Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 04 de juliol de 2023 | El Govern retira l'obligació de la mascareta als centres sanitaris i a les farmàcies

  • L'atur es redueix al juny en 6.359 inscrits al SOC i assoleix la xifra més baixa en 15 anys
  • Lleida posa en marxa la taula de la sequera per intentar modernitzar la gestió de l'aigua
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
propostes econòmiques de Foment per al 23-J - Notícies avui a Catalunya
Salvador Guillermo, Josep Sánchez Llibre i Montse Surroca amb les propostes econòmiques de Foment per al 23-J

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la retirada de l'obligació de portar mascaretes als centres sanitaris, sociosanitaris i farmàcies. La mesura, aprovada pel Consell de Ministres, entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al BOE. Així, només s'hauran de fer servir a espais vulnerables com les zones d'Oncologia.

Catalunya registra una xifra rècord d'ocupació al juny amb 3,74 milions de treballadors, amb 26.548 feines (0,71%) més que al maig. Pel que fa a l'atur, es redueix en 6.359 desocupats i assoleix la xifra més baixa en 15 anys.

L'arribada de turistes a Catalunya se situa a nivells d'abans de la pandèmia. Al maig van arribar 8 milions de turistes estrangers, només un 2,2% menys que el 2019, mentre que la despesa s'ha disparat un 37% respecte a l'any passat.

La patronal Foment del Treball ha presentat les seves propostes econòmiques de cara al 23-J.L'eliminació de l'impost del Patrimoni, augmentar la mida de les empreses o ampliar el Prat, entre les mesures estrella. Mentrestant, les bases de l'ANC han rebutjat promoure l'abstenció o el vot nul en els comicis.

A Lleida, aquest dimarts s'ha posat en marxa la taula de la sequera per traçar un full de ruta que permeti modernitzar la gestió de l'aigua.

Un estudi liderat per l'Hospital Clínic demostra que un tractament d'immunoteràpia és eficaç en un dels càncers de sang més freqüents: el mieloma múltiple.

Notícies avui, a Catalunya: 4 de juliol de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:16

    Una persona mor en un accident frontal a Alcover

     

    Un mort, un ferit greu i dos de lleus és el balanç d'un xoc frontal que ha tingut lloc aquest dimarts a la tarda al quilòmetre 24,2 de la carretera C-14, en terme municipal d'Alcover, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). Per causes que s'investiguen dos cotxes han xocat de cara i un tercer s'ha vist implicat en l'accident posteriorment. A banda de la víctima mortal, una dona ha resultat ferida greu i un home i un menor han sofert lesions lleus. Els tres han estat traslladats a l'Hospital Joan XXXIII de Tarragona.

  • 19:34

    L'Hospital Clínic confirma una nova filtració de les dades segrestades al mes de març

     

    L'Hospital Clínic ha confirmat una nova filtració de dades segrestades a principis de març amb un atac de tipus ransomware. Des que el 30 de març va aparèixer publicat el primer paquet de dades, el Clínic ja va alertar que se n'anirien publicant de noves. L'entitat sanitària i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya treballen de manera coordinada des del ciberatac i recorden que la publicació total o parcial de les dades és un delicte. L'atac va tenir lloc a principis de març i va afectar els serveis de laboratori, farmàcia i urgències.

  • 19:15

    La Princesa Leonor i la Infanta Sofia visiten 'El Bulli 1846' de la mà de Ferran Adrià

     

    La Princesa Leonor i la Infanta Sofia han visitat el nou museu 'El Bulli 1846' acompanyades pel cuiner Ferran Adrià. Ho fan el dia abans de l'entrega dels Premis Princesa de Girona que tindrà lloc a Caldes de Malavella. Els guardons tornen a Girona 5 anys després. 

  • 17:52

    La despesa turística es dispara un 37% 

     

    Catalunya va rebre 1.794.417 turistes estrangers durant el maig, un 21,7% més que el mateix període de l'any passat i tan sols un 2,2% per sota dels registres del 2019. Catalunya es va situar com a segon destí preferit a l'Estat pels visitants internacionals amb una quota del 21,8%, només per darrere de les Balears (21,9%). La despesa dels turistes estrangers en el cinquè mes de l'any es va disparar fins als 2.033 milions, un 36,8% més que el mateix mes de l'any passat. De mitjana, cada persona va gastar 222 euros en un dia, 20 més que fa un any i 10 més que el 2019.

  • 17:26

    El Govern i el PSC discrepen sobre la necessitat que la B-40 sigui d'alta capacitat

     

    El Govern vol signar el protocol per a la construcció de la Ronda Nord del Vallès abans que arrenqui la campanya electoral. L'acord també preveu la transferència de 914 milions de l'Estat a la Generalitat per actualitzar diferents infraestructures. De moment, sembla que no hi figurarà el terme "alta capacitat" en la definició de la via. ERC i PSC discrepen en aquest aspecte a l'espera de la redacció final del projecte. El líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha advertit que no es tracta d'un carril bici sinó de la continuació d'una carretera que ja té dues vies per sentit. 

  • 17:15

    Pere Aragonès reunirà de manera extraordinària el Govern el primer dia de la campanya del 23-J.

     

    El president de la Generalitat ha convocat els seus consellers per a avaluar el treball fet fins ara i preparar-se davant un eventual Govern del PP i Vox. La reunió se celebrarà en el Palau Robert i en ella, a més d'Aragonès, participaran els consellers, el secretari del Govern i els secretaris generals dels departaments. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que l'objectiu principal de la dreta és "atacar Catalunya" i els "grans consensos de país". 

  • 17:07

    El jutge del cas Helena Jubany desestima que els Mossos investiguin el cas

     

     

    El magistrat del jutjat de primera instància 2 de Sabadell, que investiga la mort d'Helena Jubany, desestima que la Unitat Central d'Homicidis dels Mossos d'Esquadra s'incorpori al cas com a policia judicial. En la interlocutòria ho justifica "per la falta d'argumentació" d'aquesta demanda i recorda que el 2021 la família va requerir-ho quatre vegades sense recórrer la posterior decisió negativa. A més, apunta que en el nou requeriment "no existeixen circumstàncies de gravetat". D'altra banda, el jutge sí que ha autoritzat fer noves analítiques genètiques d'un jersei i es comparin amb la mateixa Jubany i els dos investigats.

  • 16:54

    El Govern aprova ajudes per apersones afectades per talidomida

     

    El govern central ha aprovat donar ajudes a les persones afectades per la talidomida, el fàrmac que va causar malformacions a fetus entre 1950 i 1985. La portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, ha explicat en roda de premsa després del Consell de Ministres d'aquest dimarts que ho podran sol·licitar aquelles persones que patissin malformacions corporals durant la gestació si es va produir a Espanya i està acreditada al registre estatal de malalties rares de l'Institut Carlos III. L'ajuda serà en forma de pagament únic que hauran de sol·licitar en els tres mesos posteriors a l'entrada en vigor del decret. 

  • 16:36

    Foment presenta 371 propostes econòmiques de cara al 23

     

     

    Foment del Treball ha elaborat un document amb 371 propostes econòmiques adreçades al futur govern que sorgeixi de les eleccions del 23-J i ha reclamat al partit o partits vencedors de la necessitat de "grans acords transversals". "Són imprescindibles grans pactes d'Estat per transformar la nostra economia i per facilitar la concòrdia, el creixement sostenible i l'ocupació de qualitat", ha apuntat aquest dimarts el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, que no ha volgut elucubrar sobre possibles escenaris i ha reiterat que les propostes de la patronal són "les que necessitaria l'economia espanyola". L'eliminació de l'impost del Patrimoni, augmentar la mida de les empreses o ampliar el Prat són algunes de les reivindicacions 'estrella'.

  • 14:03

    Les bases de l'Assemblea Nacional Catalana rebutgen promoure l'abstenció o el vot nul en les eleccions espanyoles del 23 de juliol.

     

    El 59,7% dels socis ho han descartat en la consulta interna que s'ha celebrat entre dissabte i dilluns. Aquesta posició va en consonància amb la d’altres entitats, com Òmnium Cultural i el Consell de la República, que han cridat a votar massivament el 23-J.

  • 16:07

    Activat el protocol per protegir l'aviram de granja davant d'un brot de grip aviària al Delta

     

     

    Acció Climàtica ha activat el protocol per protegir l'aviram, de granja i d'autoconsum, al delta de l'Ebre davant la detecció d'un brot de grip aviària a la zona. Els Agents Rurals han trobat almenys tres xatracs morts pel virus, segons han confirmat aquest dilluns les anàlisis del Laboratori Central de Veterinària del govern espanyol. Les mesures de protecció de les granges ja es van posar en marxa la setmana passada, davant dels primers indicis. La mesura afecta 18 granges de Deltebre, l'Ampolla i Camarles, on s'intensificaran els controls.

     

  • 14:10

    L' Audiència de Barcelona ordena posar en llibertat l'exmonitor del Liceu Francès

     

    L' Audiència de Barcelona ha ordenat la posada en llibertat de l'exmonitor de l'escola maternal del Liceu Francès. Està acusat de 4 agressions sexuals a menors de 5 anys. L'obliga a personar-se cada 15 dies al jutjat i a no acostar-se a les víctimes. El tribunal considera que hi ha indicis delictius suficients contra el monitor però creu que la presó és una mesura excepcional.

  • 13:20

    Arxivada la querella contra Pablo Casado per presumptes injúries contra el català

     

    El jutjat d'instrucció 29 de Barcelona va arxivar el 26 de juny la querella de la Generalitat contra l'aleshores líder del PP Pablo Casado per presumptes injúries, calúmnies i incitació a l'odi per unes declaracions sobre el català a l'escola, segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El jutge ha conclòs que les declaracions no són constitutives de delicte, tot i que les considera "poc encertades i refutables", i les empara en el dret de llibertat d'expressió. La Generalitat va denunciar Casado perquè l'exlíder popular va dir en un acte del PP a Galícia el 2021: "Es pot tolerar que hi hagi professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo els nens perquè parlen castellà?".
     

  • 13:01

    El Govern autoritza l’Energètica a entrar en l’accionariat de dos parcs eòlics

     

    Amb aquesta operació, L’Energètica inicia la seva activitat de generació d’energia d’origen renovable arreu del territori, després d’assumir les instal·lacions fotovoltaiques en les cobertes dels edificis de la Generalitat. L’operació es concreta a través de la cessió a l’Energètica de les participacions d’Avançsa en els parcs eòlics Parc Eòlic Baix Ebre, SA (PEBESA) i Trucafort, a la qual se suma una ampliació d’un 7% de la participació en el capital de PEBESA

  • 12:50

    El Govern crea un grup d’experts independents per combatre la violència sexual contra infants i adolescents

     

    Per prevenir i reparar de forma integral aquest tipus d’agressions, el Govern crearà un grup de treball format per persones expertes independents que les analitzi i elabori propostes per erradicar-les. L’Executiu impulsa aquesta mesura després que en els darrers mesos s’hagin rebut diverses denúncies de conductes sexuals violentes contra infants i adolescents, presumptament perpetrades, entre d’altres, per persones menors d’edat, algunes de les quals inimputables. El grup de treball tindrà una vigència de 3 mesos i estarà adscrit al Departament de Drets Socials. L’integraran fins a 10 persones reconegudes en la protecció a la infància i l’adolescència, el dret, l’educació i les violències sexuals.

  • 12:42

    La Generalitat inicia un pla per portar caixers automàtics i serveis financers a 503 municipis de Catalunya

     

    El Govern ha iniciat avui un pla per portar caixers automàtics i serveis financers als municipis que actualment no disposen d’oficina bancària. En concret, hi ha 503 municipis, dels 947 que existeixen a Catalunya, que no tenen cap sucursal. L’objectiu del Govern és crear una xarxa d’oficines mòbils itinerants per tal que aquests municipis disposin d’accés a aquests serveis dues vegades al mes, és a dir, cada quinze dies.

  • 12:30

    El Congrés Mundial de Parkinson posarà en contacte metges i malalts per trobar solucions.

     

     

    3.000 neuròlegs i especialistes de tot el món analitzaran en el congrés les últimes línies de recerca d'aquesta malaltia que encara no té cura, però el que més destaca és que posarà en contacte investigadors i malalts.  

     
  • 12:03

    La AMI critica a l'ANC d'excloure-la "com a veu visible de la Diada" i demana unitat
     



    L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) acusa l'ANC d'haver-la exclòs de la planificació de la Diada d'enguany, i ha demanat unitat: "La decisió de l'ANC ha estat excloure a l'AMI com a veu visible en la Diada". L'entitat ha assegurat en un comunicat que ha sol·licitat en reiterades ocasions durant les últimes setmanes mantenir una reunió amb la ANC sobre la Diada per a assegurar-se que "no s'aprofitaria com un acte de confrontació, però no ha estat possible". En la mateixa s'insisteix a demanar "fer pinya per la independència de Catalunya". "La nostra Diada serà a Barcelona, però també en tots els pobles, viles i ciutats de Catalunya", afegeix.

  • 11:30

    Un estudi prova una nova immunoteràpia per a pacients amb mieloma múltiple resistent als tractaments habituals.

     

     

    Un estudi multicèntric liderat per l'Hospital Clínic-Idibaps ha demostrat que, aquells pacients amb mieloma múltiple, un dels càncers de medul·la òssia, que havien rebutjat els tractaments habituals, sí que han respost a les cèl·lules CAR-T que s'han desenvolupat al mateix centre. 

  • 10:34

    La web de salut pública incorpora informació de més malalties i dades per explicar els efectes de la calor

     

     

    El Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SiViC) ha incorporat aquest dimarts noves dades sobre salut pública a la seva web, fins ara dedicada a malalties respiratòries: la covid-19, la grip i la bronquiolitis.

    Així, es poden consultar el nombre d'urgències hospitalàries, defuncions i mitjana de les temperatures, unes dades que poden ajudar a explicar els efectes de la calor. La web obre un apartat sobre l'estreptococ, un grup de bacteris que causa malalties com la faringitis i l'escarlatina i l'impetigen, que afecten sobretot els infants i que en la majoria de casos no presenten complicacions. 

  • 10:00

    Barcelona, Girona i Lleida estaran en risc per pluges i tempestes aquest dimarts.

     

     

    Barcelona, Girona i Lleida tindran risc per precipitacions aquest dimarts, que poden deixar uns 20 litres per metre quadrat en una hora, així com per tempestes, que podran estar acompanyades de calamarsa, segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

  • 9:35

    Catalunya registra una xifra rècord d'ocupació al juny amb 3,74 milions de treballadors, amb 26.548 feines (0,71%) més que al maig

     

     

    El mercat laboral tanca el juny amb 6.300 aturats menys respecte del maig i torna a registrar la xifra més baixa des del 2008.  La primera meitat de l'any ha acabat amb el cinquè increment mensual consecutiu i el segon rècord històric de la sèrie seguit. En comparació amb el 2022, hi ha 105.558 feines més (+2,9%).

  • 9:04

    Adeu a les mascaretes arreu. 

     

     

    Retirada de l'obligació de portar mascaretes als centres sanitaris, sociosanitaris i farmàcies. La mesura serà aprovada pel Consell de Ministres i entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al BOE.

     
  • 08:30

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimarts 4 de juliol de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.