Enlaces accesibilidad
Etimologia

La mona de Pasqua ve dels àrabs

  • Els padrins s'han d'hipotecar per pagar La mona
  • El Dilluns de Pasqua simbolitza la fi de la Quaresma

Per
La mona de Pasqua ve dels àrabs
D'on ve la mona de pasqua? Dels àrabs

La mona de Pasqua és un aliment típic de rebosteria espanyola que es prepara principalment a Múrcia, València, Catalunya, Aragó i Castella-La Manxa. I per què es prepara o es compra? Pels cristians simbolitza la fi de l’abstinència de la Quaresma. Es reuneixen amb els familiars i amics per menjar aquesta mona, que ha anat evolucionant de forma i ingredients durant els anys.

La mona de Pasqua és aquell pastís que regalen els padrins als seus fillols en el que conviuen una figureta del Doraemon, una de l’Spiderman i un exèrcit de pollets grocs. Per poder comprar-la, els padrins solen hipotecar-se entre quinze i vint anys. A part de ninotets, actualment la mona sol ser un pastís de xocolata on, per norma, sempre hi ha un ou de xocolata. Alguns el tenen ben gran i d’altres en tenen de ben petits.

I d’on ve etimològicament aquesta tradició? Doncs es creu que aquesta tradició tan nostrada prové de la paraula munna o mouna, terme àrab per designar “provisió de boca”, que era un regal que els moriscs feien als seus senyors.

Per més curiositats sobre tradicions catalanes recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.