Enlaces accesibilidad

Cauran els contractes de lloguer una vegada publicat l'índex?

  • S'espera que aquest divendres entri en vigor la norma, nou mesos després de l'aprovació de la Llei de l'habitatge 
  • Els experts asseguren que baixada de preus podria portar els grans tenidors a vendre els pisos i produir-se una caiguda de l'oferta

Per
El govern espanyol endarrereix l'entrada en vigor del topall dels habitatges.
El govern espanyol endarrereix l'entrada en vigor del topall dels habitatges.

Aquest dimecres havia d'entrar en vigor l'índex de referència estatal dels preus de lloguers. Ahir, però, es va posposar a divendres i, després de mesos d'espera, es preveu que els llogaters tinguin per fi un indicador de consulta pública que els permeti conèixer el preu mínim i màxim de qualsevol habitatge. De moment, només Catalunya aplicarà la norma.

Els experts, però, asseguren que pot tenir un efecte negatiu: el control dels lloguers produeix una tendència a la baixa dels preus que pot fer reduir l'oferta perquè el sector es desviï cap a la compravenda i disminuir les noves construccions.

L'índex de preu del lloguer podría ser contraproduent

En declaracions al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Mireia Borrell, analista en cap d'Ivàlua, l'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques, explica que allà on s'han aplicat aquest tipus de mesures s'ha incrementat la compravenda d'habitatge i considera, que per si sola, aquesta llei no resoldrà el problema de l'accés

A qui s'aplica?

Es tracta d'una de les mesures principals de la Llei de l'habitatge. Però, perquè s'apliqui s'ha de declarar la zona tensionada, és a dir, on hi ha risc que existeixi poca oferta i molta demanda de pisos. Són les respectives comunitats autònomes les que tenen la potestat de fer-ho.

Fins al moment, només la Generalitat de Catalunya la tramitarà. En l'àmbit de l'Estat, el PP s'hi nega i s'haurà de veure a les autonomies socialistes.

S'aplicarà a 140 municipis, un 80% de la població, i inclou pràcticament totes les localitats de l'àmbit metropolità de Barcelona; les quatre capitals, part de les comarques costaneres i d'altres de muntanya. L'índex, però, afectarà els grans tenidors; aquells que tinguin més de cinc propietats.

No sucumbir a pressions

El Sindicat de Llogateres de Catalunya adverteix als llogaters que no signin cap contracte ni pujada del lloguer fins a la publicació de l'índex al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Expliquen que els grans tenidors es troben a contrarellotge i podrien intentar passar a l'acció per treure'n rèdit abans de l'entrada en vigor de la norma.

Alhora es dirigeixen als inquilins dels mateixos grans propietaris, perquè exigeixin baixades de preus: "Anirem a picar la porta dels llogaters per després anar a buscar els rendistes", assegura Enric Aragonès, portaveu de l'entitat.

Els grans tenidors perdran un 20%

Els llogaters destinen, de mitjana, el 40% dels seus sous en pagar l'habitatge. En moltes d'aquestes ocasions, són pisos de grans tenidors amb múltiples propietats i, en conseqüència, beneficis. La mesura reduirà aquesta desigualtat. Un estudi elaborat per Agents de la Propietat Immobiliària (API) calcula que l'índex de referència reduirà una mitjana del 20% els beneficis dels grans tenidors, concretament entre un 4% i un 42%.

A banda, aposten per analitzar altres mesures com noves bonificacions fiscals per a habitatges ubicats en zones declarades tenses. 

L'índex a Barcelona, un 36% menor

L'índex de preus de lloguer del Govern situa el preu del metre quadrat a Barcelona un 36% més baix que l'import anunciat en Idealista el febrer de 2024. Mentre que l'Executiu fixa el preu per metre quadrat en 12,6 euros, en la plataforma aconsegueix els 19,6.

L'entitat adverteix que la capital catalana ha perdut un 58% de l'oferta que hi havia en 2017, quan els preus de mercat eren "similars" als que suggereixen l'índex.