Enlaces accesibilidad
Centenari

Domènech i Montaner, 100 anys del geni moderrnista

  • El centenari de Lluís Domènech i Montaner ens permet repassar l'obra del gran arquitecte del Modernisme i mestre de mestres, com Antoni Gaudí
  • Amb l'Arxiu de TVE Catalunya repassem la seva personalitat i la seva àmplia obra, amb documentals i monogràfics

Per
Enguany es commemora el centenari Domènech i Montaner, ja que l'arquitecte va morir el 27 de desembre de l'any 1923
Enguany es commemora el centenari Domènech i Montaner, ja que l'arquitecte va morir el 27 de desembre de l'any 1923

Lluís Domènech i Montaner és l'arquitecte modernista autor del Palau de la Música i de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Per aquestes dues obres magnífiques ja podria ser tan reconegut com és, arreu del món. Però la seva vida va ser més intensa encara, ja que era profundament catalanista, implicat en política per a defensar el retorn de l'autogovern de Catalunya. Enguany en commemorem el centenari de la seva mort, el 1923.

Ferró, maó, ceràmica i policromia per impressionar generacions

Una de les obres cabdals de Domènech i Montaner són el Palau de la Música Catalana, acabat el 1908, i que l'any passat van visitar més de 206.000 persones, a més dels seus 150.470 espectadors. El gran valor dels edificis de l'arquitecte és que no s'han deixat d'utilitzar. El Palau de la Música, seu de l'Orfeó Català, va necessitar una reforma important per adequar-lo a les necessitats dels músics i els cantaires, i per a acollir el públic amb més seguretat i comoditat. L'arquitecte Òscar Tusquets ho explicava des del balcó del primer pis, que dona al carrer Sant Pere més alt de Ciutat Vella, a Barcelona.

L'altre obra immensa de Domènech i Montaner és l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Pels que l'han conegut com a centre sanitari, l'actual recinte modernista restaurat encara els impressiona més. Han estat milers d'hores, feina de desenes d'especialistes i artistes, el que ha retornat les sales i pavellons a la bellesa dels primers anys. L'esforç i la inversió s'ho valen, perquè des que es pot visitar, ha passat a formar part del catàleg dels imprescindibles del Modernisme català. L'any 2022 en van gaudir 330.000 visitants.

El Modernisme és un moviment artístic que ha posat la Catalunya del segle XIX al cim més al de l'arquitectura mundial. En aquest capítol de la sèrie D'un temps, d'un país, Oriol Bohigas destaca el Castell dels Tres Dragons, de Domènech i Montaner.

Domènech va ser professor de grans com Antoni Gaudí (1852-1926), autor de la Sagrada Família, el Park Güell o la Casa Batlló. També de Josep Puig i Cadafalch, l'arquitecte de la Casa de les Punxes. L'estudi de les antigues colònies grega i romana d'Empúries l'apassionava. No només va treballar a Barcelona. També va aixecar edificis emblemàtics a Canet de Mar, l'Espluga de Francolí, Esplugues de Llobregat, Olot, Reus, Tarragona i Palma, i també a Cantàbria. Era a més d'humanista, polític, i observava l'actualitat sense quedar-ne al marge.

La implicació política de Domènech i Montaner

Al programa Tot Art, l'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte explica que la personalitat de Domènech el permetia fer-se amb gent de diferents tendències polítiques. Pertanyia a la generació modernista, persones que valoraven fermement el passat de Catalunya i volien projectar-la cap al futur, recuperant-ne l'autogovern.

Amb l'Exposició Universal del 1888, Domènech i Montaner es fa famós amb la construcció de l'hotel i el restaurant pels visitants. El primer es va desmuntar, i el segon, al parc de la Ciutadella de Barcelona, on es van fer les reunions per preparar les Bases de Manresa, finalment aprovades a la capital del Bages el 1982.

Les Bases van ser la primera declaració pública de catalanisme, a favor de la sobirania i la llengua catalana com a oficial. Domènech era president de la Unió Catalanista, amb Enric Prat de la Riba de secretari. L'arquitecte es va unir més tard a la Lliga Regionalista, amb molts bons resultats a les urnes. Tristament, els problemes familiars, les discrepàncies entre corrents del partit i el tracte donat al rei Alfons XII a la seva visita a Barcelona, el van apartar de la política. Va morir el 1923, el mateix any que s'instaurava la dictadura de Primo de Rivera.

Per aprofundir encara més en la vida política de Lluís Domènech i Montaner, la periodista Lurdes Cortés va escriure un documental, realitzat per Manel Muñoz, en ocasió del centenari de l'Hospital de Sant Pau. Lluís Domènech i Montaner. Arquitecte i polític, explica que va començar la seva militància als 19 anys. Home forjat a la cultura catalana del nou-cents i polifacètic, va fer alhora d'arquitecte, urbanista, historiador, humanista, dissenyador gràfic, il·lustrador i editor. A més, era aglutinador de múltiples iniciatives.

La commemoració dels 100 anys de la mort d'aquest gran arquitecte modernista han fet que augmentin les visites als seus edificis. Esperem que serveixi també per recordar-lo com personatge interessat en actuar per a la Història, amb la seva lluita i el seu llegat inigualable.