Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 05 de juliol de 2023 | La Justícia europea retira la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí

  • El CIS dona la victòria a Feijóo però no la majoria absoluta a PP i Vox
  • Un incendi a una nau de Sabadell obliga a confinar preventivament les persones vulnerables del nord i el centre de la ciutat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí durant la roda de premsa després que la justícia europea els retorni provisionalment la immunitat el 2021
Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí durant la roda de premsa després que la justícia europea els retorni provisionalment la immunitat el 2021

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la sentència del TGUE que ratifica la retirada de la immunitat de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. L'expresident català ha anunciat que recorrerà a l'espera que el jutge del Suprem, Pablo Llarena pugui dictar noves euroordres.

El CIS situa el PP com a primera força de cara al 23-J, però sense la majoria suficient amb Vox per governar. Per la seva banda, CEO situa el PSC al capdavant a Catalunya (16-18) de cara a les generals, molt per sobre d'ERC (8-10) o Junts (7-9).

L'incendi d'una nau de roba i paper a Can Alzina de Sabadell provoca una important columna de fum i obliga a confinar les persones vulnerables als barris del centre i el nord de la ciutat.

Avui a les 19.30 hores s'entreguen els Premis Princesa de Girona des de l'Hotel Camiral de Caldes de Malavella. Els guardons tornen a Girona cinc anys després. La cerimònia estarà presidida pels Reis Felip VI i Letizia.

En clau cultural, comença una nova edició del Festival Cruïlla.

Notícies avui, a Catalunya: 5 de juliol de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:48

    4 menors ferits per una deflagració en una casa de colònies a Brunyola

     

    4 menors han resultat ferits per cremades de diversa consideració per una deflagració que s'ha produït aquesta tarda en una casa de colònies a Brunyola, a la Selva. Tot apunta que estaven fent algun tipus d'experiment i han barrejat productes químics. Els menors ferits tenen entre 9 i 12 anys. Dos en estat menys greu s'han traslladat a la Vall d'Hebron, un menor menys greu a l'Hospital Josep Trueta i un menor greu a la Vall d'Hebron. Els Bombers han rebut l'avís a les 19.33 hores i han activat quatre dotacions, han fet tasques de revisió i suport sanitari. Fins al lloc dels fets també s'hi han traslladat els Mossos. El Sistema d'Emergències Mèdiques ha activat dos helicòpters medicalitzats i cinc unitats terrestres.

  • 21:18

    El Rei Felip VI i la Princesa Elionor celebren que els premis Fundació Princesa de Girona tornin a Girona

     

    El Rei Felip VI i la Princesa Elionor han celebrat que els Premis Fundació Princesa de Girona (FPdGi) tornin a Girona després de cinc anys. Durant el seu discurs, Felip VI ha subratllat que tant a ell com a la reina els agrada veure com la princesa assumeix el rol de presidenta d'honor de la fundació "que porta el seu nom", i ha posat en relleu que, aquest any, "ho pugui fer des de Girona". 

  • 20:10

    Els Bombers aixequen la recomanació de confinament per l'incendi a Sabadell

     

    Els Bombers han aixecat la recomanació de confinament de les persones vulnerables per l'incendi en l'empresa Realplast de Sabadell dedicada al reciclatge de plàstic. I és que, segons informen, el foc "progressa favorablement i la columna de fum ha minvat". Tot i així, 19 dotacions continuen treballant a la zona per estabilitzar-lo. No hi ha hagut ferits, si bé han desallotjat un centenar de treballadors de la indústria afectada i de les dues empreses adjacents, on s’ha evitat la propagació de l’incendi. Una de les hipòtesi que pren força és que el foc s’hauria originat en una crema de residus supervisada, que s’hauria descontrolat.

  • 19:27

    Protesta a Caldes de Malavella contra la presència del Rei Felip VI

     

    Unes 300 persones s'han concentrat a Caldes de Malavella contra la presència del Rei Felip VI. Un cordó policial ha impedit el recorregut de la marxa de la Coordinadora Antimonàrquica fins als voltants del recinte on s'entreguen els premis.

  • 18:51

    En Comú Podem i el PSC tanquen un acord per intentar governar la Diputació de Barcelona

     

    Socialistes i comuns han arribat a un acord per intentar governar a la Diputació de Barcelona. Les dues formacions, però, necessiten més suports, ja que no arriben a la majoria absoluta. L’acord entre el PSC i En Comú Podem també recull que la Diputació de Barcelona estaria presidida per l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, i una vicepresidència recauria en la regidora de Movem Castelldefels Candela López.

  • 18:27

    Avariat un tren d'alta velocitat dins d'un túnel a Roda de Berà amb 461 passatgers

     

    Un tren d'alta velocitat d'Ouigo s'ha avariat dins del túnel Serra llarga a Roda de Berà, al Tarragonès, amb 461 passatgers, sis tripulants i un maquinista. Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Ferrocat tot i que l'incident no talla la circulació. La companyia Ouigo parla d'una aturada tècnica a través de les xarxes socials.

  • 18:21

    Els Bombers treballen per extingir un incendi en una empresa de Sabadell dedicada al reciclatge de plàstic

     

     

    Els Bombers de la Generalitat treballen per apagar un incendi que s’ha declarat a l’empresa Realplast de Sabadell, dedicada a l’emmagatzematge i reciclatge de plàstics. Han rebut l’avís a les 14.21 h amb relació a l’aparició de fum negre a l’exterior de les instal·lacions, ubicades al carrer Ca n’Alzina, al polígon Can Roqueta. No hi ha hagut ferits, si bé han desallotjat un centenar de treballadors de la indústria afectada i de les dues empreses adjacents, on s’ha evitat la propagació de l’incendi. Una de les hipòtesis que pren força és que el foc s’hauria originat en una crema de residus supervisada, que s’hauria descontrolat. Els Bombers recomanen als veïns dels barris Sabadell Nord i Centre que es confinin si tenen problemes respiratoris.

     

     

  • 18:07

    Presó provisional, comunicada i sense fiança per l'home detingut per la mort de la seva parella en un hotel a Salou

     

     

    El jutjat de Violència Contra la Dona de Tarragona ha rebut avui a l'home arrestat de 30 anys i parella de la víctima. La magistrada ha acordat per a ell presó provisional, comunicada i sense fiança. La causa està oberta per un delicte d'homicidi o assassinat, cosa que es concretarà a mesura que avanci la instrucció, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Els fets van passar diumenge a la nit a l'hotel Magnolia de Salou, quan la policia va trobar a la dona ferida de gravetat, que finalment va morir. Tots dos són de nacionalitat irlandesa. En ser parella, la principal hipòtesi és que es tracta d'un cas de violència masclista. 

  • 18:04

    Arrenca una nova edició del Festival Cruïlla

     

    El Cruïlla obre les portes d’una nova edició amb una seixantena d’artistes que passaran pels escenaris del recinte del Parc del Fòrum de Barcelona. Entre avui i dissabte trepitjaran el festival noms com Placebo, The Offspring, Sigur Rós, Alt-J, Franz Ferdinand, Leiva, Antònia Font, Rubén Blades, Viva Suecia, Amaia o Stay Homas. Al llarg del dia es poden veure propostes musicals com les de Delaossa o Lia Kali. De cara al vespre destaquen els concerts de Nicki Nicole, Cruz Cafuné o Sen Senra, entre d’altres.

  • 17:22

    Avui s'entreguen els Premis Fundació Princesa de Girona

     

    A les 19.30h comença la gala d'entrega dels guardons des de l'Hotel Camiral de Caldes de Malavella. Estarà presidida pels Reis acompanyats per la Princesa Elionor i la Infanta Sofia. Els guardonats d'enguany són María Dueñas, Premi Princesa de Girona Arts i Lletres 2023, Rafael Jordá Siquier, Premi Princesa de Girona Empresa 2023, Sílvia Fernández Cadevall, Premi Princesa de Girona Social 2023 i Marc Schneeberger, Premi Princesa de Girona Ciència 2023.

  • 16:40

    Presó provisional, comunicada i sense fiança per a l'home detingut per la mort de la seva parella en un hotel de Salou

     

    El jutjat de violència sobre la dona de Tarragona ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança per l'home detingut aquest diumenge per la mort de la seva parella en un hotel de Salou. L'arrestat, un home de 30 anys, ha passat a disposició judicial aquest dimecres al matí. La causa està oberta per un delicte d’homicidi o assassinat que es concretarà a mesura que avanci la instrucció, segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

     

  • 16:18

    Formaran 2.000 professionals per evitar situacions d’estrès en malalts de Parkinson al sisè Congrés Mundial

     

     

    La World Parkinson Coalition (WPC) i l’Associació Catalana per al Parkinson han anunciat aquest dimarts el llançament del programa ‘Fes que la ciutat estigui preparada per al Parkinson’ amb l’objectiu de formar professionals que coneguin les necessitats dels malalts i així evitar situacions d’estrès durant el sisè Congrés Mundial, que tindrà lloc del 4 al 7 de juliol a la ciutat. “Cal que els col·lectius de serveis de la ciutat estiguin preparats per a aquesta convivència”, ha assegurat la presidenta de l’Associació, Roser Roigé. La formació instruirà 2.000 professionals a partir d'aquest dimecres. 

     

  • 16:17

    Protesta de la pagesia a Madrid

     

    Uns 200 tractors i mig miler de pagesos han recorregut el centre de Madrid per demanar ajuts directes pel sector agrícola. Els pagesos de tot Espanya s'han manifestat per evidenciar els problemes que pateix el camp com a conseqüència de la sequera i de la guerra d'Ucraïna. Els pagesos catalans també han arribat a Madrid després de 2 dies de marxa. Els agricultors asseguren que el ministeri no ha donat resposta a les seves demandes. 

  • 16:13

    El Port i Tech Barcelona presenten BlueTechPort, un nou espai d'innovació marítima

     

    El nou espai d'innovació marítima  allotjarà a entre 10 i 15 empreses i posarà l'accent en l'economia blava (aprofitament ecològic de la mar) i estarà situat al Palau de Mar del Port Vell. El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, i el conseller delegat de Tech Barcelona, Miquel Martí han explicat que "es tracta d'allotjar empreses innovadores de nova creació vinculades al sector portuari o marítim i acompanyar-les amb programes d'assessorament, acceleració, finançament, etc".  Salvadó també ha avançat que el procés d'electrificació del Port estarà finalitzat previsiblement el 2028, però que ja s'instal·laran dos punts de recàrrega per embarcacions de gran eslora.

  • 14:55

    El CIS deixa a PP i Vox sense majoria absoluta

     

    El CIS també ha publicat la seva macroenquesta abans de les eleccions generals, que per primera vegada pronostica una victòria del PP. Segons el centre d'investigacions sociològiques, PP obtindria un 31,4% dels suports, però no aconseguiria tenir majoria absoluta, es queda amb una forquilla de 122- 140 escons. Molt de prop està el PSOE, com a segona força seria el PSOE, amb un 31,2% dels vots.

     

    En aquest cas, però, els socialistes sí que podrien governar amb Sumar. Segons l'enquesta li atorguen un 16,4% dels suports i una forquilla de 43 a 50 escons, de manera que podrien tenir majoria absoluta si ens fixem en la part alta de la predicció. Vox es quedaria amb 21- 29 escons, de manera que la suma amb el PP no serviria per governar.  La cinquena força seria ERC amb de 5 a 7 escons i Junts per Catalunya seria setena força amb entre 3 i 6 escons. La CUP n'obtindria 1.
     

  • 15:58

    Un incendi crema en una nau industrial de Sabadell

     

     

    Disset dotacions de bombers treballen en un incendi a l'exterior d'una nau a Sabadell. El foc s'ha originat al carrer de Ca n'Alzina amb l'avinguda de Can Roqueta i crema paper i roba. No hi ha cap persona ferida, però s'han evacuat 50 treballadors del torn de matí. Els bombers han recomanat el confinament preventiu de persones vulnerables de la zona de Sabadell centre i nord a causa de la densa columna de fum que està generant l'incendi. 

     

  • 14:36

    El PSC s'imposaria de forma folgada a les eleccions del 23-J a Catalunya, seguit d'ERC i Junts, en un frec a frec independentista.

     

    Aquest és l'escenari que dibuixa el segon baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), fet públic aquest dimecres. Per la seva part, el PP podria quadruplicar els diputats (6-8), els comuns recularien (2-4), Vox podria obtenir entre 2 i 3 escons, i la CUP es jugaria la representació a la cambra alta espanyola (0-2). L'enquesta va ser feta entre el 29 de maig, l'endemà de les eleccions municipals, i el 26 de juny, a partir d'una mostra de 2.000 entrevistes.

  • 12:30

    Puigdemont assegura que el seu retorn està "igual de lluny"

     

    En una compareixença a la mateixa Eurocambra, a Brussel·les, Puigdemont ha confirmat la presentació del recurs de cassació per "defensar drets fonamentals". L'expresident català ha assegurat que el seu retorn a Catalunya està "en el mateix punt, igual de lluny o de prop" que abans de la sentència. 

    L'exconseller, Toni Comín, ha advertit, en aquest sentit, que "ara s'obre un altre partit" sobre si el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena ha de presentar un nou suplicatori al Parlament Europeu per emetre una euroordre contra ells. L'advocat, Gonzalo Boye, considera que hi ha "punts febles" de la sentència que aplanen el recurs. 

  • 12:28

    Tània Verge presenta a Manresa els cartells per evitar discriminacions a les piscines municipals

     

     

    La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, presenta a Manresa els materials gràfics que lluiran les piscines municipals aquest estiu per fer conèixer els seus drets als usuaris sota el lema “La meva piscina no discrimina”. Els cartells han estat elaborats pel conegut dissenyador Javiroyo i s’enviaran a totes les piscines municipals catalanes per recordar que les piscines són un espai públic per a tothom, un refugi climàtic del qual en pot fer ús tota la ciutadania.

     

  • 12:00

    El Govern crearà una oficina i cens de denúncies per abusos en la universitat el pròxim curs
     


    El conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat, Joaquim Nadal, ha confirmat que el curs vinent es crearà una oficina única de denúncies per presumptes abusos sexuals o de caràcter laboral en l'àmbit universitari, amb l'objectiu de tenir un cens únic que les centralitzi i "fer un millor seguiment". Nadal ha indicat que l'oficina entrarà en vigor dins del pròxim curs, però que no és segur que sigui "de manera immediata", i que la vehicularà la Conselleria d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat.

  • 11:45

    La Generalitat regularà els contractes de lloguer temporal perquè no "es burli" la llei

     

    El Govern preveu impulsar una llei que reguli els contractes de lloguer de temporada en finques urbanes per a evitar el seu ús “fraudulent” i que es "burli" la llei estatal d'habitatge, la nova norma que limita les pujades de les rendes i que Catalunya vol aplicar com més aviat millor. Així ho ha anunciat en la seva primera compareixença davant la comissió de Territori del Parlament la nova consellera, Ester Capella, que ha centrat bona part de la seva intervenció en la crisi de l'habitatge, un àmbit que depèn del seu departament des de l'inici d'aquesta legislatura.

  • 11:30

    Llop, satisfeta amb la sentència sobre Puigdemont: "Ha de presentar-se davant la Justícia"


    La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha dit que el Govern està "molt satisfet" amb la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que retira la immunitat parlamentària a l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont i ha afegit: "Ha de presentar-se davant l'acció de la Justícia". "Aquesta sentència desestima íntegrament les demandes de Puigdemont i avala la decisió del Parlament Europeu sobre l'aixecament de la immunitat", ha explicat Pilar Llop en declaracions als periodistes després de mantenir una reunió de treball en la seu de la Direcció General de Transformació Digital de l'Administració de Justícia, a Madrid.

  • 11:20

    Junqueras (ERC) lamenta que TGUE no defensi a Puigdemont, Comín i Ponsatí
     

     

    El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha lamentat aquest dimecres que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) no defensi a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí: "Al costat dels represaliats sempre".  A Twitter, ha advertit que creu que la justícia europea confirma un suplicatori "que ja no té sentit perquè es basa en un delicte, la sedició, que ja no existeix". Per això, considera que el TGUE no defensa "als eurodiputats en l'exili davant una decisió política per a perseguir l'independentisme".

  • 11:26

    El PSC guanyaria les eleccions del 23-J a Catalunya segons el CEO

     

     

    El PSC s'imposaria a les eleccions del 23-J a Catalunya, seguit d'ERC i Junts. Aquest és l'escenari que dibuixa el segon baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), fet públic aquest dimecres. Per la seva part, el PP podria quadruplicar els diputats (6-8), els comuns recularien (2-4), Vox podria obtenir entre 2 i 3 escons, i la CUP es jugaria la representació a la cambra alta espanyola (0-2). L'enquesta va ser feta entre el 29 de maig, l'endemà de les eleccions municipals, i el 26 de juny, a partir d'una mostra de 2.000 entrevistes. Segons el baròmetre, el 52% dels catalans estan en contra de la independència, davant del 42% que hi està a favor.

     

     

  • 11:15

    Un conductor begut mata un noi de 17 anys que anava en ciclomotor a Vilanova del Camí

     

     

    Un jove de 17 anys ha mort després que un conductor begut l'atropellés la matinada del dissabte. Segons ha avançat l'Anoia Diari i ha confirmat l'ACN, els fets van passar poc abans de les sis del matí, al punt quilomètric 2,3 de la carretera C-244, al terme municipal de Vilanova del Camí (Anoia). El menor circulava amb una altra persona en un ciclomotor, quan un vehicle els va envestir per darrere. Tots dos van resultar ferits greus i van haver de ser traslladats a l'hospital, però el menor va acabar morint l'endemà. El conductor del cotxe, que va donar un resultat de la taxa d'alcohol permesa superior als 0,60 mg/litre -considerat delicte penal-, ha quedat en llibertat després de passar a disposició judicial.

  • 11:06

    Borràs (Junts) davant la retirada d'immunitat de Puigdemont: "Més determinats que mai"
     

     

    La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha traslladat el seu suport a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí després que el TGUE hagi avalat la decisió del Parlament Europeu de retirar-los la immunitat. "La lluita pels drets fonamentals contínua. Més determinats que mai, perquè aquest és el camí", ha defensat en una anotació de Twitter. A més, ha demanat "resistència" davant la sentència del TGUE.

  • 11:03

    L'ANC fa costat a Puigdemont, Comín i Ponsatí "fins a aconseguir la independència"
     

    L'ANC ha manifestat aquest dimecres que seguiran al costat de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí "fins a aconseguir la independència" després que la justícia europea els hagi retirat la immunitat com a eurodiputats. "Seguirem al vostre costat fins a aconseguir la independència. Avui amb més força i determinació que mai. Continuem lluitant!", ressalten.

     

  • 11:00

    Eulàlia Reguant (CUP) reivindica "l'amnistia i l'autodeterminació" després de la retirada de la immunitat a Puigdemont
     

     

    En un tuit d'aquest dimecres, ha traslladat "tot el suport" a Puigdemont i als exconsellers i eurodiputats de Junts, Toni Comín i Clara Ponsatí, també afectats per la decisió judicial. La portaveu de la CUP al Parlament ha reivindicat "l'amnistia i l'autodeterminació", després de la retirada de la immunitat parlamentària a l'expresident de la Generalitat.

  • 10:52

    Les infermeres catalanes podran indicar més medicaments

     

     

    Des d'aquesta setmana les infermeres del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (SISCAT) podran indicar nous medicaments que necessiten recepta mèdica. Entre aquests es troben els que s'utilitzen per tractar cremades i ferides. La previsió és que en els pròxims mesos se'n vagin incorporant més amb altres usos. Fins ara, aquests productes només podien ser prescrits pels facultatius. La mesura millora accés de la ciutadania a la medicació, reforça el rol autònom de les infermeres i augmenta l’eficiència perquè evita la duplicitat de visites.

  • 10:45

    Dolors Bassa (ERC) constata que queda el recurs al TJUE després de la retirada de la immunitat a Puigdemont
     

    L'exconsellera de Treball adverteix: "Desestimat un altre recurs! Ara el de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí en el TGUE. Ara queda el recurs al TJUE per defensar els drets fonamentals dels persones catalans i especialment del moviment independentista català", ha recalcat a través de les xarxes.

  • 10:30

    Pere Aragonès expressa el seu suport a Puigdemont, Comín i Ponsatí: "Queda camí a Europa"
     

     

    El president de la Generalitat ha expressat el seu suport a l'expresident català Carles Puigdemont i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí després que el TGUE hagi confirmat la decisió del Parlament Europeu d'aixecar-los la immunitat com a eurodiputats: "Queda camí a Europa. Estem al vostre costat!". "Davant la repressió, continuem defensant que organitzar un referèndum no és delicte, sinó un dret democràtic per a tots els pobles", ha destacat a Twitter.  

  • 10:15

    Òmnium: "La lluita en l'exili no s'atura" encara que Puigdemont, Comín i Ponsatí perdin la immunitat
     

    Òmnium Cultural ha reivindicat que "la lluita en l'exili no s'atura" després que la justícia europea avali la retirada de la immunitat parlamentària de l'expresident de la Generalitat i eurodiputat, Carles Puigdemont, i els també eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí.

  • 10:10

    Carrizosa (Cs) celebra la retirada de la immunitat de Puigdemont: "Ha frustrat els seus plans"
     

    El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha celebrat aquest dimecres la retirada de la immunitat parlamentària de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont: "Són diputats europeus només per a escapar de l'acció de la justícia espanyola. Anys després, la justícia europea ha frustrat els seus plans".

  • 10:05

    Torra lamenta la retirada de la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí: "Em sap molt de greu"
     

     

    L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha lamentat aquest dimecres que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) hagi confirmat la decisió del Parlament Europeu d'aixecar la immunitat del també expresident català Carles Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, eurodiputats de Junts: "Em sap molt de greu.

  • 10:05

    Torra lamenta la retirada de la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí: "Em sap molt de greu"
     

     

    L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha lamentat aquest dimecres que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) hagi confirmat la decisió del Parlament Europeu d'aixecar la immunitat del també expresident català Carles Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, eurodiputats de Junts: "Em sap molt de greu.

  • 10:00

    Miriam Nogueras (Junts) es posa del costat de Puigdemont després de la retirada de la immunitat: "Seguim. Sempre amb tu"

     

    La candidata de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha elogiat aquest dimecres la figura de l'expresident de la Generalitat i eurodiputat, Carles Puigdemont, després que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha confirmat la decisió del Parlament Europeu d'aixecar-li la immunitat: "Seguim. Sempre amb tu".
     

  • 9:47

    Carles Puigdemont assegura que presentarà un recurs al TJUE. 

     

     

    "Res no s’acaba, ben al contrari. Tot continua.", ha dit en un tuit l'expresident de la Generalitat en el qual diu que faran valdre "els drets fonamentals, que són també els drets fonamentals dels catalans i els europeus". Gonzalo Boye, el seu advocat també ha assegurat que presentaran recurs de cassació sobre l'organisme judicial superior, el Tribunal de Justícia de la Unió Euroepa. 

     
  • 9:44

    El TGUE desestima dona la raó al Parlament Europeu i Puigdemont, Comín i Ponsatí es queden sense immunitat.

     

     

    El Tribunal General de la Unió Europea (*TGUE) ha confirmat aquest dimecres la decisió del Parlament Europeu d'aixecar la immunitat a l'expresident de la Generalitat de Catalunya i eurodiputat Carles Puigdemont, en una sentència que afecta també els exconsellers i eurodiputats de JxCAT, Clara Ponsatí i Toni Comín.

    D'aquesta manera, desestima el recurs de l'expresident de Catalunya contra la decisió de l'Eurocambra de suspendre la seva immunitat europarlamentària, seguint la petició del Tribunal Suprem (TS) perquè pugui respondre davant la Justícia a Espanya per la seva participació en el 'procés'.

    La Justícia europea avala així el procés de suplicatori amb el qual l'Eurocambra va aixecar la immunitat a Puigdemont i els exconsellers el 2021.

    Davant d'aquesta decisió, els polítics encara poden presentar un recurs de cassació, que ha de presentar-se en dos mesos, alguna cosa que la defensa de l'expresident català ja ha avançat que farà.

  • 8:45

    El TGUE publicarà la sentència sobre la immunitat de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín.

     

     

    El TGUE es pronuncia dimecres sobre la demanda de Puigdemont, Comín i Ponsatí contra el Parlament Europeu per l'aixecament de la seva immunitat. Els tres independentistes confien en una sentència favorable que els allunyi de la causa pel referèndum de l'1 d'octubre que instrueix Pablo Llarena. Per al jutge del Tribunal Suprem la cita al TGUE també és rellevant per determinar com gestiona l'acusació contra ells i les peticions d'extradició.

    Ja fa més de cinc anys que Espanya intenta jutjar-los per l'1-O. Arran de la derogació del delicte de sedició, a Puigdemont, Comín i a l'exconseller Lluís Puig (que no té immunitat) ara només se'ls hi atribueix un delicte de malversació i un de desobediència. En canvi, a Ponsatí, només desobediència (no hi ha risc de presó i ja pot trepitjar Catalunya).

  • 8:30

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 5 de juliol de 2023. 

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.