Enlaces accesibilidad

Descobreix el passeig de Sant Antoni: un ruta històrica a Tarragona

  • El passeig de Sant Antoni de Tarragona ofereix una fusió única de passat i present on la influència romana és present a cada racó
  • El Museu Arqueològic ofereix una visió fascinant de la història de la regió i la cultura de l'antiga Tàrraco

Per
Descobreix el passeig de Sant Antoni: un ruta històrica a Tarragona
Descobreix el passeig de Sant Antoni: un ruta històrica a Tarragona

El passeig de Sant Antoni de Tarragona, que pren el seu nom del portal de Sant Antoni ubicat al mateix carrer, és una via plena de rellevància històrica i atractius culturals a la ciutat. Nerea Sanfe, presentadora del programa 'De Carrer' conversa amb la guia turística Gemma Sebares, qui detalla quins monuments i racons no t'has de perdre durant la visita a Tarragona.

Què visitar al passeig de Sant Antoni

El primer que cal destacar és el portal de Sant Antoni, l'única entrada conservada de l'antiga muralla de Tarragona. D'estil barroc, la seva decoració data de l'any 1737: escut i corona de Felip V entre lleons i escut de Tarragona sobre l'arc de mig punt. A banda i banda, unes pilastres coronades per trofeus romans en les quals figura una inscripció referent a la construcció del portal. Aquesta entrada comunica el passeig de Sant Antoni amb el nucli antic de la ciutat. El portal va rebre el seu nom d'una església dedicada a Sant Antoni, ara substituïda per la Diputació de Tarragona.

De Carrer - Portal de Sant Antoni de Tarragona

El Portal de Sant Antoni permet l'accés a l'interior de les muralles romanes de Tarragona

Passat i present

El recorregut pel passeig ofereix una fusió única de passat i present. A la part baixa del carrer, es troba la capçalera del circ romà, rodejada per muralles del segle XIV i baluards del 1500, una autèntica joia arquitectònica que enllaça els temps romans amb l'edat mitjana. Continuant el passeig, els visitants troben la imponent Torre del Pretori, que als seus inicis formava part del fòrum provincial romà. A continuació, hi ha el reconegut Museu Arqueològic de Tarragona que ofereix una visió fascinant de la història de la regió i la cultura de l'antiga Tàrraco. El Museu, fundat al segle XIX com a Museu Provincial, impulsa la preservació, recerca i exposició del patrimoni i la seva àrea d'influència romana.

Muralles de Tarragona

A les muralles romanes, que encara ara abracen les cases del passeig de Sant Antoni, cal destacar un altre portal. Es tracta de la Portella dels Jueus, una porta romana considerada una de les entrades més rellevants després del portal de Sant Antoni, que oferia un accés al call jueu de la ciutat.

El punt culminant d'aquest passeig acaba, sens dubte, amb les impressionants vistes al mar. Just a tocar del Museu Arqueològic es troba l'espectacular escultura de l'emperador August, que contempla l'horitzó del mar. Tenint en compte que els romans van arribar a Tarragona des del mar, aquesta escultura contemplant el Mediterrani arrodoneix el sentit d’aquest espai.

De Carrer - Escultura de l'Emperador August a Tarragona

Escultura de l'Emperador August situada al passeig de Sant Antoni de Tarragona

El passeig de Sant Antoni de Tarragona és una experiència imperdible per als amants de la història, l'arqueologia i la bellesa paisatgística, convidant els visitants a explorar les riqueses culturals d'aquesta antiga ciutat mediterrània.