Enlaces accesibilidad
Premis Oscars

J. A. Bayona: "Estem tots a l'avió de 'La sociedad de la nieve'"

  • El director i la productora Belén Atienza ens expliquen al Cafè d'idees com han rebut la doble nominació als premis Oscars 2024
  • Juan Antonio Bayona creu que el millor que té la seva candidatura als Premis de l'Acadèmia és la pel·lícula en si mateixa

Per
Cafè d'idees - J. A. Bayona: "Estem tots a l'avió de 'La sociedad de la nieve'"

Celebrem amb el director de cinema Juan Antonio Bayona i la productora Belén Atienza la doble nominació de La sociedad de la nieve als premis Oscars. El cineasta ha destacat que davant de notícies molt bones o molt dolentes, trigues una estona a digerir-ho: "Estem molt emocionats. Encara ho estem processant", admet Atienza. "El millor que tenim és la pel·lícula. S'ha anat defensant ella sola", ha reivindicat Bayona de cara a la carrera de la seva candidatura als Premis de l'Acadèmia, destacant que ha agradat molt i està al capdamunt dels rànquings populars d'internet. Competeixen com a millor pel·lícula internacional i millor maquillatge i perruqueria: "El maquillatge i la interpretació van agafats de la mà", ha recordat en aquest sentit.

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga i Pep Prieto, destaquen la connexió que està tenint La sociedad de la nieve amb el públic: "En el fons, estem tots en aquell avió. O ens ajudem o no sortim de la muntanya", ha dit Bayona. Considera que la connexió és especialment ressenyable amb el públic jove, ja que també se senten "abandonats enmig de la serralada", tenen l'edat dels protagonistes, no coneixen tant la història i "es troben amb un món que està molt malament". "Tot està mort menys nosaltres. És tot humanitat", ha afegit la productora.

En aquest sentit, els artistes també destaquen que la gent fa diversos visionats de la pel·lícula, a partir dels quals en cada ocasió veuen coses diferents, al cinema o a la plataforma Netflix. De la mateixa manera que els ha passat a ells durant el procés de producció del film: "Ha estat una immersió molt profunda". "Està carregada de misteri. Té un intangible. És el que veus, i hi ha com molt més", diu en aquest sentit Atienza, que recorda com Bayona li va admetre que era una pel·lícula estranya. "No vam fer molt cas de les classes de guió de l'Escac", ha dit sobre això el director de cinema. "És igual, perquè és una pel·lícula plena de vida", ha afegit.

"Mai se sap per on sortirà la pel·lícula. No es completa fins que no l'ha vist el públic", ha insistit Bayona sobre una feina que ha durat molts anys sobre una història que és universal. El cineasta ha admès que esperava que seria una pel·lícula "més difícil" i "més dura" de Lo impossible, que era "més familiar", i ara és una de les que "més està agradant" i "més reconeixements està rebent" de les que ha fet. Aquí ha admès que en alguna escena hi ha referències entre pel·lícules: "Van néixer a la vegada". Director i productor també han revelat quins són els seus moments preferits de La sociedad de la nieve.

La feina de la producció

Juan Antonio Bayona també ha volgut reivindicar la feina de producció que va fer Belén Atienza i la resta de l'equip de La sociedad de la nieve, ja que requeria espai i temps per a treballar durant els mesos d'assaig i rodatge amb els actors. "És una feina que m'encanta", ha admès Atienza, que ha reconegut la seva preocupació per deixar aquest espai que requeria J. A. Bayona per relatar una "història és immensa". "És molt difícil aconseguir arribar al públic com ho ha fet aquesta pel·lícula. No em preguntis com ho hem fet. Forma part d'un procés de dia a dia", ha detallat el director de la pel·lícula, admetent que en l'èxit del film hi entra la feina i també el factor sort.

En aquest sentit, Atienza també ha detallat les dificultats de la producció, especialment pel que fa al físic dels personatges, que havien d'estar molt prims en les darreres escenes del rodatge. "Els actors no podien més de la gana que van passar. Va ser un sacrifici per a ells de treballar amb el cos molt fort", ha admès. Tot i això, Bayona ha recordat amb un somriure que per rodar l'inici de la pel·lícula els actors "es van passar una miqueta" engreixant-se, i van arribar una mica "massa grassos".

Reclama més espai per la cultura

El director de cinema també ha assenyalat que la notícia de la nominació ha tingut el que considera un espai insuficient a les portades dels diaris i als mitjans en general. "És l'espai que està ocupant ara mateix la cultura en els diaris. Estic molt feliç que vas al carrer, al metro, al bar… la gent està parlat de La sociedad de la nieve. Es posar el cinema al centre de les converses. Si no ho posen els mitjans, ho hem de fer nosaltres", ha reivindicat Bayona.