Enlaces accesibilidad

Maria Lluïsa Solà: la veu de les grans actrius de Hollywood

  • L'actriu de doblatge més famosa, Maria Lluïsa Solà, a 'Noms Propis'
  • És la veu de grans intèrprets com Glenn Close, Mía Farrow, Susan Sarandon o Jane Fonda

Per

Noms Propis - Maria Lluïsa Solà, actriu de doblatge

Maria Lluïsa Solà és actriu de doblatge i la seva veu ha estat escoltada en grans actrius com Glenn Close, Mía Farrow, Susan Sarandon o Jane Fonda, entre moltes altres, durant més de 60 anys. Però va ser Sigourney Weaver qui, en la darrera edició dels Goya, va dir que Bill Murray sempre insisteix que la seva interpretació és molt millor doblada a l'espanyol, citant Solà.

"Em va agradar molt el que va dir perquè ha donat a conèixer una mica el doblatge", assegura en una entrevista a 'Noms Propis'.

Maria Lluïsa Solà: la veu de les grans actrius de Hollywood

La veu de les grans actrius de Hollywood

Grans actrius

Ha participat en més de 3.000 pel·lícules, continua en actiu i per a ella, les actrius a qui dona veu són com velles amigues. De petita confessa que sempre engrescava la seva àvia per anar al cinema. Va estudiar a l'Institut del Teatre de Barcelona i va començar a treballar a Ràdio Espanya fent de locutora de ràdio teatre només amb 15 anys. Més tard es va iniciar en el món del doblatge amb pel·lícules clàssiques com 'La muerte en los talones', 'Psicosis' o 'El Cid'.

Es considera una persona autocrítica i creu que en la vida és necessari ser-ho. De fet, comenta que hi ha versions originals on és difícil arribar a fer-ho tan bé com ho fa l'actor. D'altres, però, l'actuació millora gràcies a la seva veu. "Hi ha vegades que l'actor ho fa tan bé que no sé si arribaré", afirma.

La vocació li ha traspassat al seu fill, Sergio Zamora, qui és també un reconegut actor de doblatge que ha posat veu a actors com Colin Farrell, Joaquin Phoenix, Bradley Cooper o Matthew McConaughey. "Venia als estudis i m'ajudava, després li van oferir provar d'enregistrar alguna cosa", explica la dobladora.

Maria Lluïsa Solà és actriu de doblatge

Maria Lluïsa Solà és actriu de doblatge

Grans actrius

Diane Keaton ha estat una de les actrius que més li ha costat de doblar. "És nerviosa actuant afegeix moltes pauses i sons", explica. Cada any li continuen arribant encàrrecs per seguir doblant les seves actrius. "Cada any penso que serà l'últim, però després m'agrada i vaig fent", afegeix.

En l'horitzó i ja amb 85 anys planteja la jubilació, una molt mala notícia per tots els amants del cinema que associen la seva veu a la de grans actrius com Katharine Hepburn, Jessica Lange, Sophia Loren, Shirley MacLaine, Helen Mirren, o Vanessa Redgrave. Una llista infinita d'actrius hollywoodianes a qui agraeix allò que li han donat durant tants anys de professió.