Enlaces accesibilidad
Magnitud 7

Greu terratrèmol al Marroc amb centenars de morts i ferits

Per
Façana d'una farmàcia de Marràqueix | EFE
Façana d'una farmàcia de Marràqueix | EFE

El Govern de la Generalitat ha atès aquest dissabte més d'una trentena de trucades de catalans i catalanes que són al Marroc. També el telèfon d'emergències 112 ha rebut 15 trucades de familiars afectats pel terratrèmol sol·licitant informació. Es treballa per recopilar informació sobre possibles afectats i es recomana seguir les indicacions de les autoritats i els equips d'emergència. "Estem fent seguiment de les conseqüències del sisme i estem en contacte amb les autoritats pertinents", asseguren des del Departament d'Acció Exterior i Unió Europea.

L'executiu català ha habilitat dues línies telefòniques per atendre emergències dels afectats. Les persones que són allà poden trucar al 00212.648.682.896, mentre que des de Catalunya es recomana trucar al 938.597.393. També hi ha disponible un número que atén per whatsapp. Es tracta del 0034.674.744.901. L'executiu demana que s'utilitzin aquestes línies només per a emergències i per prioritzar els casos més urgents.

Ja s'han posat en marxa iniciatives per ajudar a la població afectada, com ara la del Fons Català de de Cooperació o l'associació AMICAL dels Immigrants Marroquins a Catalunya, que prefereix reunir material per enviar a la zona que no pas recollir diners perquè es corre el risc que acabin a les mans d'altres persones que les que realment els necessiten.

El Govern ha habilitat un lloc web amb informació sobre entitats fiables i contrastrades, i la manera de canalitzar ajudes perquè aquesta arribi de manera efectiva i segura a les zones afectades. El Comitè Català d'Ajut Humanitari d'Emergència es reunirà el proper dimecres 13 de setembre a la tarda per donar resposta a les necessitats immediates del país nord-africà. Els últims cops que es va convocar aquesta entitat, que s'encarrega de coordinar l'ajut humanitari del Govern, institucions, entitats i ONG's, van ser per la guerra d'Ucraïna i el terratrèmol de Turquia i Síria.

Des del Departament d'Acció Exterior assenyalen que estan "seguint l'evolució de les conseqüències del sisme". En aquest sentit, estan "en contacte permanent" amb consolats, autoritats locals i entitats catalanes sobre el terreny "per conèixer de primera mà les afectacions i operacions de rescat".

Milers de morts i de ferits

El balanç oficial del terratrèmol de magnitud 6,8 registrat a la província d'Al Hauz, a prop de Marràqueix, parla de moment de 2.012 morts i 2.059 ferits, 1.404 dels quals de gravetat. El sisme es va registrar poc després de les 23.10 hores de la nit de divendres i va sacsejar la regió al sud-oest del país. L'epicentre es va localitzar a la localitat d'Ighil i va provocar l'esfondrament de nombrosos edificis a la zona i rodalies.

Centenars de morts al Marroc per un terratrèmol de magnitud 6,8

A hores d'ara, el Ministeri d'Exteriors no té constància que entre les víctimes n'hi hagi cap de nacionalitat espanyola. Segons el ministre José Manuel Albares, la colònia d'espanyols registrats residents al Marroc és d'unes 18.000 persones.

Que no hi hagi víctimes espanyoles no significa que el terratrèmol no tingui impacte a Catalunya. Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT), la població d'origen marroquí constitueix el grup més nombrós d'estrangers que resideixen a Catalunya. L'any 2022 constaven inscrites més de 235.000 persones, moltes de les quals tenen encara família o amics que viuen al Marroc o lligams amb aquest país.

La comunitat marroquina a Catalunya viu amb tristesa el terratrèmol

La sacsejada causada pel terratrèmol ha estat tan forta que s'ha pogut sentir en molts punts del sud de la Península Ibèrica. El telèfon d'emergències 112 d'Andalusia ha rebut una vintena de trucades procedents de diverses localitats de Huelva, Sevilla, Jaén, Màlaga i Còrdova.

La primera de les trucades s'ha rebut a les 00.14 hores i se n'han comptabilitzat més de 20 procedents de municipis com Lepe, Almonte, Sevilla, Huelva, Dos Hermanas, Camas, Jaén, Màlaga, Marbella, Còrdova i Lucena. No hi ha constància que s'hagin produït danys personals ni materials.

Solidaritat internacional amb el Marroc

La comunitat internacional ha traslladat a les autoritats marroquines el condol i el suport a la població del país. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assegurat que la UE està disposada a prestar tota l'assistència necessària al Marroc, un suport similar al que s'ha ofert des de la Unió Africana.

Diversos presidents i primers ministres europeus també han mostrat la seva solidaritat amb la població marroquina. És el cas del canceller alemany, Olaf Scholz, el presidènt francès, Emmanuel Macron, o el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. S'ha sumat a aquestes crides el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que s'ha mostrat "colpit per l'esfereïdor terratrèmol" i ha expressat el seu condol a les víctimes i a tot el poble marroquí.

Aragonès assegura que que el Govern està a disposició dels afectats i les autoritats locals i que han activat l'ajuda humanitària per pal·liar aquesta catàstrofe. La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha explicat que el Govern està fent seguiment de les conseqüències del terratrèmol, en contacte amb les autoritats pertinents i recopilant informació sobre el terreny.

Pel que fa a l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, també ha traslladat tot el suport i solidaritat a les víctimes del terratrèmol i els seus familiars. "Marroc, estem amb vosaltres", ha assegurat en un missatge a les xarxes socials. L'alcalde s'ha posat en contacte amb l'ambaixada per oferir-li el seu suport, i assegura que "Barcelona s'ha activat per ajudar en coordinació amb la Generalitat i el govern d'Espanya" en tot el que sigui necessari.