Enlaces accesibilidad
Acord d'Investidura

El PSOE i ERC afegeixen el traspàs de Rodalies i el deute a l'amnistia

  • La Generalitat tindrà participació majoritària en la nova empresa 'Rodalies de Catalunya"
  • L'acord d'investidura amb el PSOE preveu que l'Estat es farà càrrec de 15.000 milions del deute amb el FLA

Per
Un tren de Rodalies
Un tren de Rodalies.

El PSOE i ERC han segellat un acord global que hauria de facilitar la investidura de Pedro Sánchez, a l'espera del que decideixi Junts. Després de l'anunci dimarts sobre la llei d'amnistia, aquest dijous ha estat el torn del traspàs "integral" de la gestió de Rodalies de l'Estat a Catalunya. L'acord s'ha tancat després d'una reunió del ministre de la Presidència en funcions i negociador del Partit Socialista, Félix Bolaños, i el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras. El finançament i un verificador sobre el compliment dels acords completen els punts claus del pacte.

Es crearà l'empresa 'Rodalies de Catalunya'

L'acord pel traspàs de Rodalies inclou no només la gestió, el personal i les infraestructures, sinó també la part econòmica que era de la que més reticències generava al ministeri d'Hisenda. El traspàs es farà per fases, progressivament, i preveu la creació d'una empresa mixta participada per Estat i Generalitat que es dirà 'Rodalies de Catalunya'. Segons el ministre de Presidència, ''la idea és continuar cooperant i col·laborant per millorar el servei de Rodalies''.

La Generalitat controlarà la gestió

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha explicat que la Generalitat assumirà la participació majoritària, de manera que serà l'encarregat de nomenar el nou president de Rodalies de Catalunya. El compromís també passa pel traspàs de trens i vies i la dotació dels recursos necessaris perquè pugui funcionar de manera adequada.

ERC i PSOE tanquen un acord global per la investidura

L’acord entre ERC i el PSOE serà progressiu. Només preveu, per ara, que la Generalitat assumeixi la infraestructura ferroviària de les línies de la línia del Maresme de l’R1, la línia Sant Vicenç de Calders-Barcelona de l’R2 i la línia Papiol-Hospitalet-Vic-Puigcerdà de l’R3.

Segons fonts del Govern, l'acord preveu el pagament per part de l'Estat, ja l'any vinent, de 335 milions en concepte de dèficit tarifari i 132 milions més corresponents al pla d'acció de Rodalies.

El Govern tindrà el control majoritari de la nova Rodalies de Catalunya | Climent Sabater

El sindicat dels maquinistes SEMAF el considera "un segrest laboral"

"Tot el Comitè General d'Empresa de Renfe està en contra d'aquest traspàs", asseguren des del sindicat SEMAF sobre l'acord de Rodalies per Catalunya entre PSOE i ERC. Els acords anteriors blindaven que es tingués opinió dels treballadors i creuen que ara no ha passat, afirma Diego Martín Fernández, secretari general en SEMAF. Queden, diuen, en una situació d'"incertesa", i no saben com quedaran les seves condicions laborals.

Afectaria més de 3.000 persones de Renfe i Adif (inclou també treballadors d'empreses associades). Els maquinistes a Catalunya són 1.200. Segons el sindicat, la situació aboca a un "conflicte laboral", i l'única sortida que veuen són les mobilitzacions.

Condonació del deute del FLA

L'altre eix central de l'acord d'investidura anunciat per ERC i PSOE passa per la condonació dels 15.000 milions de deute amb el FLA. Representa el 20% dels 71.000 milions de deute total contret amb l'Estat. Oriol Junqueras situa en 1.300 milions l'estalvi en interessos que hauria d'haver pagat la Generalitat.

A més, s'estableix un mecanisme perquè la Generalitat pugui tornar a recórrer als mercats financers, que segons Bolaños serà extensible a la resta de CCAA.

El finançament es decidirà bilateralment

També s'assegura el finançament de competències singulars del govern català com el desplegament dels Mossos d'Esquadra fins el 2030 o el funcionament dels òrgans judicials.

El text també recull que durant el primer trimestre de 2024 es constituirà una comissió bilateral entre Govern i Generalitat amb l'objectiu d'assolir "un finançament adequat que garanteixi la suficiència financera dels serveis públics de Catalunya. També es vol garantir "el compliment dels compromisos d'inversió previstos dins l'Estatut"

Amnistia "sense excepcions"

El tercer eix de l'acord és la llei d'amnistia. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat l'acord amb el PSOE per a una llei dirigida a "tots els represaliats, sense excepció", i ha subratllat que "és l'hora d'abordar el fons del conflicte polític, avançar cap a l'exercici del dret a decidir". Aragonès ha subratllat que l'amnistia és "una gran victòria", però no el "punt final". "Una vegada aconseguida l'amnistia, és hora d'avançar cap a l'autodeterminació. És hora d'avançar cap al referèndum", ha subratllat.

Un verificador pel compliment dels acords

A més, l'acord preveu la taula de diàleg i crear-ne una de nova de partits per tal "d'acompanyar-la i facilitar el diàleg". Així ho han assegurat el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, en rodes de premsa simultànies per detallar el contingut del pacte que han signat aquesta mateixa tarda per a la investidura de Pedro Sánchez. L'acord estableix que una "persona de prestigi" farà de verificador del compliment dels acords entre els partits.