Enlaces accesibilidad
Finançament autonòmic

L'economista Josep Soler veu ara més difícil millorar el finançament autonòmic

  • L'economista assenyala les reaccions que poden suposar els pactes dels independentistes amb el PSOE
  • El conseller executiu d'EFPA a Espanya critica que el govern es comprometi al retorn de les empreses que van marxar l'any 2017

Per
Cafè d'idees - Josep Soler veu ara més difícil millorar el finançament autonòmic

L'economista Josep Soler analitza els acords econòmics de l'independentisme amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. L'expert veu més difícil ara que hi hagi una millora en el finançament autonòmic de Catalunya, assenyalant l'actual situació "confrontació i resposta" a la llei d'amnistia i la mateixa investidura: "Les coses s'han posat una mica més difícil", diu el conseller executiu d'EFPA a Espanya, assenyalant també les reaccions d'altres comunitats.

Tenim un sistema de finançament del 2009 que es tenia d'haver reformat des de fa molts anys

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, destaca el camp per córrer en matèria d'ingressos autonòmics i excepcionalitat, "inclús dels acords anteriors". "Tenim un sistema de finançament del 2009 que es tenia d'haver reformat des de fa molts anys i actualitzar des de fa molt temps i no s'ha actualitzat. Que preveia que es fessin coses que no s'han fet", ha dit, assenyalant els endarreriments en aquesta matèria. "No s'ha fet perquè s'han trobat unes resistències molt grans", en referència al PSOE i al PP.

Més enllà d'una excepcionalitat catalana, Soler ha assenyalat que hi ha altres mecanismes per modificar el finançament i trobar un "sistema just dintre del sistema autonòmic de règim comú". L'economista ha assenyalat també la capitalitat de Madrid i la possibilitat d'un sistema més federal, però ha insistit en les dificultats per les resistències a tot plegat: "Estem en els moments més difícils a nivell d'ambient". "Una cosa és l'amnistia. Quan ens toquen la butxaca, la gent surt més al carrer", ha afegit.

Soler també ha criticat la "diferenciació foral" de la que gaudeix el País Basc: "És tremenda. Dona uns avantatges immensos". Veu difícil un sistema de finançament just amb aquesta diferenciació foral/règim comú i sense tocar la capitalitat de Madrid. "Hem de fer un pacte federal o confederal que requereix una cosa: quasi unanimitat i un acord entre totes les administracions del país", ha defensat, lamentant que "ens anem allunyant" d'aquesta situació.

La condonació del deute

Sobre la condonació de 15.000 milions d'euros de deute de la Generalitat que va acordar ERC amb el PSOE, on es podran afegir la resta de comunitats, es pregunta d'acord amb el fet que serà equivalent la condonació, a partir del PIB o al volum de deute. "Perquè sigui important aquesta condonació, ha de ser en base al deute. Som la comunitat més endeutada proporcionalment", ha defensat sobre el cas català. Per això, ha assenyalat que l'aplicació també serà complicada, ja que les comunitats menys endeutades demanaran que sigui en base al PIB.

Soler també ha assenyalat que hi ha una autonomia de despeses i una autonomia d'ingressos. Mentre en el primer cas "anem més avançats", ja que es fan des de la Generalitat, mentre amb la segona està més limitada, fins i tot del que es va pactar l'any 2009.

Les empreses tornaran a Catalunya?

El conseller executiu d'EFPA a Espanya critica que el govern es comprometi al retorn de les empreses que van marxar l'any 2017: "Que tornin és decisió de les empreses, concretament dels consells d'administració", ha dit. "Això és el primer miracle... Em sembla de voltereta triple", ha etzibat, detallant que el que es pot fer és "posar les condicions" per al retorn.

L'economista destaca que la condició més clara per al retorn de les empreses seria generar més estabilitat i confiança en la situació política. "No estem massa a prop de la situació òptima. No sembla que aquesta legislatura doni un gran relaxament i tranquil·litat", ha dit, expressant els seus dubtes.