Enlaces accesibilidad
Salut Mental

Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió: sensibilització, suport i noves oportunitats terapèutiques per tractar el trastorn

  • El 13 de gener es promou la consciència sobre la malaltia i es fomenta un entorn comprensiu i de suport
  • El 5% de la població mundial conviu amb depressió, però no reben tractament per desconeixement

Per
El 13 de gener es commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió
El 13 de gener es commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió

Cada 13 de gener, es commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, amb l'objectiu de sensibilitzar a la població sobre la depressió i fomentar el suport a qui la pateixi. La depressió és un trastorn mental comú, caracteritzat per sentiments persistents de trista, desesperança, falta d'interès en activitats quotidianes i una disminució general del benestar. És més que simplement sentir-se trist temporalment. Implica una alteració significativa en el funcionament diari i pot arribar a afectar a la capacitat de la persona per treballar, estudiar, menjar, dormir i gaudir de la vida. El trastorn afecta 300 milions de persones a tot el món, segons l'OMS. A Catalunya, la taxa d'incidència és del 10%, però en el cas de la gent gran puja al 15%.

En el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió es promou la consciència sobre els desafiaments que enfronten aquells que lluiten contra la depressió i es destaca la importància de proporcionar un entorn comprensiu i de suport. Moltes organitzacions de salut mental, professionals mèdics i defensors de la salut aprofiten per oferir recursos educatius, activitats de conscienciació i esdeveniments destinats a reduir l'estigma associat a la depressió. S'encoratja a les persones a aprendre sobre la malaltia, reconèixer els símptomes i buscar ajuda quan sigui necessari.

Símptomes i tractament

Els principals símptomes de la depressió són la tristesa perllongada, la incapacitat d’experimentar plaer, la pèrdua d'interès o satisfacció en quasi totes les activitats. Aquests símptomes són essencials per detectar la malaltia quan són greus i perllongats en el temps i demanar ajuda als professionals. El principal tractament per a la depressió moderada-greu és el farmacològic amb antidepressius. Però, hi ha algunes persones amb depressions severes i persistents, que necessiten tractaments més especialitzats.

L'Hospital Bellvitge incorpora una nova opció terapèutica per tractar la depressió resistent

Els pacients amb depressió, trastorn obsessivocompulsiu i altres patologies neuropsiquiàtriques que no responen al tractament farmacològic o a la teràpia electroconvulsiva, ja disposen d'una nova opció terapèutica al sistema de salut català: l'estimulació magnètica transcranial.

L'Hospital Bellvitge incorpora una opció per a pacients resistents a tractaments convencionals

L’estimulació magnètica transcranial és un procediment de neuromodulació no invasiva que s'aplica quan fracassen altres opcions terapèutiques. Consisteix en una bobina electromagnètica col·locada al cuir cabellut que envia estímuls elèctrics focals sobre diferents regions de l'escorça cerebral. Aquests impulsos són els que fan l'efecte terapèutic sobre el pacient. El percentatge de pacients que experimenten una resposta positiva a l'estimulació magnètica transcranial oscil·la entre el 50% i el 60%, segons l’evidència científica actual i l’experiència aportada pels centres clínics de referència internacional on s’aplica aquesta tècnica.

Depressius sense tractament per desconeixement

Tot i que s’estima que un 5% de la població mundial conviu amb la depressió, molts dels que la pateixen no associen els seus símptomes amb una malaltia. Això, alerten els professionals, fa que molts rebin tard el tractament necessari. Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, el Parc Taulí, centre que atén unes 2.400 persones a l’any amb algun tipus de depressió, recorda que aquesta malaltia cerebral provoca una elevada discapacitat i que per això és important identificar-la i tractar-la. “Cal conèixer bé la malaltia perquè tot i que pot arribar a ser greu, amb tractament es pot ajudar a les persones que la pateixen a recuperar-se”, apunta Diego Palau, director de Salut Mental del Taulí.

Recomanacions dels professionals

Tot i les dificultats, existeixen tractaments efectius per a la depressió. Les teràpies psicològiques, com ara la teràpia cognitivo-conductual, es combinen amb medicaments com els inhibidors selectius de la recaptació de serotonina. La Dra. Maria Fe Martín, cap dels centres de salut mental d'adults del Gironès-Pla de l'Estany, subratlla que davant dels signes d'alerta, "és essencial buscar ajuda en els professionals de la salut". L'experta també destaca factors preventius, assenyalant que "tenir bon hàbits en l'alimentació, mantenir una activitat física regular i disposar d'una bona xarxa social i familiar ajuda a mantenir el benestar". A més a més, aconsella expressar els sentiments.

El telèfon de 'Creu Roja t'Escolta' és el 900 107 917 i la trucada és gratuïta a tot l'àmbit estatal. L'horari d'atenció al públic és de dilluns a dijous de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00 hores i els divendres de 10.00 a 14.00 h.