Enlaces accesibilidad
La imatge de les plantes

Joan Fontcuberta: "Faig fotografies de la natura per arribar a la natura de la fotografia"

  • Joan Fontcuberta parla de la relació entre la fotografia i les plantes
  • El darrer treball del fotògraf es basa en la recreació d’espècies vegetals mitjançant la intel·ligència artificial

Per
Va de Verd - Fotografia i plantes

Joan Fontcuberta és considerat un dels impulsors més rellevants de la fotografia contemporània. Autor i teòric internacionalment reconegut i premiat, es considera artista multidisciplinari i totalment autodidacta. Fontcuberta fa servir la natura com un pretext, un entorn que permet que la càmera reflexioni sobre el món que és la funció principal de la fotografia. La seva frase preferida: "Faig fotografies de la natura per arribar a la natura de la fotografia".

Referents fotogràfics

En el decurs d’una entrevista per al programa ‘Va de Verd’, disponible a RTVE Catalunya, Fontcuberta esmenta els autors que han estat un referent per a ell, tant de l’Escola Europea com de la Californiana, fotògrafs naturalistes uns, més descriptius, i d’altres més centrats a plasmar llums i textures que en el mateix subjecte fotogràfic. Es fixa més concretament en la figura de Charles Jones (1866-1959), jardiner de professió i fotògraf autodidacta, que va deixar un llegat fotogràfic d’imatges de flors i verdures amb un denominador comú: la mirada d’amor que hi havia darrere la càmera. I és que pot ser el bonic de la fotografia és que d'una sola realitat hi ha milers d'interpretacions.

Sputnik, de Joan Fontcuberta - Detrás del instante

Sputnik, de Joan Fontcuberta - Detrás del instante

Obres d'art

Fontcuberta ha recordat també un dels seus projectes més relacionats amb les plantes, tot i que sense plantes de fet: “Herbarium”, de 1982 és una sèrie de fotografies que recrea plantes que de fet són inexistents, imaginades i construïdes amb materials de rebuig. Una reflexió sobre l’extinció, la desaparició d’espècies vegetals per la contaminació principalment i que cal tenir molt en compte que va ser feta en un moment en què encara no existien les possibilitats que avui ofereix la fotografia digital.

"Herbarium" de Joan Fontcuberta

Fontcuberta mateix ha estat i continua sent un testimoni de l’evolució de la fotografia en els darrers anys. El seu projecte més recent es basa en la recreació d’espècies vegetals mitjançant la intel·ligència artificial, tant d’actualitat.