Enlaces accesibilidad
Sostenibilitat

Hospital Sant Pau: innovació per reduir el malbaratament alimentari

  • La personalització dels menús permet calcular amb precisió la demanda alimentària dels malalts
  • L’elecció de la dieta durant l'ingrés hospitalari augmenta la satisfacció del pacient

Per
Planeta R - L'Hospital Sant Pau contra el malbaratament alimentari

L’Hospital Sant Pau de Barcelona ha introduït un sistema pioner per reduir el malbaratament alimentari, amb un estalvi acumulat de més de 20.000 quilos de menjar fins a la data. Martina Klein, presentadora de ‘Planeta R’, ha tingut l'oportunitat de conèixer els detalls d'aquest mètode i els motius que van portar l'hospital a implementar-lo.

Aquesta iniciativa, liderada per Gemma Navarro, cap de dietètica i nutrició, va sorgir a causa de les queixes dels pacients i la preocupació pel rebuig alimentari evident. “Del primer que me'n vaig adonar és que els malalts sempre es deixaven el pa”, afirma Navarro. Si tots rebutjaven el seu tros de pa, per què no deixar que triessin si en volien, i evitar així que acabessin a les escombraries?

A més, el centre sempre feia àpats independentment del nombre d'ingressats que hi hagués en aquell moment. Davant aquesta situació insostenible és com s’inicia el procés de canvi. Gràcies a la instal·lació d’un sistema de seguiment i control de l’alimentació, el centre pot calcular les necessitats nutricionals de cada hospitalitzat de manera precisa, permetent al personal de cuina preparar menús personalitzats. Com afirma Navarro, “ara, si no hi ha pacient, no hi ha dieta”.

Una eina útil per prevenir el malbaratament alimentari pionera a l'Hospital Sant Pau de Barcelona

L'Hospital Sant Pau de Barcelona pioners contra el malbaratament alimentari del centre RTVE CATALUNYA

Com funciona aquest sistema? Les habitacions d'hospitalització estan equipades amb braços articulats que els permeten personalitzar les seves seleccions culinàries, ajustant-les a les seves necessitats - ració petita, mitjana o doble - i restriccions alimentàries. Per una banda, l’hospital garanteix que només es preparin els plats que seran consumits i alhora millora l’experiència de l'usuari, ja que pel fet de triar el seu propi menú, tenen una millor predisposició per menjar-se’l.

Sostenibilitat i eficiència

La introducció d'aquest sistema pioner no només beneficia els malalts i el personal de cuina, sinó que també fa una contribució significativa a la sostenibilitat. La reducció del malbaratament alimentari implica una menor producció de residus, una disminució de la demanda d'aliments i una reducció en la petjada ecològica de l'hospital.

Millora de la dieta dels pacients

El sistema també ofereix beneficis significatius en la millora de la dieta dels malalts hospitalitzats. Amb una millor comprensió de les necessitats individuals de cada pacient, l'hospital pot oferir menús adaptats a les seves restriccions dietètiques i preferències. Això no només millora la qualitat de l'alimentació dels usuaris, sinó que també pot accelerar la recuperació i millorar la seva satisfacció general amb l'atenció rebuda.