de la societat catalana, 40 procedeixen de Barcelona, 8 de Girona, 4 de Lleida i 8 de Tarragona

Un gestor de re cobraments i impagaments, un metge, una perruquera, una artesana, el directiu d'una entitat financera i un bomber, entre els 60 ciutadans que podran preguntar

També hi haurà al plató 6 parats, 6 estudiants, 6 jubilats o pre jubilats i 5 mestresses de casa

Escollits per l'Institut TNS Demoscopia de manera independent preguntaran a cadascun dels candidats dels 6 partits amb representació parlamentària a les eleccions del 28-N

Han participat: José Montilla (PSC), Alicia Sánchez-Camacho (PPC) i Joan Herrera (ICV).

El cardenal, que va convidar personalment Benet XVI, entén que Zapatero no assisteixi als actes de la Sagrada Familia però creu que "si s'està al servei del bé comú s'ha d'atendre els sentiments de la gent". Lluís Martínez Sistach , cardenal arquesbisbe de Barcelona, va ser entrevistat durant més d'una hora al programa 59 segons de TVE. Bona part de les seves paraules les va dedicar a comentar la visita, aquest diumenge, del Papa Benet XVI a la ciutat, "un esdeveniment històric, de talla mundial, que serà un gran èxit gràcies a la feina feta per molta gent". Preguntat sobre el seu paper en l'organització del viatge papal, Sistach va admetre que "vaig anar convencent mica en mica el Sant Pare de la transcendència i significat de la basílica de Gaudí i de la visió cristiana de l'arquitecte molt coincident amb la de Benet XVI". "I en tot aquest camí, la importància del català va anar sortint", com a llengua que tindrà un marcat protagonisme en les celebracions. Sistach es va mostrat comprensiu i respectuós amb les protestes de determinats sectors de la societat i de l'Esglèsia, però va considerar que eren minoritàries i que la majoria de la gent entén la importància de la visita". El cardenal no es va voler pronunciar sobre una suposada pugna amb la Conferència Episcopal espanyola i va dir que entenia que el president Zapatero no assisteixi als actes de la Sagrada Familia, però va dir que "si s'està al servei del bé comú s'ha d'estar atent als sentiments i a les necessitats dels ciutadans".

Entrevista al secretari general i candidat d¡Iniciativa-Verds a les eleccions, Joan Herrera, que aquesta setmana ha deixat l'escó al Congrés de Madrid per dedicar-se de ple a la política catalana. Amb aquesta entrevista, el programa tanca la ronda de converses amb els sis principals candidats a les eleccions autonòmiques del 28-N.