Enlaces accesibilidad

Operació pionera contra les tremolors: 12 segons per canviar una vida

  • L'Hospital Germans Trias és el primer centre català capaç de reduir les tremolors de forma no invasiva
  • La tremolor essencial que pateix en Juanjo és genètica i li ha transmès al seu fill, en Cristian

Per

L'altaveu - Tractament pioner del Parkinson

El Parkinson no té cura, però sí que existeixen operacions que redueixen les tremolors notablement. L'Hospital Germans Trias i Pujol, Badalona, ha estat el primer hospital públic català que des de fa 2 anys posa en pràctica operacions no invasives per revertir els efectes de la malaltia. L'altaveu coneix el cas d'en José, un pacient de 74 anys que s'ha sotmès a una d'aquestes intervencions perquè pateix tremolor essencial.

"L'operació consisteix a fer una lesió en un punt del cervell que aturaria la tremolor entre un 70 i un 90%", comenta Ramiro Álvarez, cap de la unitat de trastorns del moviment de l'hospital. A més, se sap que al cap de 5 anys la millora es manté significativament. Des de l'any 2022, l'hospital ha intervingut a més de 200 persones en una operació que dura només 12 segons.

Operació no invasiva a l'Hospital Germans Trias i Pujol

Operació no invasiva a l'Hospital Germans Trias i Pujol

El Parkinson és el segon trastorn neurodegeneratiu més prevalent en la societat. De fet, a Catalunya hi ha 29.152 persones diagnosticades amb una edat mitjana de 80 anys.

Un testimoni d'esperança

Les tremolors que patia en Juanjo Pérez no li permetien fer vida normal ni treballar amb seguretat. Va haver de sol·licitar un grau d'invalidesa i deixar la seva feina de fuster. Per sort, fa poc va poder acudir a Can Ruti on li van tornar l'esperança i les ganes de treballar, de nou, amb normalitat. "Els 12 segons que em van canviar la vida", assegura emocionat.

La tremolor essencial que pateix és genètica i li ha transmès al seu fill, en Cristian. "La malaltia està molt estigmatitzada encara", explica a L'altaveu. Ara té 26 anys i amb només 12 ja li van diagnosticar. El seu futur, però ja el veu més nítid gràcies a les noves intervencions per a tractar la malaltia que han demostrat ser una opció prometedora per a millorar la qualitat de vida dels pacients que no responen adequadament a la teràpia farmacològica.