Enlaces accesibilidad
Història

125 anys del naixement del president Josep Tarradellas

  • Es compleixen 125 anys del naixement de Josep Tarradellas, curiosament, el 125è president de la Generalitat i qui més anys ha estat al càrrec
  • La història en imatges, amb l'Arxiu de TVE Catalunya, al teu abast a RTVE Play, en obert i de franc, per veure quan vulguis i on vulguis

Per
Josep Tarradellas, a casa seva a Barcelona, als anys 80
Josep Tarradellas, a casa seva a Barcelona, als anys 80

Quan Josep Tarradellas va sortir al balcó del palau de la Generalitat i va pronunciar l'històric 'Ciutadans de Catalunya, ja soc aquí', ja tenia 78 anys. Havia marxat a l'exili amb 40, el 1939, en acabar la guerra. El 1954, quan va morir el president Josep Irla, que Tarradellas va ser designat president a l'exili.

És a dir, va acceptar el càrrec amb 55 anys i el va mantenir fins als 81, quan el 1980, el va succeir, després de les eleccions, Jordi Pujol. Una llarga vida en la política des de ben jove, per influència del seu pare, republicà, i l'observació de la realitat que l'envoltava mentre la família encara vivia a Cervelló, al Baix Llobregat. Participà en un fet tan destacat per al país com la fundació d'Esquerra Republicana de Catalunya, el març del 1931.

El mes següent, el partit va ser el més votat a les municipals, es va proclamar la República i Francesc Macià, president de la Generalitat, nomenà Tarradellas conseller de Governació. Quan va esclatar la Guerra Civil, Lluís Companys l'escollí Conseller Primer. Una llarga vida dedicada a la política de qui, nascut ara fa 125 anys, va mantenir la institució de la Generalitat de Catalunya fora de les nostres fronteres.

Tarradellas, el president amb més anys al càrrec

Tarradellas ha estat qui més temps ha ocupat el càrrec de president de la Generalitat, 26 anys, tot i que en unes circumstàncies ben especials, en un exili forçat pel franquisme. A continuació, Jordi Pujol, durant 23.

També les característiques polítiques de l'època van marcar l'enregistrament dels documents gràfics de l'Arxiu de TVE, i trobem les primeres imatges de Josep Tarradellas fetes a París, la primera vegada que es va reunir amb Salvador Sánchez Terán, assessor d'Adolfo Suárez.

Encara a exili, i quan el Consell de Ministres acaba d'aprovar el Decret Llei que restablia les institucions catalanes, Tarradellas va atendre la trucada dels informatius de TVE a Catalunya: el periodista Joan Armengol li preguntà sobre la notícia. Era el 29 de setembre del 1977 i el president era a Perpinyà.

El mateix periodista va anar fins a Saint-Martin-le-Beau, la casa de la família a l'exili, per mostrar-nos les seves darreres hores fora de Catalunya.

Tarradellas va arribar a Catalunya el 23 d'octubre del 1977, va baixar de l'avió a l'aeroport que ara du el seu nom, i va trepitjar el Principat per primera vegada des del 1954. L'esperaven milers de persones en tot el trajecte, fins al palau de la Generalitat, amb milers de senyeres, prohibides fins feia ben poc. Uns fets que podem reviure en un resum i en alta qualitat, ja que les imatges de la retransmissió en directe es van restaurar posteriorment.

Després, Tarradellas viuria un altre moment que també havia esperat dècades: tornar al Camp Nou.

Igualment, els testimonis gràfics d'aquest passat no tan llunyà ens permeten esbrinar per què Josep Tarradellas va acabar aquí la seva vida política.

Com a curiositat, recordem que Tarradellas va ser el 125è president de la Generalitat. Descobreix molt més sobre la Història de Catalunya a l'arxiu de TVE Catalunya, a RTVE Play, en obert i de franc, per veure quan vulguis o on vulguis.