Enlaces accesibilidad

Dolly Van Doll: Una vedet revolucionària amb una vida de pel·lícula

  • Dolly Van Doll, pseudònim de Carla Follis, va ser la primera transsexual italiana que es va fer una operació de canvi de sexe
  • Va fundar el mític cabaret 'Belle Époque' al carrer Muntaner de Barcelona

Per

Noms Propis - Dolly Van Doll, vedet

Carla Follis, més coneguda com a Dolly Van Doll, ha estat una vedet de fama internacional i la fundadora del mític local 'Belle epoque' de Barcelona. Nascuda a Torí l’any 1938 i de família benestant, va viure la Segona Guerra Mundial de ben petita. Va arribar l’any 1971 a la Barcelona nocturna i va treballar a clubs i cabarets oferint espectacles atrevits en una època fosca i rígida de la dictadura.

La infància de Dolly Van Doll

La infància de Dolly Van Doll

La primera italiana que es va fer el canvi de sexe

“Soc una dona feliç i amb salut”, diu en una entrevista al programa 'Noms Propis' de La 2. Ja té 86 anys, però ha estat una dona molt avançada al seu temps. Empresària, amb una vida social molt activa i pionera en molts àmbits, va ser la primera italiana transsexual en fer-se una operació de canvi de sexe i la quarta al món. Es va operar l'any 1963, amb 24 anys, a Casablanca, al Marroc. “M’ha passat de tot: bo i dolent”, assegura l'artista, que amb onze anys i essent en Carlo, ja deia que se sentia una nena.

Dolly van Doll

Dolly van Doll

La revolució del 'Belle Époque'

Dolly Van Doll ha treballat a 24 països i parla moltíssims idiomes. "He estat autodidacta en tot", assegura. Des que va fundar el local 'Belle Époque' al carrer Muntaner de Barcelona, l'actual Luz de Gas, amb el seu exmarit, no va parar de treballar. "El vestuari, el maquillatge, tot estava molt estudiat", explica.

Per la seva vida han passat persones tan famoses com Onassis, Maria Callas, Gloria Swanson, Joséphine Baker o Paul Newman. "Venien a veure l'espectacle i es quedaven amb la boca oberta perquè jo era la més guapa", diu rient. I és que assegura que "en el moment en què entraven per la porta del teatre, entraven al meu món".

Llibre d'or de la sala 'Belle Époque'

Llibre d'or de la sala 'Belle Époque'

A casa seva guarda el famós llibre d’or de la 'Belle Époque', que pesa ni més ni menys que 40 kg, on s'amaguen les signatures i dedicatòries de personalitats de l'època, com Pasqual Maragall, Janet Jackson o Sara Montiel. "Hi ha molta gent que em coneix i m'estima", confessa la dona que va fer història en el music hall.