Enlaces accesibilidad
Ortografia

Com puc saber si el "perquè" va junt o separat?

  • En afirmacions el "perquè" també pot anar separat
  • "Collons" i "cony" ajuden a saber com s'escriu el perquè

Per
Programa 'Déu n'hi do' i com s'escriu perquè
Programa 'Déu n'hi do'

El “per què” només s’escriu si la frase porta signe d’interrogació. L’anterior afirmació és completament falsa. Gran part de la població creu que perquè s’escriu separat en preguntes i junt en respostes. Però això no és així.

Si diem “no tinc ni idea de per què serveix l’ortografia” estem fent una afirmació, no estem posant cap signe d’interrogació. Però aquest per què va separat. Però, per què? La Shalana Rodríguez ens ha volgut facilitar la vida i ens dona un consell perquè ens deixem d’estirar els cabells cada cop que hem d’utilitzar un perquè.

El truc és molt senzill: si després d’un per què queda bé posar-hi collons o cony darrere, va separat. Per exemple, si a la frase Per què no has vingut?, afegim un “cony” i queda bé (Per què cony no has vingut?) va separat. En canvi, si no queda bé posar un collons o cony darrere, el perquè s’escriu junt. Un exemple seria: No he vingut perquè no m’ha sortit del nas. No he vingut perquè cony no m’ha sortit del nas. En aquest cas no funciona i, per tant, va junt.

Si veiem més exemples veurem com continua funcionant. La frase “El perquè de tot plegat” s’escriu amb perquè junt perquè si col·loquem el “cony” no que queda bé (“El perquè cony de tot plegat”). En canvi, “Per què estàs cansat” sí que acceptaria el “collons” (Per què “collons” estàs cansat”).

Si vols descobrir més trucs de la nostra llengua pots recuperar el programa ‘Déu n’hi do’ a RTVE Play Catalunya.

MEDIA [6944414]