Enlaces accesibilidad

Què visitar al 'Pedró' de Pals, al Baix Empordà

  • Les sepultures històriques al turó de Pals són testimonis de temps passats, possiblement datades des de l’època visigòtica fins al segle XI
  • El mirador de Josep Pla ofereix vistes espectaculars del paisatge, un lloc estimat per l'escriptor que era un enamorat del municipi i del Baix Empordà

Por
Què visitar al 'Pedró' de Pals, al Baix Empordà
Foto del pedró medieval de Pals, Baix Empordà

Situat a la comarca del Baix Empordà, a la Costa Brava catalana, el poble medieval de Pals és un tresor històric que captiva amb el seu encant ancestral i els seus carrers empedrats. David Fernández, presentador del programa ‘De Carrer’, presenta quins racons no ens podem perdre d’un dels pedrons més bonics de Catalunya.

El carrer Major

El carrer Major és un lloc que atreu a milers de visitants, tal com revela la guia turística Esther Reig. Es tracta d'un carrer que ofereix un paisatge medieval amb el seu ascens a un dels miradors més espectaculars del Baix Empordà. És el que es coneixia com a cardo màximum de l'època romana i solia ser el més gran i important del poble amb una direcció de sud a nord. Des de la seva entrada, guardada per la Mare de Déu del Roser, fins al seu recorregut fins al castell, el carrer Major ens transporta a través del temps i la història.

Sepultures històriques

Al turó de Pals hi ha tombes excavades a la roca d’èpoques molt diverses. Tot i que sigui difícil d’assegurar, possiblement hi ha sepultures que poden datar des de l’època visigòtica fins cap a l’any 1000. Anomenades tombes antropomorfes per la seva forma humana, es troba una de les sepultures més antigues situada davant Ca la Pruna, a l’entrada actual de la població vella. 

De Carrer - Tombes antropomòrfes de Pals

Sepultura situada davant la porta de la Torre de les Hores

El mirador de Josep Pla

El reconegut escriptor Josep Pla era un enamorat de les vistes des del Pedró de Pals. Aquest lloc era el seu preferit per contemplar el paisatge mentre gaudia d'un deliciós suquet d'anguila al restaurant local, on venia cada dimecres. Les seves paraules sobre Pals com un dels paisatges més bells i inoblidables del país continuen ressonant en els visitants: “Pals no mereix una visita, sinó cent” per ser “un dels paisatges més bells i inoblidables del país”.

De Carrer - Mirador Josep Pla

Vistes des del mirador de Josep Pla en homenatge a l'escriptor català

La torre de les Hores

Originàriament part de l'antic castell de Pals que va quedar destruït durant la guerra civil catalana, la Torre de les Hores és un símbol de la història del poble. Abans utilitzada per marcar els esdeveniments importants del dia, com l’obertura i tancament de portes de la zona emmurallada o per avisar de possibles atacs, sons s'han anat perdent al llarg dels anys, avui només es conserven el toc de les hores.

De Carrer - Torre de les Hores de Pals

Imatge de la Torre de les Hores de Pals

L’església de Sant Pere

Finalment, a pocs passos de la Torre de les Hores es troba aquesta església gòtica del segle XV, construïda amb la pedra de l'antic castell de Pals. Amb una façana barroca que amaga vestigis d'un temple anterior del segle XII, és una mostra de l'art i la religiositat de l'època.

I si vols millorar la teva experiència, no deixis de visitar el pedró de Pals durant la primavera i la tardor, dues èpoques claus per gaudir al màxim de la vostra estada.