Enlaces accesibilidad
EPA

Catalunya bat un nou rècord d'ocupació

  • El tercer trimestre es tanca amb 62.400 nous llocs de feina
  • L'atur se situa en el 8,5%, amb 8.600 desocupats més

Per
Unos trabajadores en una línea de montaje
Unos trabajadores en una línea de montaje.

El mercat laboral no dona símptomes d'esgotament. Així ho torna a indicar l'Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre de l'any. Habitualment marcada pel final de la temporada d'estiu, enguany ha suposat un augment de 8.600 nous aturats. Suposa deixar la taxa d'atur en el 8,5%, encara molt bo, tenint en compte que es tracta dels millors registres en pràcticament 15 anys. El total d'aturats se situa en els 345.400.

La dada és especialment rellevant perquè es manté el diferencial amb el conjunt de l'Estat, on la taxa d'atur s'ha situat en l'11,84%, i l'atur ha crescut en 92.700 persones.

Record d'ocupació

La millor notícia continua sent, però, la creació d'ocupació. Entre juliol i setembre s'han generat 62.400 nous llocs de treball. El total de treballadors s'enfila fins als 3,71 milions. Això suposa un nou rècord de la sèrie històrica. De fet, Catalunya ha estat després del País Valencià, la comunitat que més nous llocs de feina ha generat.

En la mateixa línia, s'ha assolit un nou rècord de població activa, és a dir, de persones que o ja estan treballant o mostren la voluntat de fer-ho. Ara se situa en els 4,06 milions de persones, 71.000 més que el segon trimestre. Un gruix important d'aquest creixement respon a l'increment de joves menors de 25 anys que s'han afegit als que busquen feina.

Del total de treballadors, el 86,5% tenen un contracte indefinit. La temporalitat continua baixant, com ho ha estat fent des de l'aprovació de la reforma laboral. Se situa en mínims històrics del 13,5%. Ara hi ha 63.800 persones menys amb contracte temporal a Catalunya que fa un any.

El Govern treu pit

En aquest context, el conseller de Treball, Roger Torrent, destaca "la fortalesa" del mercat de treball: "Tenim més població activa que mai, més ocupació que mai i la taxa d'atur més baixa en un tercer trimestre des del 2007".

La població activa supera per primer cop els 4 milions de persones | Climent Sabater

Més ocupació i més qualitat amb la temporalitat caient al 13% segons destaca Ricard Bellera, de Comissions Obreres. En canvi, la patronal PIMEC posa el focus en l'augment de l'atur en un trimestre en què tradicionalment baixa.

Creix l'atur de llarga durada

La millora de la perspectiva laboral no és la mateixa per tothom. Ara hi ha 121.100 persones que fa més d'un any que estan inscrites a les llistes del Servei d'Ocupació a Catalunya. Són 3.100 més que l'anterior trimestre. L'atur de llarga durada representa el 35% del total.

Aquest tercer trimestre també ha servit per comprovar que l'evolució de l'atur femení és pitjor que el masculí. Ha crescut en 6 dècimes, del 8,35% al 8,95%. En canvi, l'atur dels homes s'ha reduït al 8%. Ara hi ha 14.800 dones més a l'atur, mentre que hi ha 6.200 homes més amb feina.

Per sectors també destaca que la indústria ha estat l'únic on ha pujat el nombre d'aturats amb 4.100 persones, mentre que els serveis concentra el gruix de desocupats amb 131.700 persones.