Enlaces accesibilidad
Receptes

Romesco de moixina, el plat més mariner del Serrallo

Per

Plat de romesco de moixina
Romesco de moixina

Quan parlem de romesco és inevitable imaginar-nos una salsa d’un color vermellós on el pebrot de romesco (no confondre amb la nyora), l’ametlla i l’avellana són ingredients bàsics. Ara bé, aquesta pasta on l’all i el vi ranci ajuden a lligar tots els ingredients, també és la base d’una de les receptes indiscutibles del Serrallo, el barri mariner de Tarragona. Perquè així com no hi ha barca sense mariner, tampoc hi ha Serrallo sense el seu romesco de moixina.

La recepta

El romesco de moixina és un suquet fet a la cassola que neix a bord, als vaixells de pesca, i que representa l’intercanvi de productes entre pagesos i pescadors. Així com conté elements de la terra com les patates, el pebrot de romesco i els fruits secs, també en conté de mar amb la moixina. Un plat molt mediterrani i amb l’empremta total de l’ADN del Serrallo.

La moixina és un peix amb el que es cuina el romesco típic del barri del Serrallo de Tarragona
Moixina de Tarragona

Moixina de Tarragona

I és precisament la gent del barri, com la Lluïsa, qui ensenyarà a Sílvia Abril a cuinar aquesta delícia amb gust de mar. I no ho farà sola, ja que l’acompanyarà la seva neta, l’Ari. No en va, totes dues van ser les darreres guanyadores del concurs de romesco que se celebra a la zona.

Ingredients

  • 3 pebrots de fer romesco
  • 1 ceba
  • 3 o 4 llesquetes de pa fregit
  • 5 o 6 alls
  • Un grapat d’ametlles i avellanes
  • 1 culleradeta de pebre vermell
  • Vi ranci
  • 1,5 kg de moixina
  • 1 quilo de patates
  • Un grapat de fesols

Pas a pas

  1. Sofregim els alls a la paella amb oli
  2. Un cop estiguin daurats, els posem juntament amb els pebrots, dos alls crus, les ametlles i les avellanes. Ho piquem tot.
  3. Estovem els trossos de pa amb el vi ranci
  4. Fregim la ceba, el pa, i ho afegim a la picada
  5. Posem el romesco en una cassola i el deixem que faci una mica de xup-xup. Després afegim el fumet i una culleradeta de pebre vermell
  6. Pelem les patates i les posem a bullir a la cassola.
  7. Escaldem la moixina tallada amb una mica d’aigua bullent per sobre.
  8. Afegim la moixina a la cassola i quan estigui feta, afegim els fesols.
  9. Deixem que s’acabi de fer tot junt.

El producte

La moixina és un peix ben conegut a la zona del Serrallo. De fet, és una espècie de tauró petit i, com a tal, té una pell molt dura i rasposa. És per això que s’ha de pelar. La seva carn és molt fina i no té espina, el que és un gran avantatge perquè el mengin els nens. S’ha de dir que el 80% de l’alimentació de la moixina és la gamba, així que quan es tasta, té essència de gamba.

La moixina és un peix que tradicionalment no arribava al mercat i per així el feien servir els pescadors per a elaborar les calderes que feien a les barques. Es pot cuinar de diverses maneres més enllà del romesco: en suquet, a la planxa, a la brasa, fregida, en escabetx... Val a dir, a més a més, que és un peix de poder adquisitiu raonable, o cosa que és el mateix: que no és car.